Κάθε χρόνο η ίδια ιστορία. Περιμένουμε και περιμένουμε όλο το βράδυ, κοιτάζοντας με επιμονή έξω από το παράθυρο. Μέχρι που κάποια στιγμή τα ματάκια κλείνουν και χωρίς να καταλάβουμε πως… μας παίρνει ο ύπνος και ξυπνάμε στο κρεβάτι μας! Τρέχουμε αμέσως κάτω από το δέντρο… και φυσικά εκεί έχουμε τα δώρα μας! Ούτε και φέτος όμως προλάβαμε να δούμε τον Άη Βασίλη…
Αλήθεια, τι συμβαίνει τελικά; Προλαβαίνει ή δεν προλαβαίνει ο Άη Βασίλης να μας φέρει τα δώρα μας; Και πώς τα καταφέρνει, αφού στον κόσμο υπάρχουν τόσα πολλά παιδιά που τον περιμένουν και αυτός έχει στη διάθεσή του μόνο μια νύχτα?
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή! Ο Άη Βασίλης έχει στην διάθεσή του παραπάνω από μια νύχτα. Ή μάλλον έχει στη διάθεση του μια μεγάλη νύχτα. Γιατί όταν στη μισή Γη είναι νύχτα, στην άλλη μισή είναι μέρα! Θα πάει λοιπόν πρώτα στην Ανατολή, που η νύχτα των Χριστουγέννων έρχεται πιο πριν και στην συνέχεια στη Δύση. Δώδεκα ώρες νύχτα στο ένα ημισφαίριο και δώδεκα στο άλλο μας δίνουν συνολικά ένα γεμάτο 24ωρο. Έχοντας λοιπόν 24 ώρες στη διάθεσή του, σε πόσα παιδάκια πρέπει να πάει;
Η Γη έχει περίπου 2 δισεκατομμύρια παιδιά. Αν σε κάθε σπίτι της Γης ζει μια οικογένεια που έχει κατά μέσο όρο 2.5 παιδιά (!) τότε υπάρχουν 800 εκατομμύρια σπίτια που τον περιμένουν την Πρωτοχρονιά. Αν το κάθε σπίτι απέχει κατά μέσο όρο 400 μέτρα από το αμέσως κοντινότερο, τότε ο Άη Βασίλης καλείται ούτε λίγο ούτε πολύ να καλύψει μια διαδρομή 320 δισεκατομμυρίων μέτρων! Αν υποθέσουμε τώρα ότι ως Άγιος δεν κάνει διακρίσεις και πηγαίνει σε όλα τα παιδιά του κόσμου, ανεξαρτήτως θρησκείας, καταλαβαίνουμε τη δυσκολία αυτής της αποστολής: 24 ώρες και 2 δισεκατομμύρια ανυπόμονα παιδιά να τον περιμένουν με αγωνία, σκορπισμένα στις 4 γωνιές της Γης! Σκούρα τα πράγματα…
Από τη δεινή θέση που βρισκόμαστε σκεφτόμενοι ποια θα είναι η μέγιστη δυνατή ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει ο Άγιος, έρχεται να μας βγάλει η Σχετικότητα και ο θείος Άλμπερτ! Η μέγιστη δυνατή ταχύτητα που υπάρχει στη φύση είναι η ταχύτητα του φωτός, δηλαδή 300 000 χλμ το δευτερόλεπτο. Αν όμως ο Άγιος Βασίλης πηγαίνει με την ταχύτητα του φωτός, θα του συμβούν διάφορα παράξενα κι εξωτικά πράγματα, που ο ανθρώπινος νους δυσκολεύεται να συλλάβει. Θα αναφέρουμε ένα, αυτό που θα του δυσκολέψει την αποστολή: Η μάζα του Άγιου Βασίλη θα απειριστεί! Από κει λοιπόν που ο Άγιος μας ήταν απλά στρουμπουλός, η μάζα του ξαφνικά θα φτάσει δυσθεώρητα μεγέθη και θα βάλει πλώρη για το άπειρο (κι ακόμα παραπέρα!)
Επομένως ο Άη Βασίλης δεν τρέχει με την ταχύτητα του φωτός! Αλλά τρέχει με μια ταχύτητα που είναι πολύ κοντά της. Έπειτα από μερικούς υπολογισμούς, φτάνουμε στο εξής συμπέρασμα: αν ο Άη Βασίλης τρέχει με μόλις το 0,4 της ταχύτητας του φωτός, δηλαδή μόλις με 125 000 χλμ το δευτερόλεπτο, τότε η μάζα του μεγαλώνει μόλις 10%. Δηλαδή αν είναι 100 κιλά, τότε θα γίνει 110. Προλαβαίνει όμως τελικά να φτάσει, πηγαίνοντας με αυτήν την ταχύτητα; Η απάντηση είναι ναι! Με αυτήν την ταχύτητα θα χρειαστεί ακριβώς 2560 δευτερόλεπτα και 42 δέκατα του δευτερολέπτου για να ολοκληρώσει την αποστολή του! Κι αν αναρωτιέστε ποια είναι η διαφορά από το αν έτρεχε με την ταχύτητα του φωτός, τότε το νούμερο θα είναι λίγο πιο μικρό: 1066 δευτερόλεπτα και 67 δέκατα! Ο Άη Βασίλης λοιπόν με ευκολία θα προλάβει.
Το ερώτημα όμως που αναδύεται μέσα από αυτούς τους υπολογισμούς είναι άλλο: πώς αντέχει ο Άη Βασίλης και τρέχει με αυτήν την ταχύτητα; Η συνηθισμένη ταχύτητα για τα διαστημόπλοιά μας είναι μόνο 20 χλμ το δευτερόλεπτο. Το πιο γερό ατσάλι δεν αντέχει να επιταχυνθεί σε σχετικιστικές ταχύτητες. Ο Άη Βασίλης πώς τα καταφέρνει; Ε, εδώ θα χρησιμοποιήσουμε μια ατάκα από τη γνωστή μας Χριστουγεννιάτικη ιστορία του Ντίκενς με τον Εμπενέιζερ Σκρουτζ, ελαφρώς παραφρασμένη: Άγιος είναι, ότι θέλει κάνει! ! !
Πέρα όμως από αυτό, εφόσον δεν μας το έχει απαγορεύσει κάποιος φυσικός νόμος, δεν υπάρχει λόγος να μην γίνεται! Ίσως κι εμείς κάποτε, σαν τον Άη Βασίλη, καταφέρουμε να φτάσουμε αυτές τις συναρπαστικές ταχύτητες! Μέχρι τότε, απλά μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι και φέτος της Πρωτοχρονιά, ο Άη Βασίλης θα προλάβει μια χαρά και θα μας έχει αφήσει το δώρο μας κάτω από το δέντρο… Ποιος ξέρει μπορεί φέτος να τα καταφέρουμε να τον δούμε, αν έχουμε τα μάτια μας όλη τη νύχτα ανοιχτά!