7ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών "Παράθυρα στον Πλανήτη"



Πηγή

openscience.gr


Την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010  ανοίγει η αυλαία του Πανοράματος Οικολογικών Ταινιών με τίτλο «Παράθυρα στον Πλανήτη» που διοργανώνει για έβδομη συνεχή χρονιά η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Πρόκειται για το μοναδικό φεστιβάλ οικολογικών ταινιών που διοργανώνεται εξ' ολοκλήρου από μια περιβαλλοντική οργάνωση και δίνει μια μοναδική ευκαιρία στο αθηναϊκό κοινό να παρακολουθήσει υψηλού επιπέδου ελληνικές και ξένες παραγωγές που πραγματεύονται καυτά και όσο ποτέ επίκαιρα θέματα περιβάλλοντος που αφορούν τόσο τη χώρα μας όσο και τον πλανήτη.

Οι προβολές των ταινιών, που φέτος θα πραγματοποιηθούν τις Τετάρτες 3, 10 και 17 Μαρτίου από τις 18:30-23:30 (ισόγειο του κτηρίου της Ελληνικής Εταιρείας στην οδό Τριπόδων 28 στην Πλάκα), περιλαμβάνουν παραγωγές από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Σουηδία, τη Γαλλία, και την Ουγγαρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τις τρεις ημέρες προβολών έχουν προγραμματιστεί ειδικές θεματικές συζητήσεις: 

  • Τετάρτη 10 Μαρτίου: μετά το τέλος της προβολής του ντοκιμαντέρ «Λουόμενοι», θα ακολουθήσει συζήτηση με τον κριτικό κινηματογράφου Δημήτρη Χαρίτο. 
  • Τετάρτη 17 Μαρτίου: μετά το τέλος της προβολής του ντοκιμαντέρ «Ελπίδα σ' ένα κλίμα που αλλάζει, θα ακολουθήσει συζήτηση με το συγγραφέα και συντάκτη του Economist, Bruce Clark.

Η Τετάρτη 17 Μαρτίου είναι αφιερωμένη σε αμερικανικές παραγωγές και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για το κοινό να παρακολουθήσει μερικά από τα καλύτερα αμερικανικά ντοκιμαντέρ των τελευταίων 2 ετών.

Αναλυτικό πρόγραμμα προβολών

Τετάρτη 10 Μαρτίου

18:30 Ένα Δέντρο μια Φορά, 2009, Δημήτρης Ράππας, Ελλάδα, 30': μια ταινία ευαίσθητη, με έντονο περιβαλλοντικό μήνυμα καθώς ένα μοναχικό παιδί και ένα παραμελημένο δέντρο εντελώς ξαφνικά μέσα στο κρύο των Χριστουγέννων αποκτούν μια ιδιαίτερη, τρυφερή σχέση.

19.00 Στραβά Ξύλα, 2009, Jay Kroon, 27': Ένας Ροδίτης παραδοσιακός ναυπηγός ξύλινων σκαφών μιλά για την τέχνη του και για το πανάρχαιο επάγγελμα του που εξαφανίζεται.

19.40 Η Χρυσή Παραλία (Τhe Golden Beach), 2008, Hasse Wester, 58': Σε αυτό το ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε τη ζωή μιας αγροτικής κοινότητας σε μια παραλία της Νότιας Ινδίας, τα τελευταία 20 χρόνια και τη σταδιακή μετάβασή της από την αγροτική κοινωνική οργάνωση στην τουριστική με όλες τις αλλαγές και τα προβλήματα που αυτή συνεπάγεται.

20.45 Λουόμενοι, 2009, Ελλάδα, Εύα Στεφανή, 46': Η ταινία παρακολουθεί την ζωή μιας ομάδας λουόμενων σε διαφορετικές λουτροπόλεις της Ελλάδας στη διάρκεια ενός καλοκαιριού. Επηρεασμένοι από τη ράθυμη καλοκαιρινή ατμόσφαιρα, συμπεριφέρονται πολύ πιο ελεύθερα από ότι στον συνηθισμένο κοινωνικό τους περίγυρο.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον κριτικό κινηματογράφου Δημήτρη Χαρίτο

21:45 Εxpress Σκοπελίτης - Η Μάνα των Νησιών, 2008, Ελλάδα, Μανόλης Καζαμίας, 53': Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τη μοναδική σχέση ανάμεσα στην οικογένεια Σκοπελίτη και τους κατοίκους των νησιών της άγονης γραμμής. Η ανάπτυξη και η επιβίωση των κατοίκων εκεί οφείλουν τα μέγιστα στο «Express Σκοπελίτης», το «Καραβάκι» τους όπως λένε, με περίσσια αγάπη και το χαρακτηρίζουν «Μάνα των Νησιών».

22:45 Πωλείται Ζωή, 2010, Ελλάδα, Γιώργος Αυγερόπουλος, 60': Ντοκιμαντέρ που εξετάζει την μεγαλύτερη αγορά νερού του κόσμου που έχει στηθεί στην Χιλή. Εκεί όπου οι υδάτινοι πόροι της χώρας δεν ανήκουν στο κράτος αλλά σε ιδιώτες και μία εταιρεία μπορεί να είναι ιδιοκτήτης ενός ολόκληρου ποταμού και να κατέχει ποσότητα νερού ίση με το Βέλγιο.

Τετάρτη 17 Μαρτίου 

18:30 Τapped, 2009, Η.Π.Α., Stephanie Soechtig, 52': «Το νερό είναι ένα βασικό ανθρώπινο αγαθό, ή ένα εμπόρευμα που αγοράζεται και πωλείται όπως κάθε άλλο εμπόρευμα;». Μια ματιά στον αθέατο και χωρίς κανονισμούς κόσμο της βιομηχανίας των εμφιαλωμένων νερών που ιδιωτικοποιεί και πουλάει ένα αγαθό που δεν θα έπρεπε να αποτελεί εμπόρευμα."

19.30 Η ιστορία των πραγμάτων (The Story of Stuff), 2008, Η.Π.Α., Michael O’Heaney, 20’: Ένα animation που εκθέτει τις διαδρομές που συνδέουν πολλά περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα και μας καλεί να δημιουργήσουμε ένα πιο αειφόρο κόσμο. Η αφήγηση γίνεται από μια ακτιβίστρια που πέρασε 10 χρόνια ταξιδεύοντας στο κόσμο αγωνιζόμενη εναντίον περιβαλλοντικών απειλών, την Annie Leonard.

20.00 Ελπίδα σ’ένα κλίμα που αλλάζει (Hope in a Changing Climate), 2009, Η.Π.Α., John Dennis Liu, 30’: Γυρισμένο σε εξαιρετικές περιοχές στη Κίνα, την Αιθιοπία και τη Ρουάντα, το ντοκιμαντέρ αυτό δίνειμια νότα αισιοδοξίας. Είναι πιθανό να αλλάξουμε τονκόσμο, μπορούν να αποκατασταθούν τα κατεστραμμένα οικοσυστήματα και να βελτιωθούν οι ζωές των ανθρώπων που ζουν μέσα σε αυτά.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το συγγραφέα και συντάκτη του Economist, Bruce Clark.

21.00 Η εποχή των ηλιθίων (Age of Stupid), 2008, Η.Π.Α., Franny Armstrong), 85’: Ο βραβευμένος με Οσκαρ Pete Postlethwaite υποδύεται έναν άνθρωπο που ζει μόνος στο κατεστραμμένο κόσμο του μέλλοντος, το 2055. Κοιτάζοντας παλιές λήψεις από το 2008 αναρωτιέται «γιατί δεν σταματήσαμε την αλλαγή του κλίματος όταν είχαμε την ευκαιρία;».

22.30 Home, 2009, Yann Arthus-Bertrand, Η.Π.Α., 93’: Μια μοναδική συλλογή εναέριων λήψεων από τοποθεσίες 50 διαφορετικών χωρών. Μια απεικόνιση για το πώς τα περιβαλλοντικά προβλήματα της γης είναι όλα συνδεδεμένα. Μια έκκληση προς την ανθρωπότητα να λάβει επείγοντα μέτρα άμβλυνσης του φαινομένου της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε στον δικτυακό χώρο www.ellet.gr ή να επικοινωνήσετε με τα τηλέφωνα 210 3225245 εσωτ. 4 & 8 και το email: sepi@ellinikietairia.gr