Γίνετε μέλος του Cirque du Soleil μέσα από τον υπολογιστή σας και το Google Chrome


Γίνετε μέλος του Cirque du Soleil μέσα από τον υπολογιστή σας και το Google Chrome

Η Google και το Cirque du Soleil συνεργάζονται για να δώσουν στους χρήστες του Chrome, του δημοφιλούς προγράμματος πλοήγησης της Google, μια διαδραστική εμπειρία βγαλμένη μέσα από τις παραστάσεις των διάσημων Καναδών καλλιτεχνών. Το όνομα της παράστασης είναι Movi.Kanti.Revo και προέρχεται από τα ρήματα της γλώσσας Esperanto για την κίνηση, το τραγούδι και το όνειρο. Σε διάφορες σκηνές της παράστασης, οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μικρόφωνο και την κάμερα του υπολογιστή τους για να αλληλεπιδράσουν με την εφαρμογή μέσω ομιλίας ή κινήσεων.

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε δει παρόμοιες εφαρμογές να βασίζονται στην τεχνολογία Kinect της Microsoft, όμως εδώ τα μόνα εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι οι τεχνολογίες HTML5, CSS3 και JavaScript, όπως γίνεται σε αρκετές σύγχρονες δικτυακές εφαρμογές και δικτυακούς τόπους. Σύμφωνα με τον Pete LePage της Google, η συνεργασία ξεκίνησε από το ενδιαφέρον της εταιρίας να δημιουργήσει ενδιαφέρουσες εφαρμογές για το Chrome (τις οποίες ονομάζει Google Experiments) για να επιδείξει τις δυνατότητες τόσο του λογισμικού, όσο και των άλλων σύγχρονων τεχνολογιών του web. Η πιο γνωστή από αυτές τις εφαρμογές είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας με το συγκρότημα The Arcade Fire στο διαδραστικό βίντεο "The Wilderness Downtown". Σε αντίθεση με αυτό όμως, το Movi.Kanti.Revo συνεργάζεται με όλα τα δημοφιλή προγράμματα πλοήγησης (browsers), αφού αναγνωρίζει ποιο από αυτά χρησιμοποιεί ο χρήστης και, μέσω του κατάλληλου CSS, παράγει τον κώδικα που απαιτείται για να εμφανιστεί και να λειτουργήσει η εφαρμογή.

Η εφαρμογή βασίζεται στις λειτουργίες του προτύπου HTML5, οι οποίες επιτρέπουν στην εφαρμογή να αποκτήσει, με την άδεια του χρήστη, πρόσβαση στην κάμερα και το μικρόφωνο του υπολογιστή ή και της φορητής συσκευής του (getUserMedia). Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκε και το WebRTC, μια προγραμματιστική βιβλιοθήκη ανοικτού κώδικα σε JavaScript, η οποία επιτρέπει την επικοινωνία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, μέσω του προγράμματος πλοήγησης, με την εφαρμογή που εκτελείται – έτσι, τα δεδομένα της κάμερας και του μικροφώνου μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την εφαρμογή, χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση κάποιου εξειδικευμένου λογισμικού. Στο βίντεο του CNET, μπορείτε να δείτε πώς ο χρήστης "συμμετέχει" στην παράσταση με τις κινήσεις και την ομιλία του, κινούμενος απλά μπροστά από τον υπολογιστή του.

Pin It