Πέντε χρόνια Huygens, αναδεικνύοντας την Ευρωπαική προσπάθεια της εξερεύνησης του διαστήματοςtitan_surface

Πριν από λίγες μέρες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ) γιόρτασε μια σημαντική επέτειο. Πέρασαν πέντε χρόνια από τον Ιανουάριο του 2005 όταν η διαστημοσυσκευή Huygens προσεδαφίστηκε στον μεγαλύτερο δορυφόρο του πλανήτη Κρόνου, τον Τιτάνα. Και αποκάλυψε έναν διαφορετικό, μοναδικό κόσμο!

Η συσκευή μεταφέρθηκε σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο πάνω στον δορυφόρο Cassini που παρατηρεί για πέντε χρόνια τώρα τον πλανήτη και στις 14 Ιανουαρίου 2005, το Huygens έγινε η πρώτη συσκευή που προσεδαφίστηκε σε έναν εξωγήινο κόσμο. Λειτούργησε για λίγο περισσότερο από τρεις ώρα (αν και ο σχεδιασμός προέβλεπε λειτουργία μόλις μισής ώρας) στέλνοντας ανεκτίμητης αξίας δεδομένα και αποκαλύπτοντας έναν κόσμο με εντυπωσιακές ομοιότητες αλλά και τεράστιες διαφορές με τον πλανήτη μας.

Η επέτειος πέρασε κάπως αθόρυβα. Η αλήθεια είναι ότι ο ΕΟΔ είναι χαμηλών τόνων. Είναι πραγματικά δύσκολο να μάθει κανείς για τη σημαντική δουλειά που γίνεται από τους ευρωπαίους επιστήμονες στο χώρο της Διαστημικής. Και όμως αυτή η επέτειος άξιζε περισσότερης προβολής. Η ευρωπαϊκή αποστολή Huygens σηματοδοτεί κατά τη γνώμη μου την ενηλικίωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής, ο ΕΟΔ απέδειξε ότι όχι μόνο μπορεί να ονειρευτεί πρωτοποριακές αποστολές που θα απαντήσουν για πρώτη φορά καίρια επιστημονικά ερωτήματα, αλλά ότι είναι σε θέση να σχεδιάσει μια τέτοια αποστολή και να την υλοποιήσει παράγοντας ταυτοχρόνως καινοτομικές τεχνολογίες.

Οι Ευρωπαίοι επιστήμονες ήταν οι πρώτοι που κατασκεύασαν ένα όχημα, το κατεύθυναν και το προσεδάφισαν στον μακρινότερο προς το παρόν εξωγήινο προορισμό. Απέδειξαν ότι έχουν όχι μόνο την τεχνογνωσία, αλλά και την αυτοπεποίθηση να πραγματοποιήσουν περίπλοκές αποστολές. Περιμένουμε λοιπόν με ανυπομονησία τον επόμενο ευρωπαϊκό στόχο στο Διάστημα. Ίσως την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον πλανήτη Άρη;