Ο σεισμός στη Χιλή και η ακαδημαϊκή έρευναΟ σεισμός στη Χιλή κατάστρεψε τη χώρα σε μεγάλο βαθμό. Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν και οι υποδομές κατάρρευσαν. Μια παράπλευρη απώλεια όμως είναι η επιστήμη. Υπολογιστές με πολύτιμα δεδομένα θάφτηκαν στα ερείπια, εργαστήρια καταστράφηκαν, δείγματα (όπως κύτταρα για παράδειγμα) χάθηκαν. Ένα μεγάλο μέρος του εξοπλισμού (μικροσκόπια, υπολογιστές, συσκευές, άλλα όργανα) έγιναν συντρίμμια. Αυτός ο σεισμός έπληξε την επιστημονική κοινότητα της χώρας. Και εκεί που η επιστημονική δραστηριότητα στη Χιλή παρουσίαζε μια αξιοσημείωτη άνθιση, ο σεισμός τα έσβησε όλα και γύρισε τη χώρα μερικές δεκαετίες πίσω.

Η αστρονομία είναι ίσως από τις επιστήμες που βγήκε αλάβωτη από τον σεισμό. Αν και η Χιλή φιλοξενεί τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου, κανένα από αυτά δεν υπέστη ζημιές.

Το μήνυμα όμως στην ιστοσελίδα της Εθνικής Επιτροπής Έρευνας Επιστήμης και Τεχνολογίας της Χιλής νομίζω ότι περιγράφει την κατάσταση «Είναι μια τεράστια απώλεια για μας, για τη χώρα και την επιστήμη να βλέπουμε χρόνια ερευνών να καταστρέφονται»