Μια βουτιά 39 χιλιομέτρων σε πρώτο πρόσωπο


Μια βουτιά 39 χιλιομέτρων σε πρώτο πρόσωπο

Στις 12 Οκτωβρίου 2012, ο Felix Baumgartner έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε το φράγμα του ήχου με ελεύθερη πτώση εκτός κάποιου αεροσκάφους ή διαστημικού σκάφους. Για να το καταφέρει αυτό, χρειάστηκε να ανεβάσει το αερόστατό του σε ύψος 38.969,3 μέτρων (κι αυτό αποτελεί ρεκόρ) και να κάνει ελεύθερη πτώση με ταχύτητα που έφτασε τα 1.357,64 χαώ, ξεπερνώντας κι εδώ κάθε προηγούμενη επίδοση. Το μόνο ρεκόρ που δεν κατάφερε να σπάσει ήταν αυτό του μέντορά του Joseph Kittinger, ο οποίος είχε μείνει σε ελεύθερη πτώση, πριν δηλαδή ανοίξει το αλεξίπτωτό του, για 17 παραπάνω δευτερόλεπτα.

Η βουτιά του Baumgartner καταγράφηκε από μια σειρά από κάμερες υψηλής ευκρίνειας της GoPro, οι οποίες χρησιμοποιούνται πολύ συχνά για την καταγραφή αθλητικών γεγονότων μεγάλης έντασης και ταχύτητας. Στο βίντεο, ο Kittinger συνομιλεί με τον Felix, τον κατευθύνει στις κινήσεις που πρέπει να κάνει πριν τη βουτιά και τον ενημερώνει για τις μετρήσεις που λαμβάνονται: εκτός από το ύψος και την ταχύτητα, ειδικοί αισθητήρες κατέγραφαν και μετέδιδαν στο κέντρο ελέγχου και βιομετρικά χαρακτηριστικά, όπως ο ρυθμός της αναπνοής και οι σφυγμοί της καρδιάς του Baumgartner.

Κατά τη διάρκεια της πτώσης, ο Αυστριακός αλεξιπτωτιστής έχασε την επικοινωνία του με το κέντρο ελέγχου, καθώς το σώμα του περιστρεφόταν ανεξέλεγκτα - στο βίντεο είναι εμφανής η ένταση εκείνων των στιγμών, όπως και η συγκίνηση του Kittinger όταν ο Felix άνοιξε το αλεξίπτωτό του και μπήκε σε διαδικασία προσγείωσης. Γιατί, όπως είπε και ο ίδιος ο Felix λίγα δευτερόλεπτα πριν χαιρετήσει στην κάμερα και βουτήξει στο κενό, "κάποιες φορές πρέπει να σταθείς πολύ ψηλά για να καταλάβεις πόσο μικρός είσαι"...

Pin It