Ηχεία σε πάχος ...χαρτιού υπόσχονται επιστήμονες από την ΤαϊβάνΠηγή

IEEE Spectrum


Επιστήμονες από την Ταϊβάν βεβαιώνουν ότι η βιομηχανική παραγωγή εύκαμπτων ηχείων πάχους ενός φύλλου χαρτιού (!) μπορεί να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2010. Εκτός από τη χρήση σε οικιακά συστήματα ήχου ή σε ηχοσυστήματα αυτοκινήτων, αυτή η τεχνολογία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε ακουστικά ή σε συστήματα ηχομόνωσης. Η συσκευή με κωδικό όνομα "fleXpeaker" αποτελείται ουσιαστικά από ένα ...σάντουιτς από χαρτί και μέταλλο, γεμισμένο με ένα ηλεκτροενεργό πολυμερές υλικό που έχει την ιδιότητα να συστέλλεται και να διαστέλλεται σύμφωνα με ένα ηλεκτρικό σήμα.
Ο Ming-Daw Chen, διευθυντής του ITRI, του ινστιτούτου βιομηχανικής έρευνας της Ταϊβάν, αναφέρει πώς η συσκευή είναι μαλακή και μπορεί εύκολα να ταιριάξει σε διαφορετικές καμπύλες. Έτσι το προϊόν μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικές εφαρμογές, ακόμα και καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, διακόσμηση εσωτερικών χώρων ή και κουστούμια. Το πρωτότυπο αυτό ηχείο καταναλώνει ενέργεια λιγότερη από ένα συμβατικό ανάλογο, όμως αντιμετωπίζει προβλήματα στην αναπαραγωγή ήχων με συχνότητα κάτω από 200 Hz, λόγω ακριβώς του μικρού πάχους του. Ένα βιομηχανικό πρωτότυπο αναμένεται να επιδειχθεί στην έκθεση Taipei International Flora Expo μέσα στον επόμενο χρόνο.
Αντίστοιχες ανακοινώσεις για ιδιαίτερα λεπτά ηχεία έχουν γίνει και από το Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου, από την ερευνητική ομάδα των Shoushan Fan και Kaili Jiang - σε αυτήν την περίπτωση, οι ερευνητές χρησιμοποιούν νανοσωλήνες από άνθρακα, αλλά η εμπορική εφαρμογή αναμένεται να καθυστερήσει για τουλάχιστον τρία ακόμα χρόνια.