Όχημα που διανύει 3.500 χλμ. με ένα λίτρο καυσίμου από το Εθνικό Μετσόβιο ΠολυτεχνείοΠηγή

openscience.gr


Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο εκπροσωπούμενο, από την ομάδα "Προμηθέας" της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών πραγματοποίησε φέτος στις 26-28 Μαΐου, την τρίτη συνεχόμενη συμμετοχή του στον διεθνούς φήμης ευρωπαϊκό διαγωνισμό οικονομίας καυσίμου Shell Eco-marathon 2011 στο Lausitz της Γερμανίας. Η φετινή συμμετοχή στέφθηκε με επιτυχία καθώς το πρωτότυπο ηλεκτρικό όχημα με το όνομα "Πυρφόρος" κατάφερε να διανύσει 360 km με μια kwh που ισοδυναμεί με 3492 km με ένα ισοδύναμο λίτρο καυσίμου. Η επίδοση αυτή χάρισε στην Ελληνική ομάδα την 7η θέση στην κατηγορία μας (Plug-in Prototype) καθώς και το πανελλήνιο ρεκόρ οικονομίας καυσίμου - ενδεικτικά, το όχημα "Sensa Benza" που κατασκευάστηκε από το Ινστιτούτο της Ferrari στο Maranello, διάνυσε μόλις 137.6 χλμ, ενώ ο νικητής από το Πολυτεχνείο του Graz στην Αυστρία ξεπέρασε τα 840 χλμ. με μια kwh ισχύος!

Αναλυτικά οι προσπάθειες του "Πυρφόρου" κατά την διάρκεια του αγώνα ήταν οι εξής:
1) Πέμπτη 26/5/2011: 316 km/kwh -> 3065 km/lt
2) Παρασκευή 27/5/2011: 349 km/kwh -> 3385 km/lt
3) Σάββατο 28/5/2011: 360km/kwh -> 3492 km/lt

Η τεχνογνωσία και οι τεχνολογίες που εφαρμόστηκαν έχουν αναπτυχθεί εξ’ ολοκλήρου στο εργαστήριο ηλεκτρικών μηχανών της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Η φετινή προσπάθεια ενσωμάτωσε τις τεχνολογίες αυτές καθώς και την αποκτηθείσα εμπειρία των προηγουμένων δύο ετών σε ένα βελτιωμένο τρίτροχο όχημα τροφοδοτούμενο από μπαταρίες υψηλής απόδοσης.

Επιβλέπων καθηγητής της ομάδας είναι ο καθηγητής κος Α. Κλαδάς, ενώ συμμετέχουν οι υποψήφιοι διδάκτορες Κ. Λάσκαρης (Team Leader) και Χ. Πάτσιος και οι προπτυχιακοί φοιτητές: Ν. Αποστολόπουλος, Στ. Σταύρος, Λ. Γιαννικόπουλος, Δ. Γυπαράκης, Α. Δούκας, Π. Ζακάκης, Έ. Θεοδώρου, Ν. Κουφόπουλος, Μ. Κεσεντές, Β. Λαναράς, Κ. Μπούρχας, Β. Παπανικολάου, Η. Παπασταματίου, Μ. Πολιούδης, Αν. Σκολαρίκη, Άρ. Σταθάκης, και Κ. Τολέρης.