Η Helga Nowotny εξελέγη νέα πρόεδρος του ERC, διαδέχεται τον Φώτη ΚαφάτοΠηγή

openscience.gr


Η καθ. Helga Nowotny, μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council – ERC), εξελέγη ομόφωνα διάδοχος του καθ. Φώτη Καφάτου στην προεδρία του συμβουλίου. Μετά από τρία ιδιαίτερα παραγωγικά χρόνια, στα οποία μπήκαν οι βάσεις για τη λειτουργία του ERC, o καθ. Καφάτος παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου για να συνεχίσει τις ερευνητικές του δραστηριότητες στο Imperial College, παραμένοντας πάντως μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του ERC και επίτιμος πρόεδρός του.

Η καθ. Nowotny είναι ομότιμη καθηγήτρια κοινωνικών επιστημών στο ETH της Ζυρίχης και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Πανεπιστημίου της Βιέννης, ενώ την περίοδο 2001 – 2005, ήταν πρόεδρος του EURAB (European Research Advisory Board), του συμβουλευτικού οργάνου της ΕΕ για την επιστημονική έρευνα. Για την εκλογή της, η επίτροπος για την έρευνα, την καινοτομία και την επιστήμη, Maire Geoghegan-Quinn, δήλωσε: «συγχαίρω και εύχομαι τα καλύτερα στην καθ. Nowotny. Είμαι σίγουρη ότι η καθ. Nowotny θα ηγηθεί αυτού του πρωτοποριακού Ευρωπαϊκού οράματος με φιλοδοξία. Αποτελεί ένα καταπληκτικό πρότυπο για τις νέες γυναίκες που επιζητούν μια καριέρα στην επιστήμη – χρειαζόμαστε κι άλλες σαν αυτήν». Στο ίδιο κλίμα, ο Jose Manuel Silva Rodriguez, γενικός γραμματέας έρευνας της Ευρωπαϊκής επιτροπής, συνεχάρη την καθ. Nowotny και δήλωσε σίγουρος για την καλή συνεργασία του φορέα του με το ERC και για τη συνεισφορά στην Ευρωπαϊκή έρευνα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας είναι το πιο πρόσφατο τμήμα του 7ου προγράμματος πλαισίου (Framework Programme) της ΕΕ και εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ιδέες». Με συνολικό προϋπολογισμό 7.5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013, το ERC φιλοδοξεί στην ανάπτυξη της ερευνητικής αριστείας στην Ευρώπη, με την υποστήριξη και ενθάρρυνση των πιο δημιουργικών επιστημόνων, διδασκόντων και μηχανικών κάθε εθνικότητας, σε κάθε τομέα της έρευνας. Περισσότερα από 900 ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούνται από το ERC, με τους δικαιούχους να περιλαμβάνουν ώριμους ("ERC Advanced Grants"), αλλά και νεότερους επιστήμονες, με ηγετικές προοπτικές ("ERC Starting Grants").