Τρεις φίλες περπατούν στην εξοχή. Καθώς πλησιάζουν μία μεγάλη όμορφη μηλιά, βλέπουν ξαφνικά ένα μήλο να πέφτει από ένα κλαρί στο χορταριασμένο έδαφος. Κοντοστέκονται, λοιπόν, και αναστενάζει η μία:
«Πόσο θα ήθελα να μάθω γιατί έπεσε το μήλο!»
Η δεύτερη φίλη σηκώνει το μήλο, δαγκώνει μια μπουκιά, κουνάει το κεφάλι της και λέει:
«Πιο μεγάλη εντύπωση μου κάνει η γεύση του. Θέλω να μάθω γιατί το μήλο έχει αυτή τη γεύση.»
Η τελευταία κοιτάει με ενδιαφέρον το δέντρο και προσθέτει:
«Εγώ, πάντως, απορώ πώς φτιάχτηκε το μήλο από το δέντρο.»
Ξαφνικά πετάγεται ένα τσούρμο από παιδιά από ανάμεσα από τα δέντρα και με γέλια και τρεχαλητά, ξεφωνίζουν όλα μαζί: «Εμείς, πάλι, θα θέλαμε να μάθουμε πόσα ακόμα μήλα έχει αυτή η μηλιά!» Και με σπρωξίματα και τραβήγματα αρχίζουν να σκαρφαλώνουν στο δέντρο. Σκορπίζονται επιδέξια στα διάφορα κλαδιά, μετρώντας φωναχτά τα μήλα που κρέμονται ανάμεσα στα φύλλα. Οι φίλες γελάνε κι έπειτα πέφτουν σε περισυλλογή. Η κάθε μία αρχίζει να παρατηρεί και να ψαχουλεύει το έδαφος, το δέντρο, το μήλο. Πού και πού ανταλλάζουν απόψεις, ρωτάει η μια την άλλη για ιδέες ή για το αν της φαίνεται πιθανή μια εξήγηση. Και πράγματι όλες έχουν κάτι χρήσιμο να πουν για τα ερωτήματα των φίλων τους, αν και βέβαια η κάθεμιά προοδεύει περισσότερο στη δική της αναζήτηση. Οι φίλες, όμως, πιστεύουν στην παροιμία «από παιδί κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια», οπότε κάθε τόσο σηκώνουν τα κεφάλια τους και ζητάνε επιβεβαίωση για τις θεωρίες τους από τα παιδιά, που συνεχίζουν την χαρούμενη και θορυβώδη καταμέτρηση.
Μετά από αρκετή ώρα και πολύ δουλειά όλοι έχουν ικανοποιήσει την περιέργειά τους. Η μια γυναίκα έχει μάθει γιατί έπεσε το μήλο. Η άλλη έχει βρει γιατί το μήλο έχει αυτή τη γεύση. Η τελευταία έχει καταλάβει πώς φτιάχτηκε το μήλο. Και τα παιδιά έχουν μετρήσει πόσα ακόμα μήλα έχει η μηλιά. Και έπειτα από μερικές μηλομπουκιές κάτω από τη σκιά της υπομονετικής και εξυπηρετικής μηλιάς, συνεχίζουν όλοι μαζί τη βόλτα τους. Και ήρθε η ώρα να σας τους συστήσω:
Η πρώτη φίλη ονομάζεται Φυσική.
Η δεύτερη Χημεία.
Η τρίτη Βιολογία.
Και τα παιδιά… Μαθηματικά!
Χαιρετώ το Openscience και όσους περιφέρονται σε αυτό!