Το Raspberry Pi, ο υπολογιστής που χωράει στην παλάμη σας, είναι πλέον διαθέσιμοΠηγή

BBC News


Ένας υπολογιστής μεγέθους πιστωτικής κάρτας, σχεδιασμένος ώστε να βοηθάει τα παιδιά να προγραμματίζουν, πωλείται στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά. Το Raspberry Pi είναι ένας υπολογιστής χαμηλού κόστους, σχεδιασμένος από εθελοντές από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία στο Ηνωμένο Βασίλειο και πωλείται χωρίς πληκτρολόγιο ή οθόνη. "Χρειάστηκε έξι χρόνια για να γίνει", δηλώνει ο Eben Upton του Raspberry Pi Foundation στο Cambridge και συνεχίζει "τα πράγματα που έπρεπει να πάνε καλά για να γίνει αυτό είναι πάρα πολλά. Δε θα μπορούσα να είμαι πιο ευτυχής".

Ο υπολογιστής τσέπης έχει τραβήξει κυρίως το ενδιαφέρον της επιστημονικής και εκπαιδευτικής κοινότητας. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αριθμός των επισκέψεων των ενδιαφερόμενων να το αγοράσουν προς 22 λίρες Αγγλίας ήταν τέτοιος που «έριξε» τον εξυπηρετητή που φιλοξενούσε το ηλεκτρονικό κατάστημα για το Raspberry Pi που είχε στήσει η εταιρία Premier Farnell. Η ανακοίνωση για το Raspberry Pi συμπίπτει με τις αλλαγές που εξετάζει το Βρετανικό υπουργείο Παιδείας για τη διδασκαλία των υπολογιστών στα σχολεία, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση σε ικανότητες όπως ο προγραμματισμός. Μιλώντας γι’αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Παιδείας Michael Gove ανέφερε το Raspberry Pi σαν μια πιθανή συσκευή που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο είδος του μαθήματος υπολογιστών που οραματίζεται η Βρετανική κυβέρνηση.

Όπως αναμενόταν, το Raspberry Pi χρησιμοποιεί λειτουργικό σύστημα Linux και μπορεί να συνδεθεί με οποιαδήποτε οθόνη, πληκτρολόγιο ή περιφερειακό με σύνδεση USB, ενώ διαθέτει και κάρτα δικτύου. Αν και οι δημιουργοί του ήθελαν να το παράγουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και να ενισχύσουν την εκεί βιομηχανία ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, η ζήτηση ήταν τέτοια που τους ώθησε στο να συνεργαστούν και με βιομηχανίες παραγωγής στην Κίνα, χρησιμοποιώντας πάντως δύο Βρετανικές εταιρίες διανομής (Premier Farnell και RS Components) με αντάλλαγμα ποσοστό των εσόδων.