Η Ακαδημία της ESA γεννήθηκε!Πηγή

ESA Greece


Από τον Μάρτιο 2016, οι Ευρωπαίοι φοιτητές θα είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε ένα μοναδικό σύνολο ευκαιριών για να εμπλουτίσουν την εκπαίδευσή τους στη διαστημική επιστήμη και τη μηχανική: την Ακαδημία της ESA (ESA Academy).

Τι είναι η Ακαδημία της ESA;

Η Ακαδημία της ESA θα παρέχει μια νέα προοπτική για την εκμάθηση διαστημικών επιστημονικών θεμάτων. Θα λειτουργήσει σε στενή συνεργασία με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και έχει σχεδιαστεί για να συμπληρώνει την ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Θα ενισχύσει την εκπαιδευτική εμπειρία των σπουδαστών και θα τους επιτρέψει να επωφεληθούν από μια άνευ προηγουμένου μετάδοση πρακτικής και θεωρητικής τεχνογνωσίας της ESA. Αυτό θα κυμαίνεται από τις διαστημικές επιστήμες στην μηχανική, τις επιχειρήσεις διαστημικού σκάφους, τη διασφάλιση προϊόντος και ποιότητας, τη διαχείριση έργων και πολλά άλλα.

Θα βοηθήσει τους φοιτητές στην εξοικίωση με τις καθιερωμένες επαγγελματικές πρακτικές που εφαρμόζονται σήμερα σε ολόκληρο τον διαστημικό κλάδο και την καλύτερη προετοιμασία τους για την αγορά εργασίας.

Οι δύο πυλώνες της Ακαδημίας της ESA

Η Ακαδημία της ESA συνδυάζει υφιστάμενα και νέα στοιχεία του προγράμματος Εκπαίδευσης της ESA για τα πανεπιστήμια. Θα τα ομαδοποιήσει τώρα σε δύο αλληλένδετους πυλώνες δραστηριότητας:

  • Hands-on Space Projects, ένα υπάρχον πρόγραμμα που επιτρέπει στους σπουδαστές να αποκτήσουν εμπειρία από πρώτο χέρι για πραγματικά έργα που σχετίζονται με το διάστημα.
  • Πρόγραμμα Κατάρτισης και Εκμάθησης (Training and Learning Programme), μια νέα πρωτοβουλία που προσφέρει ένα εντελώς νέο σύνολο μαθημάτων και ευκαιρίες μάθησης.

Εκτός από την παροχή πρόσβασης στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της ESA και των υποδομών των εταίρων, η Ακαδημία της ESA θα χρησιμοποιήσει τις νέες ειδικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο Κέντρο Redu της ESA στο Βέλγιο. Το Κέντρο Κατάρτισης και Εκμάθησης (Training and Learning Centre), θα ξεκινήσει τα μαθήματα το Μάρτιο του τρέχοντος έτους, και το Κέντρο Εκπαίδευσης CubeSat (CubeSat Education Centre) θα αρχίσει να λειτουργεί το 2017.

Hands-on Space Projects

Φοιτητές κατά τη διάρκεια ενός Fly Your Thesis!Από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, η ESA έχει προσφέρει στους φοιτητές την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πραγματικά έργα που σχετίζονται με το διάστημα. Κυμαίνονται από την επιστημονική και τεχνολογική-επίδειξη πειραμάτων που υλοποιούνται σε έναν αριθμό διαφορετικών επαγγελματικών πλατφορμών ως μικρές δορυφορικές αποστολές, όπως οι CubeSats που θα εκτοξευθούν στο διάστημα.

Τα Hands-on Space Projects συντονίζονται μέσα από μια σειρά θεματικών προγραμμάτων:

  • Fly Your Satellite!, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα CubeSat της ESA. cubesats@esa.int
  • ESEO, European Student Earth Orbiter, ένας μικροδορυφόρος που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με πανεπιστήμια. eseo@esa.int
  • Fly Your Thesis!, πειράματα για φοιτητές που υλοποιούνται σε συνθήκες μικροβαρύτητας σε τρεις παραβολικές πτήσεις. flyyourthesis@esa.int
  • Drop Your Thesis!, πειράματα για φοιτητές που υλοποιούνται σε συνθήκες μικροβαρύτητας χρησιμοποιώντας το ZARM Drop Tower. dropyourthesis@esa.int
  • Spin Your Thesis!, πειράματα για φοιτητές που υλοποιούνται σε συνθήκες υπερβαρύτητας χρησιμοποιώντας το Large Diameter Centrifuge της ESA. spinyourthesis@esa.int
  • REXUS/BEXUS, το πρόγραμμα του Γερμανικού (DLR) και Σουηδικού (SNSB) με τη συνεργασία τηςESA που δίνει τη δυνατότητα στα φοιτητικά πειράματα να πετάξουν σε πυραυλοβολίδες και μπαλόνια στρατόσφαιρας. rexus-bexus@esa.int

Αυτό το σύνολο συναρπαστικών προγραμμάτων μεγαλώνει και εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου για να προσφέρει στους φοιτητές πρόσβαση σε όλο και περισσότερες επαγγελματικές διαστημικές εγκαταστάσεις και ευκαιρίες. Η Ακαδημία της ESA Hands-on Space Projects συντονίζεται από το Γραφείο Εκπαίδευσης της ESA που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της ESA, ESTEC, στην Ολλανδία.

Το Πρόγραμμα Κατάρτισης και Εκμάθησης

REXUS/BEXUS workshop στο ESTECΤο νεοσύστατο, Πρόγραμμα Κατάρτισης και Εκμάθησης της Ακαδημίας της ESA προσφέρει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο μαθημάτων που πραγματοποιούνται από ειδικούς του διαστήματος και επαγγελματιών που προέρχονται από όλους τους τομείς της τεχνογνωσίας της ESA, καθώς και από τη βιομηχανία και τον ακαδημαϊκό χώρο.

Τα μαθήματα θα είναι διαθέσιμα στους ενδιαφερόμενους φοιτητές που ασχολούνται κυρίως με μελέτες σχετικές με το διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, θα είναι στη διάθεση των ομάδων των φοιτητών που θα συμμετέχουν στην Ακαδημία της ESA Hands-on Space Projects, για να συμπληρώσει την μαθησιακή εμπειρία τους και να τους υποστηρίξει στις διάφορες φάσεις των έργασιών τους.

Το Πρόγραμμα Κατάρτισης και Εκμάθησης συντονίζεται από το Γραφείο Εκπαίδευσης της ESA στο κέντρο της ESA Redu στο Βέλγιο. esa.academy@esa.int

Νέες εγκαταστάσεις εκπαίδευσης

Προσωπικό της Εκπαίδευσης της ESA και φοιτητές των ομάδων CubeSat

Τα μαθήματα του Προγράμματος Κατάρτισης και Εκμάθησης θα παραδίδονται κυρίως στο νέο Κέντρο Κατάρτισης και Εκμάθησης (Training and Learning Centre) που βρίσκεται στο Redu. Το κέντρο διαθέτει επίσης μια Εγκατάσταση Παράλληλου Σχεδιασμού (Concurrent Design Facility, CDF). Αυτό είναι ένα ολοκληρωμένο επαγγελματικό σύστημα που θα επιτρέπει στους σπουδαστές να διερευνήσουν τον αρχικό σχεδιασμό μιας διαστημικής αποστολής - ή συστήματος - και να αποκτήσουν άμεση εμπειρία του μηχανικού σχεδιασμού του συστήματος.

Οι εγκαταστάσεις της Ακαδημίας της ESA περιλαμβάνουν επίσης το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης CubeSat (CubeSat Education Centre). Ως κύριος στόχος, το κέντρο θα επιτρέψει από την αρχή ως το τέλος τη μηχανική υποστήριξη των πανεπιστημιακών ομάδων που ασχολούνται με ένα προτζεκτ CubeSat, από το σχεδιασμό έως την επιχείρηση. Στο μέλλον, η εγκατάσταση αυτή μπορεί επίσης να είναι διαθέσιμη για τη δοκιμή και την ολοκλήρωση και άλλων φοιτητικών πειραμάτων.

Η Εγκατάσταση Δοκιμής και Ενσωμάτωσης (Test and Integration Facility) διαθέτει ένα σέικερ, έναν θερμικό θάλαμο κενού και ένα εργαστήριο, όπου οι φοιτητές θα είναι σε θέση να Συναρμολογήσουν και να δοκιμάσουν τους δορυφόρους τους, υπό την καθοδήγηση των εμπειρογνωμόνων. Χάρη στην εκπαιδευτική εγκατάσταση CDF, οι φοιτητές θα είναι επίσης σε θέση να πραγματοποιήσουν τον αρχικό σχεδιασμό της δικής τους αποστολής CubeSat πριν εισέλθουν στο στάδιο κατασκευής και μηχανικής. Αφιερωμένοι σταθμοί εργασίας θα επιτρέψουν επίσης στους φοιτητές των ομάδων των CubeSat να επιχειρούν τους δορυφόρους τους στα πρώτα στάδια της αποστολής τους στο διάστημα (LEOP).

Μείνετε συντονισμένοι καθώς το ημερολόγιο μαθημάτων για το Πρόγραμμα Κατάρτισης και Εκμάθησης της Ακαδημίας της ESA 2016 θα είναι σύντομα on line!