Διάλεξη IEEE Greece: Από τα Διαδραστικά Ρομπότ, τα Κοινωνικά Δίκτυα και την Τηλεπαρουσία στο Υβριδικό Νέφος Ανθρώπων-ΜηχανώνΠηγή

IEEE Greece


Το Ελληνικό Τμήμα του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE Greece Section) θα πραγματοποήσει την ετήσια διάλεξή του, την Πέμπτη 14 Απριλίου 2011 και ώρα 3:00 - 4:00 μ.μ., η οποία θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Καινοτομίας Μικροηλεκτρονικής, στο Μαρούσι. Ομιλητής στη διάλεξη θα είναι ο Δρ. Νικόλαος Μαυρίδης, Επ. Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαδραστικών Ρομπότ και Πολυμέσων (IRML) του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (UAEU). Το θέμα της διάλεξης θα είναι: "Ματιές στο Μέλλον της Ρομποτικής: Από τα Διαδραστικά Ρομπότ, τα Κοινωνικά Δίκτυα και την Τηλεπαρουσία στο Υβριδικό Νέφος Ανθρώπων-Μηχανών".

Η παρακολούθηση της διάλεξης είναι ανοιχτή, τόσο σε μέλη όσο και σε μη του IEEE, ενώ, αξιοποιώντας τον εξοπλισμό του mi-Telepresence που προσφέρεται από το Corallia, θα υπάρξει η δυνατότητα παρακολούθησης από το Αμφιθέατρο του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών και μέσω σύνδεσης Η/Υ σε πλατφόρμα interactive meeting.

Περίληψη της ομιλίας του Δρ. Νικόλαου Μαυρίδη

Η δημιουργία ρομπότ με ικανότητες άνετης συνομιλίας σε φυσική γλώσσα, όπως επίσης και συνεργασίας και κοινωνικών συναναστροφών με ανθρώπους είναι ένας στόχος που εξάπτει την ανθρώπινη φαντασία, και που η υλοποίηση του ενδέχεται να αποβεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για την ανθρωπότητα. Επίσης, είναι ένας στόχος που απαιτεί πραγματικά διατμηματική έρευνα: όχι μόνο η ηλεκτρολογία, η ηλεκτρονική και η μηχανολογία, αλλά επίσης η επιστήμη υπολογιστών και οι γνωστικές επιστήμες είναι απαραίτητες για την επίτευξη του.

Ένα δείγμα των σημαντικών προβλημάτων όπως επίσης και της παρούσας πρόοδου προς την επίτευξη του στόχου αυτού θα παρουσιαστεί μέσα από δύο παραδείγματα: το διαλογικό ρομπότ Ripley, και τα κοινωνικά ρομπότ Facebots, που χρησιμοποιούν και εναποθέτουν κοινωνικές πληροφορίες στον δικτυακό τόπο FaceBook. Μετέπειτα, θα ρίξουμε με μια ματιά στις προοπτικές χρήσης διαλογικών ρομπότ για πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς σκοπούς, μέσα από τον διαδραστικό θέατρο του ανθρωποειδούς ρομπότ Αβικέννα. Ξεκινώντας από το παράδειγμα του Αβικέννα, θα αναφερθούμε και στις τεχνικές τηλελειτουργίας και τηλεπαρουσίας μέσω ρομπότ, όπως επίσης και στις δυνατότητες μικτής αυτονομίας. Τέλος, θα εξερευνήσουμε εν συντομία κάποιες οδούς του κοντινού και απώτερου μέλλοντος: τις Ομάδες Ανθρώπων-Ρομπότ, όπως επίσης και το πολλά υποσχόμενο Υβριδικό Νέφος Ανθρώπων-Μηχανών.

Σύντομο Βιογραφικό του Δρ. Νικόλαου Μαυρίδη

Ο Δρ. Νικόλαος Μαυρίδης έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) το 2007, μετά από μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), και από το πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού και μηχανικού Η/Υ απο το ΑΠΘ. Αυτή τη στιγμή, είναι επίκουρος καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Διαδραστικών Ρομπότ και Πολυμέσων (IRML) του πανεπιστημίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (UAEU). To εργαστήριο αυτό αποτελεί την βάση του βραβευμένου από την Microsoft έργου “FaceBots”, όπως επίσης και του ομιλώντως στα αραβικά ανθρωποειδούς ρομπότ “Αβικέννας”. Στα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Δρ. Μαυρίδη επικεντρώνονται στα Κοινωνικά Διαλογικά Ρομπότ, αλλά εμπεριέχουν και γενικότερα την Αλληλεπίδραση Ανθρώπου – Ρομπότ (HRI), την εδραίωση της γλώσσας σε αισθητηριοκινητικούς και άλλους χώρους (Language Grounding), και τις γνωστικές επιστήμες. Κατά τη διάρκεια του διδακτορικού του στο ΜΙΤ, ο Δρ. Μαυρίδης έδωσε στο διαλογικό ρομπότ Ρίπλευ ικανότητες συγκρίσιμες με αυτές που απαιτούνται για την επιτυχή εξέταση του μέσω του “Token Test”, ενός ψυχολογικού τέστ που παρέχεται σε νεαρά παιδιά για την διάγνωση των αισθητηριοκινητικόγλωσσικών ικανοτήτων τους. Ο Δρ. Μαυρίδης έχει λάβει υποτροφίες από τι ΙΚΥ, το Ονάσσειο Ίδρυμα, και έχει υπάρξει ενεργό μέλος σε διάφορες θέσεις της εκτελεστική επιτροπής του Ελληνικού Συλλόγου του MIT, του συλλόγου για την εδραίωση των γνωστικών επιστημών στα ΗΑΕ, και του ευρωπαικού δικτύου εμπειρογνομόνων EU Cog II.