Imagine Cup 2010 – Παρουσίαση στο πρώτο offline StudentGuru event



Πηγή

studentguru.gr


Το Imagine Cup είναι ο μεγαλύτερος διεθνής φοιτητικός τεχνολογικός διαγωνισμός που έχει σαν σκοπό την ευαισθητοποίηση των φοιτητών πάνω σε ένα επίκαιρο θέμα. Το φετινό θέμα: «Φανταστείτε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία βοηθάει να λυθούν κάποια από τα δυσκολότερα σύγχρονα προβλήματα» προτρέπει τους φοιτητές να βοηθήσουν στην πραγματοποίηση των «Στόχων της Χιλιετίας» όπως αυτοί έχουν ορισθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Μπορείτε να δείτε τους «Στόχους της Χιλιετίας» στη διεύθυνση www.un.org/millenniumgoals. 
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά το 2002. Στο Imagine Cup 2009 έλαβαν μέρος πάνω από 300.000 φοιτητές από 100 χώρες. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φοιτητές και μαθητές Λυκείου άνω των 16 ετών.

Στους ελληνικούς τελικούς του ImagineCup 2009, νίκησε η ομάδα "NTUA", παρουσιάζοντας το project "Ai.D". Στο AiD, μέσω κατάλληλης εφαρμογής, επιτυγχάνεται έγκαιρη διάγνωση της ελονοσίας και της πνευμονίας, χωρίς να απαιτείται, όσο είναι αυτό εφικτό, η παρουσία ιατρικού προσωπικού. 

Η χώρα μας συμμετέχει στο διαγωνισμό από το 2004 και έχει ήδη κατακτήσει την 2η και 3η θέση παγκοσμίως στην κατηγορία «Software Design» με τα projects "Sign2Talk" και "SmartEyes" (2005 και 2004 αντίστοιχα). Το 2006 συμμετείχε με το "Allergy ON!", το 2007 με το "Noesis" και το 2008 με το Project Protasis. Τα projects SmartEyes, Sign2Talk, Allergy ON! και Noesis αποτελούν συμμετοχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών) ενώ το project Protasis αποτελεί συμμετοχή του μαθητή Αντώνη Πλατάνιου.

Οι κατηγορίες του διαγωνισμού είναι 5:

  • Software Design
Πρόκειται για τη "ναυαρχίδα" κατηγορία του διαγωνισμού. Στην συγκεκριμένη κατηγορία, οι φοιτητές καλούνται να δημιουργήσουν μια εφαρμογή που θα χρησιμοποιεί το .NET Framework. Η Microsoft Hellas διοργανώνει 40ωρο δωρεάν τεχνικό training πάνω όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες για 30 φοιτητές που θα συμμετέχουν σε αυτή την κατηγορία, περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ 
Είναι η μόνη κατηγορία που έχει Πανελλήνιους τελικούς, με την νικήτρια ομάδα να προκρίνεται απευθείας στους παγκόσμιους τελικούς, που φέτος θα γίνουν στην Πολωνία.
  • Game Design
Οι φοιτητές καλούνται να δημιουργήσουν ένα βίντεο παιχνίδι για PC και XBOX 360, με χρήση της τεχνολογίας XNA ή Silverlight. Φέτος, η Microsoft Hellas συνεργάζεται με τον Κώστα Αναγνώστου, καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ο οποίος έχει προσφερθεί να προσφέρει βοήθεια σε όποιους φοιτητές επιλέξουν να συμμετέχουν στην συγκεκριμένη κατηγορία. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ, ή να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω του blog του. 
Ο Κώστας Αναγνώστου έχει διδακτορικό στα Γραφικά με Υπολογιστή και έχει εργαστεί για χρόνια στην Microsoft Game Studios, στην Αγγλία, αναπτύσσοντας παιχνίδια για το Xbox και Xbox360. Έχει λάβει μέρος στην ανάπτυξη των παιχνιδιών Conker: Live and Reloaded για το Xbox και Kameo: Elements of Power, Perfect Dark Zero και Forza 2 για το Xbox360.
  • IT Challenge
Σε αυτή την κατηγορία, οι φοιτητές καλούνται να αποδείξουν τις γνώσεις τους πάνω στα θέματα διαχείρισης δικτύων και συστημάτων. Πρόκειται ίσως για την πιο "εύκολη" σε συμμετοχή κατηγορία του διαγωνισμού (τουλάχιστον αρχικά), μιας και στον πρώτο γύρο οι φοιτητές καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα online quiz 30 ερωτήσεων. Επίσης,σχεδιάζουμε σεμινάρια για αυτή την κατηγορία, από κοινού με την κοινότητα http://www.autoexec.gr
  • Digital Media
Η κατηγορία Digital Media είναι για τους πιο καλλιτεχνικούς φοιτητές, μιας και αντικείμενό της είναι η δημιουργία ενός video, φτιαγμένο σε οποιοδήποτε λογισμικό
  • Embedded Development
Στην κατηγορία αυτή οι φοιτητές πρέπει να δουλέψουν πάνω σε hardware και software, μέσω των Windows Embedded CE 6.0 R2. Και αυτή η κατηγορία αρχικά είναι εύκολη, καθώς για τον πρώτο γύρο τουλάχιστον, απαιτείται μία περιγραφή του project και της ιδέας. Οι προκριθέντες στον δεύτερο γύρο θα παραλάβουν εντελώς δωρεάν μία συσκευή eBox-3310A.