Η Apple φέρνει την επαυξημένη πραγματικότητα στο desktop μαςΠηγή

AppleInsider


Η Apple διερευνά τη χρήση τεχνολογίας εντοπισμού και παρακολούθησης ενός χρήστη για να προσαρμόζει ανάλογα μια συσκευή τρισδιάστατης απεικόνισης, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι απεικονίζει ένα πραγματικό αντικείμενο. Η τεχνολογία αυτή θα βασίζεται στην παρακολούθηση των κινήσεων και του προσανατολισμού του κεφαλιού του χρήστη (head tracking) και είναι το αντικείμενο μιας αίτησης για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (πατέντα) που υποβλήθηκε από την Apple. Ένα σύστημα που χρησιμοποιεί τέτοιες τεχνικές θα μπορεί να εντοπίζει το χρήστη μέσω μιας κάμερας, δίνοντάς του τη δυνατότητα να αλληλεπιδρά με κάποιο εικονικό αντικείμενο με τρόπους πολύ πιο φυσικούς από το ποντίκι και το πληκτρολόγιο. Η αίτηση αναφέρει ότι «χρησιμοποιώντας την ανίχνευση της θέσης του χρήστη, η ηλεκτρονική συσκευή μπορεί να χρησιμοποιεί κάθε κατάλληλη προσέγγιση για να μετασχηματίσει την προοπτική της τρισδιάστατης απεικόνισης ενός αντικειμένου στην οθόνη. ... Για παράδειγμα, θα μπορεί να αλλάζει την απεικόνιση για να δώσει στο χρήστη την εντύπωση ότι παρατηρεί το αντικείμενο από διαφορετική όψη.»

Η τεχνολογία αυτή θα μπορεί να ορίσει τις φυσικές, επιφανειακές ιδιότητες του αντικειμένου, καθορίζοντας πώς αυτό αντανακλά το φως. Έτσι, εικόνες του χρήστη και του περιβάλλοντός του θα μπορούν να εμφανίζονται στην οθόνη και επεξεργασμένες. Για παράδειγμα, πλαστικές επιφάνειες μπορεί να εμφανίζουν μειωμένη ανακλαστικότητα, σε αντίθεση με κάποιο γυαλισμένο μέταλλο που μπορεί να αντανακλά τόσο το πρόσωπο του χρήστη, όσο και το περιβάλλον του. Αντίστοιχα, η απεικόνιση θα μπορεί να αλλάζει για να εμφανίσει την ανάκλαση τόσο του χρήστη, όσο και του χώρου γύρω του, σαν αυτά να εμφανίζονται σε ένα αντικείμενο (για παράδειγμα, ένα καθρέφτη). Με αυτόν τον τρόπο, οι συσκευές θα μπορούν να δημιουργούν ένα μείγμα πραγματικών εικόνων με συνθετικές, προσφέροντας μια εμπειρία ανάλογη με αυτήν που υπόσχεται το Project Natal της Microsoft. Η Apple έχει ξεκινήσει την έρευνα στο χώρο της τρισδιάστατης απεικόνισης από το 2008, όταν έκανε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια νέα γενιά υλικού που θα μπορούσε να απεικονίσει τρισδιάστατη εικόνα χωρίς να χρειάζεται να φορέσει ο χρήστης κάποια ειδικά γυαλιά, ενώ την ίδια χρονιά παρουσίασε το προσχέδιο ενός πιθανού 3D user interface για το Mac OS X.

Τα σχέδια της Apple έχουν φανεί και από το υλικό και τις δυνατότητες του iPhone: με την εμφάνιση συνθετικών αντικειμένων, εικόνων και κειμένου πάνω από τη ζωντανή εικόνα της κάμερας και την αναγνώριση της κατεύθυνσης προς την οποία κοιτάζει ο χρήστης χάρη στο GPS και την ενσωματωμένη πυξίδα, το iPhone δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης δρόμων ή κτιρίων και εμφάνισης μιας σειράς από μετα-πληροφορίες (διεύθυνση, όνομα κάποιου καταστήματος, διαφημίσεις, κλπ.)