Οι συμβουλές προς μέλλουσες μητέρες σχετικά με την κατανάλωση ψαριών δεν καλύπτουν όλους τους τύπους των ρύπωνΠηγή

Environmental Health Perspectives


Νέα μελέτη υποστηρίζει πως οι συμβουλές προς μέλλουσες μητέρες σχετικά με την κατανάλωση ψαριών είναι αναποτελεσματικές στη μείωση της βρεφικής έκθεσης σε μακρόβιoυς ρύπους, όπως οι έμμονοι οργανικοί ρύποι (Persistent Organic Pollutants).

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα ερευνητών μεταξύ των οποίων ο υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Τορόντο Scarborough, Matt Binnington, και ο καθηγητής Frank Wania, εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο τα διαφορετικά επίπεδα περιβαλλοντικής ρύπανσης, η συμμόρφωση μιας μητέρας στις συμβουλές και η συμπεριφορά των χημικών ουσιών στο σώμα επηρέασαν την έκθεση στα παιδιά της. Το μοντέλο τους εκτιμά ότι οι γυναίκες που σταματούν να τρώνε ψάρια λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, μπορούν να μειώσουν την έκθεση του παιδιού τους σε έμμονους οργανικούς ρύπους μόνο κατά 10 έως 15%.

"Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αν πούμε ότι οι συμβουλές για τα ψάρια δεν λειτουργούν καθόλου, διότι λειτουργούν πολύ καλά για τη μείωση της έκθεσης σε ρύπους που εξαλείφονται γρήγορα, όπως ο υδράργυρος", δήλωσε ο Binnington και συμπλήρωσε: "Ωστόσο, βρήκαμε ότι δεν είναι πολύ αποτελεσματικές για τους έμμονους οργανικούς ρύπους".

Οι έμμονοι οργανικοί ρύποι είναι ενώσεις που απαιτούν πολύ χρόνο για να αποδομηθούν και ως εκ τούτου μπορούν να παραμείνουν στο περιβάλλον και να αρχίσουν να συσσωρεύονται στον άνθρωπο μέσω της τροφικής αλυσίδας. Παρότι έχει απαγορευθεί εδώ και καιρό η παραγωγή πολλών τέτοιων ρύπων, όπως το εντομοκτόνο DDT και οι πολυχλωριωμένες ενώσεις PCB, αυτοί εξακολουθούν να υπάρχουν στο περιβάλλον. Οι συμβουλές σχετικά με τα ψάρια έχουν δοθεί για αυτές τις χημικές ουσίες, επειδή εύκολα περνούν από τις μητέρες στα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού και δυνητικά επηρεάζουν την υγιή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος των βρεφών.

Ο Binnington σχολιάζει ότι οι συμβουλές κατανάλωσης για πολλούς έμμονους οργανικούς ρύπους είναι αναποτελεσματικές, διότι μπορούν να παραμείνουν στο σώμα για χρόνια ή ακόμα και δεκαετίες, εξαιτίας ιδιοτήτων τους που δυσκολεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό να τους εξαλείψει. Από την άλλη, δεν ισχύει το ίδιο για τις συμβουλές σχετικά με τον υδράργυρο, καθώς ο χρόνος που αυτός παραμένει στο σώμα είναι πολύ μικρότερος σε σύγκριση με τους έμμονους οργανικούς ρύπους. "Ουσίες σαν τον υδράργυρο παραμένουν στο σώμα μόνο για λίγους μήνες και μπορεί κανείς να μειώσει την έκθεση σε αυτήν την ουσία με προσωρινή προσαρμογή της διατροφής του", αναφέρει ο Binnington.

Ο περιορισμός των συμβουλών σχετικά με την κατανάλωση έγκειται στο ότι, ενώ ενημερώνουν τον κόσμο τι να μην τρώει, δεν προσφέρουν πολλά για υγιεινές εναλλακτικές, λέει ο Wania. Στην πραγματικότητα, η αντικατάσταση ψαριού με κρέας όπως το μοσχάρι, μπορεί ακόμη και να καταλήξει σε περισσότερο κακό. "Η αντικατάσταση των ψαριών με μοσχαρίσιο κρέας μπορεί ουσιαστικά να οδηγήσει σε υψηλότερη έκθεση σε άλλους ρύπους", συνεχίζει ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι υπάρχει επίσης μια απώλεια θρεπτικών οφελών με το να μην τρώει κανείς ψάρια.