Ανήσυχοι και δύσπιστοι οι Έλληνες σχετικά με την επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίαςΠηγή

Ευρωβαρόμετρο, openscience.gr


Πάνω από 6 στους 10 Έλληνες ανησυχούν για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας και ζητούν περισσότερη ενημέρωση από τις Ευρωπαϊκές αρχές, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα. Η πανευρωπαϊκή έρευνα διεξήχθη με την μέθοδο των ερωτηματολογίων τον περασμένο Μάρτιο σε συνολικό δείγμα 26.602 ατόμων (1000 στην Ελλάδα). Πιο συγκεκριμένα, 2 στους 3 Έλληνες θέλουν να ενημερωθούν για τους πιθανούς κινδύνους από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ενώ πάνω από τους μισούς ζητούν τη θέσπιση και εφαρμογή κανονισμών και προτύπων ασφαλείας για τα προϊόντα καθημερινής χρήσης. Η έλλειψη ενημέρωσης αντανακλά και στις απαντήσεις σχετικά με το αν οι δημόσιες αρχές προστατεύουν το κοινό αποτελεσματικά: 3 στους 4 απάντησαν αρνητικά, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά στην πηγή της ενημέρωσης, τα ποσοστά των Ελλήνων που προτιμούν το ραδιόφωνο, τα περιοδικά και τις ειδικές εκδόσεις ανάμεσα στα χαμηλότερα, ενώ τα ποσοστά για την ενημέρωση απο το internet (14%) και την τηλεόραση (73%) είναι στα 5 πρώτα πανευρωπαϊκά.

Αντίστοιχη ανησυχία επιδεικνύουν οι Έλληνες και για τη χρήση χημικών (91%), όπως και σε αρκετές άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, αλλά και σχετικά με την ποιότητα της τροφής (79%), του αέρα στους εξωτερικούς χώρους (66%) και της διαχείρισης σκουπιδιών (65%). Συγκρίνοντας με παλαιότερη έρευνα, η ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι λίγο περιορισμένη - αυτό ίσως σχετίζεται με το γεγονός ότι 1 στους 2 Έλληνες δε γνωρίζει ότι οι κεραίες και τα κινητά τηλέφωνα είναι πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, ενώ το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 3/4 για τους υπολογιστές και το 7/8 για τις οικιακές συσκευές.