Πηγή

Ως τμήμα της εφαρμογής smartphone "The Great Brain Experiment", οι χρήστες ερωτώνται περιοδικά πόσο χαρούμενοι αισθάνονται.
Η ευτυχία περισσότερων απο 18.000 ατόμων σε όλο τον κόσμο προβλέφθηκε από μια εξίσωση που ανέπτυξαν ερευνητές στο University College του Λονδίνου, με αποτελέσματα που δείχνουν ότι η ευτυχία από στιγμή σε στιγμή δεν αντανακλά μόνο το πόσο καλά πάνε τα πράγματα, αλλά και το αν τα πράγματα πάνε καλύτερα από το αναμενόμενο.
Η νέα εξίσωση προβλέπει με ακρίβεια πόσο ευτυχισμένος θα πει κάποιος ότι είναι από στιγμή σε στιγμή με βάση τα πρόσφατα γεγονότα, όπως οι επιβραβεύσεις που λαμβάνει και οι προσδοκίες που έχει κατά τη διάρκεια μιας εργασίας λήψης αποφάσεων. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο συνολικός πλούτος που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια του πειράματος δεν ήταν καλός προγνωστικός δείκτης της ευτυχίας. Αντ' αυτού, η ευτυχία από στιγμή σε στιγμή εξαρτήθηκε από την πρόσφατη ιστορία των ανταμοιβών και των προσδοκιών. Οι προσδοκίες αυτές εξαρτήθηκαν, για παράδειγμα, από το εάν οι διαθέσιμες επιλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλό ή κακό αποτέλεσμα.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της ευτυχίας και της ανταμοιβής και τις νευρικές διεργασίες που οδηγούν σε αισθήματα που είναι κεντρικής σημασίας για τη συνειδητή εμπειρία μας, όπως η ευτυχία. Παλαιότερα, ήταν γνωστό ότι τα γεγονότα της ζωής επηρεάζουν την ευτυχία ενός ατόμου, αλλά όχι ακριβώς το πόσο χαρούμενοι θα είναι οι άνθρωποι από στιγμή σε στιγμή, καθώς παίρνουν αποφάσεις και λαμβάνουν αποτελέσματα που προκύπτουν από τις αποφάσεις αυτές, κάτι που η νέα εξίσωση μπορεί να προβλέψει.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μαθηματική ποσοτικοποίηση υποκειμενικών καταστάσεων θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να κατανοήσουν καλύτερα τις διαταραχές της διάθεσης, βλέποντας πώς κυμαίνονται τα αυτο-αναφερόμενα συναισθήματα σε σχέση με γεγονότα, όπως μικρές νίκες και ήττες σε ένα παιχνίδι στο κινητό τηλέφωνο. Υπάρχει η ελπίδα ότι μια καλύτερη κατανόηση του πώς καθορίζεται η διάθεση από τα γεγονότα και τις περιστάσεις της ζωής και πώς αυτή διαφέρει σε άτομα που πάσχουν από διαταραχές της διάθεσης, θα οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες.
Η έρευνα που εξετάζει πώς και γιατί αλλάζει η ευτυχία από στιγμή σε στιγμή στα άτομα, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τις κυβερνήσεις που αναπτύσσουν μέτρα ευημερίας του πληθυσμού, να ενημερώσουν την πολιτική τους, παρέχοντας ποσοτική εικόνα για το τι σημαίνουν οι συλλεγόμενες πληροφορίες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έναρξη του Εθνικού Προγράμματος Ευημερίας το 2010 και των μετέπειτα ετήσιων εκθέσεων από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών με θέμα τη "Μέτρηση της Εθνικής Ευημερίας".
Σχετικά με τη μελέτη, 26 άτομα ολοκλήρωσαν μια εργασία λήψης αποφάσεων, στην οποία οι επιλογές τους οδήγησαν σε χρηματικά κέρδη και ζημίες και κλήθηκαν επανειλημμένα να απαντήσουν στην ερώτηση "πόσο ευτυχισμένος είσαι τώρα;". Η νευρωνική δραστηριότητα του συμμετέχοντος μετρήθηκε κατά την εργασία, χρησιμοποιώντας λειτουργική μαγνητική τομογραφία και από τα δεδομένα αυτά, οι επιστήμονες κατασκεύασαν ένα υπολογιστικό μοντέλο, στο οποίο η αυτο-αναφερόμενη ευτυχία συνδέθηκε με τις πρόσφατες ανταμοιβές και προσδοκίες. Το μοντέλο δοκιμάστηκε στη συνέχεια σε 18.420 συμμετέχοντες στο παιχνίδι "Τι με κάνει ευτυχισμένο;" σε μια εφαρμογή για smartphone, που αναπτύχθηκε στο University College του Λονδίνου, με την ονομασία "Το μεγάλο πείραμα του εγκεφάλου" (The Great Brain Experiment). Οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι, όταν διαπίστωσαν ότι η ίδια εξίσωση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει πόσο ευτυχισμένος είναι ο παίκτης του παιχνιδιού, ενώ έπαιζε το παιχνίδι στο smartphone, ακόμα και αν μπορούσε να κερδίσει μόνο πόντους και όχι χρήματα.
Ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, δρ. Robb Rutledge δήλωσε: "Περιμέναμε να δούμε ότι οι πρόσφατες ανταμοιβές θα επηρεάσουν την ευτυχία από στιγμή σε στιγμή, αλλά με έκπληξη διαπιστώσαμε ακριβώς πόσο σημαντικές είναι οι προσδοκίες για τον καθορισμό της ευτυχίας. Σε πραγματικές καταστάσεις, οι ανταμοιβές που συνδέονται με αποφάσεις της ζωής, όπως η έναρξη μιας νέας εργασίας ή ο γάμος, συχνά δεν γίνονται αντιληπτές για μεγάλο χρονικό διάστημα, και τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι οι προσδοκίες που σχετίζονται με αυτές τις αποφάσεις, καλές και κακές, έχουν μια μεγάλη επίδραση στην ευτυχία".
"Η ζωή είναι γεμάτη προσδοκίες - θα ήταν δύσκολο να πάρει κανείς καλές αποφάσεις χωρίς να γνωρίζει, για παράδειγμα, σε ποιο εστιατόριο του αρέσει καλύτερα να τρώει. Λέγεται συχνά ότι θα είστε πιο ευτυχισμένοι αν οι προσδοκίες σας είναι χαμηλότερες. Θεωρούμε ότι υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό: οι χαμηλότερες προσδοκίες καθιστούν πιο πιθανό ένα αποτέλεσμα να ξεπεράσει τις προσδοκίες σας και να έχει ένα θετικό αντίκτυπο στην ευτυχία. Ωστόσο, οι προσδοκίες επηρεάζουν επίσης την ευτυχία, ακόμα και πριν μάθουμε το αποτέλεσμα της απόφασης. Αν έχετε σχέδια να συναντήσετε έναν φίλο σας στο αγαπημένο σας εστιατόριο, αυτές οι θετικές προσδοκίες μπορεί να αυξήσουν την ευτυχία σας τη στιγμή που κάνετε τα σχέδια. Η νέα εξίσωση αποτυπώνει αυτές τις διαφορετικές επιδράσεις των προσδοκιών και επιτρέπει να προβλεφθεί η ευτυχία με βάση τα συνδυασμένα αποτελέσματα πολλών γεγονότων του παρελθόντος".
"Είναι υπέροχο ότι τα στοιχεία από το μεγάλο και ποικίλο πληθυσμό που χρησιμοποίησε την εφαρμογή του smartphone "το μεγάλο πείραμα του εγκεφάλου", δείχνουν ότι η ίδια εξίσωση της ευτυχίας ισχύει για χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που παίζουν το παιχνίδι μας, όπως συνέβη με τις πολύ μικρότερες εργαστηριακές ομάδες των πειραμάτων μας, που αποδεικνύουν την τεράστια αξία αυτής της προσέγγισης για τη μελέτη της ανθρώπινης ευημερίας σε μεγάλη κλίμακα".
Η ομάδα χρησιμοποίησε λειτουργική μαγνητική τομογραφία για να δείξει ότι τα νευρικά σήματα κατά τις αποφάσεις και τα αποτελέσματα της εργασίας σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται ραβδωτό σώμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προβλέψουν τις αλλαγές στην ευτυχία από στιγμή σε στιγμή. Το ραβδωτό σώμα έχει πολλές συνδέσεις με τους νευρώνες ντοπαμίνης και τα σήματα σε αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου πιστεύεται ότι εξαρτώνται τουλάχιστον εν μέρει από τη ντοπαμίνη. Τα αποτελέσματα αυτά εγείρουν την πιθανότητα η ντοπαμίνη να παίζει ένα ρόλο στον καθορισμό της ευτυχίας.