Πάρτε μέρος σε έρευνα και κερδίστε..."πράσινη" ανάπτυξη!


Φανατικοί και μη οπαδοί της επιστήμης, γεια σας!
 
Συνήθως μας παίρνουν τηλέφωνο για έρευνα και μας ρωτούν τι ραδιοφωνικό σταθμό ακούμε, τι ποτά πίνουμε, πόσο χαρούμενοι είμαστε με την ανάπτυξη που έχουν φέρει στον τόπο οι κυβερνώντες...Φυσικά, για το τελευταίο δε χρειάζεται να προβληματιζόμαστε πλέον, αφού βρέθηκε επιτέλους η μαθηματική εξίσωση που προβλέπει την ευτυχία.
 
Ο φίλος όμως του Openscience, Παναγιώτης Βεργούλης, Μηχανικός Μεταλλείων - Μεταλλουργός ΕΜΠ, MSc Περιβάλλον και Ανάπτυξη ΕΜΠ, μας προσκαλεί να πάρουμε μέρος στην έρευνα που διεξάγει διαδικτυακά στα πλαίσια της εργασίας του, να γνωριστούμε λίγο καλύτερα με κάτι...γνωστές του και να αποφασίσουμε αν τελικά θέλουμε "πράσινη" ανάπτυξη ή όχι!
 
Η έρευνα αναφέρεται στις σπάνιες γαίες και διερευνά το πόσο ενημερωμένος είναι ο κόσμος σχετικά με τη χρησιμότητά τους, καλώντας τον συμμετέχοντα στη συνέχεια να εκφράσει την επιθυμία του για εξόρυξη των αντίστοιχων ελληνικών κοιτασμάτων ή όχι.
 
H "πράσινη" ανάπτυξη δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τις σπάνιες γαίες, μας λέει ο Παναγιώτης. Οπτικές ίνες, υβριδικά αυτοκίνητα, φωτοβολταϊκά, μπαταρίες και φωτισμός εξοικονόμησης ενέργειας είναι αδύνατο να κατασκευαστούν χωρίς τις σπάνιες γαίες. 
 
Ωστόσο, τα κοιτάσματα σπανίων γαιών περιέχουν σημαντικές συγκεντρώσεις θορίου και άλλων ραδιενεργών στοιχείων και παράγουν ραδιενεργά απόβλητα, η διαχείριση των οποίων έχει ειδικές απαιτήσεις, εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους και είναι ιδιαίτερα δαπανηρή. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο συχνά οι σπάνιες γαίες χαρακτηρίζονται και ως το "μαύρο πρόσωπο" της "πράσινης" ανάπτυξης και εγείρονται έτσι ερωτήματα για το κατά πόσο οι πράσινες τεχνολογίες είναι όντως πράσινες.
 
Η Κίνα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που παράγει σπάνιες γαίες αυτή τη στιγμή, καθώς τις εξορύσσει με ελάχιστο κόστος και ανύπαρκτα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας. Οι ίδιοι οι εργάτες στα ορυχεία της, εργάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και πλήρως απροστάτευτοι από τα επικίνδυνα και ραδιενεργά υλικά, με τα οποία έρχονται σε επαφή.
 
 
Στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί σημαντικά αποθέματα σπανίων γαιών, σε αποθέσεις στο παράκτιο και υποθαλάσσιο περιβάλλον του Στρυμωνικού κόλπου. Συγκεκριμένα, κοιτασματολογικές έρευνες που πραγματοποίησε το ΙΓΜΕ υπολογίζουν αποθέματα 485 εκατ. τόνων, με μέση περιεκτικότητα σπανίων γαιών 1,17%.
 
Θα πάρουμε τελικά "πράσινη" ανάπτυξη ή όχι; Λάβετε μέρος στην έρευνα εδώ.