Πατέρας κατασκευάζει προσθετικό χέρι για το 12χρονο γιο του με τη βοήθεια ενός 3Δ εκτυπωτή


Πατέρας κατασκευάζει προσθετικό χέρι για το 12χρονο γιο του με τη βοήθεια ενός 3Δ εκτυπωτή

Ο Paul McCarthy κατάφερε να κατασκευάσει ένα φτηνό, αλλά λειτουργικό προσθετικό χέρι για το γιο του Leon, που έχει γεννηθεί χωρίς δάκτυλα στο ένα χέρι. Όταν γεννήθηκε ο Leon, οι γιατροί είπαν στην οικογένεια ότι ο γιος τους θα έπρεπε να μάθει να χρησιμοποιεί το χέρι του χωρίς κάποιο προσθετικό μέλος και να προσπαθήσει να αποκτήσει ένα πλήρες φάσμα κινήσεων, αλλά ένας άλλος γιατρός τούς πρότεινε πρόσφατα να εξετάσουν κάποια προσθετική επέμβαση.

Ο πατέρας του Leon άρχισε να εξετάζει τις διάφορες εναλλακτικές λύσεις για να βοηθήσει το γιο του, το χέρι του οποίου δε μεγάλωσε πριν αυτός γεννηθεί, εξαιτίας ενός προβλήματος με την αιμάτωσή του. Σύμφωνα με το CBS News, ο McCarthy παρακολούθησε ένα βίντεο όπου ένας 3Δ εκτυπωτής χρησιμοποιείτο για την κατασκευή προσθετικών μελών και ακολούθησε αυτήν τη λύση. Στο σχέδιο που υλοποίησε, η κίνηση των δακτύλων εξαρτάται από αυτήν του καρπού: η κίνηση προς τα κάτω, τραβάει τα συρματόσκοινα, κλείνοντας τα δάκτυλα, ενώ η αντίθετη κίνηση, τα ανοίγει.¬ Ο McCarthy δανείστηκε τον 3Δ εκτυπωτή από έναν φίλο του και, ένα μήνα αργότερα, δημιούργησε αυτό που ο ίδιος και ο γιος του ονομάζουν “έκδοση Frankenstein”.

Ο Leon παραδέχεται ότι αρχικά θεωρούσε ότι η ιδέα ήταν τρελή, αλλά μόλις είδε την τελική έκδοση του φάνηκε καταπληκτική. Το νέο του χέρι τού δίνει τη δυνατότητα να σηκώσει αντικείμενα όπως ένα μπουκάλι νερό ή ένα μολύβι. Σύμφωνα με τον πατέρα, το χέρι κοστίζει γύρω στα 5-10 δολλάρια, ενώ μια προσθετική επέμβαση θα στοίχιζε πάνω από 30 χιλιάδες δολλάρια. Χάρη στο μειωμένο κόστος, η οικογένεια μπορεί να πειραματιστεί με διαφορετικά σχέδια, αλλά και να αλλάξει το χέρι καθώς ο Leon μεγαλώνει.

Ο Matthew Garibaldi, διευθυντής προσθετικής στο Τμήμα Ορθοπεδικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, αναφέρει ότι η εφαρμογή μιας προσθετικής συσκευής είναι πολύ σημαντική για τη σωστή λειτουργία της. Επειδή ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται με αναπηρίες στα άνω άκρα δεν είναι μεγάλος, οι επιλογές που είναι διαθέσιμες για την προσθετική αποκατάστασή τους είναι περιορισμένες – αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος που κάνει μια τέτοια προσέγγιση ιδιαίτερα ελκυστική. «Η κύρια λειτουργία της συσκευής είναι να μειώσει τα κόστη παραγωγής και να μεγαλώσει τις δυνατότητες παραγωγικότητας. Είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή για αυτήν την τεχνολογία», ανέφερε ο Garibaldi.

Pin It