Εκδήλωση με τίτλο «Ερευνητικές & Επιχειρηματικές Ευκαιρίες σε Γενομική & Βιοτεχνολογία»Πηγή

Σύλλογος Ελλήνων Αποφοίτων του MIT


Η Γενομική είναι ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος τομέας της παγκόσμιας επιστημονικής και οικονομικής δραστηριότητας. Οι εφαρμογές του τομέα είναι πολλαπλές και αναμένεται να επηρεάσουν έντονα την ανθρωπότητα. Η ελληνική παρουσία στον τομέα της Γενομικής είναι σημαντική καθώς αρκετοί επιστήμονες, ως ερευνητές και επιχειρηματίες, εντός και εκτός Ελλάδας, συμβάλλουν ενεργά στην εξέλιξη του.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, 7:00μμ, στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφόρος Συγγρού 387), το MIT Enterprise Forum Greece και ο Σύλλογος Ελλήνων Αποφοίτων του MIT διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο «Ερευνητικές & Επιχειρηματικές Ευκαιρίες σε Γενομική & Βιοτεχνολογία» στην οποία θα φιλοξενηθούν τέσσερις Έλληνες επιστήμονες με σημαντική ερευνητική και επιχειρηματική δραστηριότητα στον χώρο της Γενομικής, ο Μανώλης Κέλλης, η Περιστέρα Πάσχου, ο Σεραφείμ Μπατζόγλου και ο Λεωνιδάς Αλεξόπουλος. Μέσα από σύντομες παρουσιάσεις και αρκετή συζήτηση με το κοινό, οι συμμετέχοντες θα μιλήσουν σχετικά με την εργασία τους, τις διεθνής εξελίξεις και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στον τομέα της γενομικής.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα έχει ως εξής:

6:45 μμ - Άφιξη
7:00 μμ - Καλωσόρισμα και σύντομη παρουσίαση του MIT Enterprise Forum Greece και των στόχων του
7:15 μμ - Παρουσίαση των συμμετεχόντων
7:20 μμ - 10λεπτες παρουσιάσεις:
Μανώλης Κέλλης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στη Σχολή Electrical Engineering & Computer Science του MIT
Περιστέρα Πάσχου (σύνδεση μέσω διαδικτύου), Επίκουρη Καθηγήτρια Γενετικής Πληθυσμών στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης
Σεραφείμ Μπατζόγλου (σύνδεση μέσω διαδυκτίου), Αναπληρωτής Καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στη Σχολή Electrical Engineering & Computer Science του Πανεπιστημίου Stanford
Λεωνίδας Αλεξόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής στην Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

8:00 μμ - Συζήτηση με συντονίστρια τη Λίλα Κουμάντου, Ερευνήτρια στο Εργαστήριο Βιοπληροφορικής & Ιατρικής Πληροφορικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών
8:40 μμ - Συμπεράσματα, μελλοντικές δράσεις, συνεργασίες
8:50 μμ - Ανοιχτή συζήτηση στο περιστύλιο του Ιδρύματος Ευγενίδου

Μανώλης Κέλλης: Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στη Σχολή Electrical Engineering & Computer Science του MIT, μέλος του εργαστηρίου Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory, και του Broad Institute of MIT and Harvard, όπου διευθύνει το MIT Computational Biology Group. Το 2006 συγκαταλέχθηκε στον κατάλογο TR 35 τον οποίο εκδίδει το Technology Review στο οποίο ανήκει το MIT Enterprise Forum.

Περιστέρα Πάσχου: Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Γενετικής Πληθυσμών στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του ΔΠΘ. Ολοκλήρωσε τις διδακτορικές της σπουδές στη Γενετικής του Ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και απέκτησε την ειδικότητα της Κλινικής Μοριακής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο Yale. Είναι Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Συνδρόμου Tourette.

Σεραφείμ Μπατζόγλου: Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στη Σχολή Electrical Engineering & Computer Science του Πανεπιστημίου Stanford. Η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στις εφαρμογές της επιστήμης των υπολογιστών στον χώρο της μοριακής βιολογίας. Το 2003 συγκαταλέχθηκε στον κατάλογο TR 100 τον οποία εξέδιδε το Technology Review στο οποίο ανήκει το MIT Enterprise Forum. Επιπλέον είναι συνιδρυτής της εταιρίας DNAnexus, Inc. και μέλος των επιστημονικών επιτροπών των εταιριών NextBio, Inc. και 23andMe, Inc.

Λεωνίδας Αλεξόπουλος: Είναι Επίκουρος Καθηγητής στην Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ηγείται του Systems Bioengineering Group που εστιάζει στη διεπιστήμη της μηχανικής με την βιολογία. Αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στην συνέχεια σπούδασε και εργάστηκε στα Πανεπιστήμια Duke, MIT και Harvard των ΗΠΑ. Έχει λάβει πλήθος διακρίσεων και είναι επιστημονικός σύμβουλος της νέας start-up εταιρίας ProtATonce.