Να πιεις μπύρα με τσίπουρο ή να μην πιείς;

 Ημερομηνία: Τρίτη 04 Σεπ 2012
Συγγραφέας: Εύα Καραταΐρη
Η σελίδα μου
Εικόνα: Εύα Καραταΐρη
Pin It

Schlenkerla Rauchbier κατευθείαν από το βαρέλι“Πιάσε  μια μπύρα και ένα τσίπουρο”, είπε προχθές κάποιος στην παρέα και έγινε χαμός! Ξύπνησε η Ελληνίδα μάνα η ανησυχήστρα, ταυτοχρόνως σε 7 διαφορετικά άτομα! “Μη παιδί μου, τι τα θες και τα ανακατεύεις; θα γίνεις τύφλα μέχρι να φύγουμε, τι βλακείες είναι αυτές; στάσου μύγδαλα!” Μετά πετάχτηκε ένας Γιαννιώτης “Δεν πειράζει να ανακατεύεις ποτά, αρκεί να τα ανακατεύεις σωστά. Μπύρα με ουίσκι και τσίπουρο με κρασί. ΑΛΛΑ ΜΠΥΡΑ ΜΕ ΤΣΙΠΟΥΡΟ; Απαράδεκτο!!!” Που βρίσκεται η αλήθεια τελικά κυρίες και κύριοι;
Ο γενικός κανόνας είναι ότι το πολύ αλκοόλ μεθάει. Τελεία.

Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι αν ανακατέψεις τα ποτά, ενισχύεται η δράση του αλκοόλ, ή κάτι τέτοιο. Λάθος. Δεν ενισχύεται καμία δράση. Δεν γίνονται μαγικά μέσα στο στομάχι και δημιουργείται πιο ενισχυμένο αλκοόλ. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Απλά χάνεις τον έλεγχο και αυξάνεται η ποσότητα που καταναλώνεις.  Αν είσαι πρώτο έτος στο πάρτυ της σχολής, χορός, μουσική, γκομενάκια, χαχαχα-χουχουχου, και τελειώσει το τζίν-τόνικ και το γυρίσεις σε βότκα και μετά σε ούζο,  ενώ μέχρι χθες έπινες μιλκ-σέικ, ε, την πρώτη ώρα θα είσαι βασιλιάς, μετά θα ξερνοβολάς στις τουαλέτες και θα διατυμπανίζεις σε όλη σου τη ζωή ότι δεν κάνει να ανακατεύεις ποτά.

Πάμε στη δεύτερη άποψη, που λέει δεν πειράζει να τα ανακατεύεις, αλλά παίζει ρόλο η σειρά. Εδώ μάλιστα η σωστή σειρά είναι άλλη για τους Άγγλους και άλλη για τους Γερμανούς. Οι Άγγλοι λένε ”Beer before liquornever sicker, liquor before beer, never fear“, δηλαδή μπύρα πριν από δυνατό ποτό όχι, αλλά μετά ναι.  Οι Γερμανοί “Bier auf Wein, das laß sein – Wein auf Bier, das rat’ ich dir, δηλαδή μπύρα πριν από κρασί πιες, αλλά μπύρα μετά από κρασί, άστο καλύτερα. Μάιστα. Φίλοι Άγγλοι. Φίλοι Γερμανοί. Αν ξεκινήσεις να πίνεις μια μπυρίτσα, γκλου-γκλου-γκλου και μετά παραγγείλεις ουίσκι και το κατεβάσεις γκλου-γκλου-γκλου, ε, όσο να ‘ναι πιο γρήγορα θα αρχίσεις τα ζεϊμπέκικα. Αλλά και ανάποδα, αν πιεις πρώτα το πιο βαρύ ποτό, και οι αναστολές σου πάνε περίπατο στο μισάωρο, και πιεις με μεγαλύτερη ταχύτητα και αυτοπεποίθηση τα επόμενα, πάλι δε σε βλέπω καλά. Ή μάλλον εσύ δε με βλέπεις καλά, με βλέπεις διπλό. Και στις δυο περιπτώσεις και πάλι παίζει ρόλο η ποσότητα.

Φίλοι Γιαννιώτες, τώρα. Εσείς λέτε να μην ανακατεύει κάποιος μπύρα με τσίπουρο, γιατί το ένα προέρχεται από σταφύλι και το άλλο από κριθάρι.  Μπάζει και η δική σας άποψη, βέβαια, όπως απέδειξαν οι φίλοι Γερμανοί, που πίνουν μπύρα με κρασί. Αλλά με κάνατε να το ψάξω και κάτι βρήκα σχετικό. Όντως διαφορετικές ζυμώσεις παράγουν διαφορετικά τοξικά παράγωγα σε κάθε αλκοολούχο ποτό, με τα περισσότερα από αυτά να βρίσκονται στα σκουρόχρωμα ποτά. Ωστόσο και πάλι, αν πιεις με μέτρο δεν υπάρχει πρόβλημα.

Το πιο σημαντικό είναι τι έχεις φάει πριν αρχίσεις να πίνεις. Το αλκοόλ μπορεί να απορροφηθεί από το στομάχι, αλλά πιο γρήγορα και άκρως αποτελεσματικά απορροφάται από το λεπτό έντερο. Το πόσο γρήγορα θα περάσει από το στομάχι στο έντερο, καθορίζεται από το πόσο γεμάτο είναι το στομάχι. Ένα άδειο στομάχι, οδηγεί το αλκοόλ – και όλα τα υγρά- κατευθείαν στο λεπτό έντερο, όπου θα απορροφηθεί μεμιάς και θα διαποτίσει το συκώτι. Αυτό για να διαχειριστεί την κατάσταση, γρήγορα ωθεί το αλκοόλ στο αίμα, μέσω του οποίου φτάνει στον εγκέφαλο και κάπου εκεί τα πράγματα αρχίζουν να παίρνουν το δρόμο τους για την τουαλέτα. Ένα καλό λιπαρό γεύμα πριν, καθυστερεί το άδειασμα του περιεχομένου του στομάχου, γιατί η στερεά τροφή πρέπει να χωνευτεί αρκετά, ώστε να μπορέσει να απορροφηθεί από το λεπτό έντερο. Ένα καλό γεύμα μετά, δεν κάνει τίποτα, οπότε τζάμπα τρέχετε για βρώμικα. Πιείτε καλύτερα 2 ποτήρια νερό, πριν κοιμηθείτε.

Αυτά προς το παρόν. Το θέμα είναι τεράστιο, οπότε θα επανέλθω. Προς το παρόν πίνετε με μέτρο, αλλιώς μπορεί να καταλήξετε σε κανέναν ιπτάμενο καναπέ, όπως αυτοί οι τύποι εδώ.