Θερινό σχολείο με θέμα "Μεσογειακά τρόφιμα και διατροφική αξία: Σύγχρονες Τάσεις στην Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφής"



Πηγή

Πανεπιστήμιο Αιγαίου


Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου διοργανώνει το 1ο Θερινό Σχολείο (26-31 Αυγούστου 2012 στη Μύρινα Λήμνου) με θέμα «Μεσογειακά τρόφιμα και διατροφική αξία:: Σύγχρονες Τάσεις στην Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφής»

Περιεχόμενο - Θεματολογία

Το περιεχόμενο του Θερινού Σχολείου αφορά τα Μεσογειακά Τρόφιμα και τη Διατροφική τους Αξία, μέσα από το πρίσμα των σύγχρονων τάσεων που διαμορφώνονται στην Επιστήμη των Τροφίμων και της Διατροφής. Τα Μεσογειακά Τρόφιμα αναπτύσσονται μέσα στο ιδιαίτερο γεωμορφολογικό τοπίο και το γεμάτο εναλλαγές κλίμα της Μεσογείου. Μέσα από τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά της λεκάνης της Μεσογείου αναδύεται μια πλούσια βιοποικιλότητα από φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς που με τη σειρά τους μετατρέπονται σε έναν πλουραλισμό τροφίμων φυτικής και ζωικής προέλευσης. Η ποικιλομορφία της μεσογειακής φύσης προσφέρει απλόχερα στους κατοίκους της τη δυνατότητα κατανάλωσης τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας που έχουν ταυτιστεί στις ημέρες μας με μακροζωία και καλή υγεία. Σύγχρονες επιδημιολογικές μελέτες αποκαλύπτουν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και ποικίλων μορφών καρκίνου στους κατοίκους της Μεσογείου σε σύγκριση με τους υπόλοιπους πληθυσμούς των αναπτυγμένων χωρών του Δυτικού Κόσμου. Τα συγκριτικά αυτά πλεονεκτήματα της Μεσογειακής Διατροφής αποδίδονται ως επί τον πλείστον στη συνεργιστική διατροφική αξία των επιμέρους μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών που απαντώνται στα Μεσογειακά Τρόφιμα και αποτελούν αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας και μελέτης σε παγκόσμιο επίπεδο. Στα πλαίσια αυτά, το γνωστικό αντικείμενο του 1ου Θερινού Σχολείου θα αναπτυχθεί σε τρεις Θεματικές Ενότητες:

  • 1η Θεματική Ενότητα: Το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Μεσογείου γενέτειρα αξιών, αγαθών και υπηρεσιών
  • 2η Θεματική Ενότητα: Μεσογειακά Τρόφιμα: παραγωγή, διατροφική αξία και ποιότητα προϊόντων
  • 3η Θεματική Ενότητα: Μεσογειακή Διατροφή: ένα πολύτιμο εργαλείο για την προστασία της υγείας του σύγχρονου ανθρώπου

Επιδιωκόμενοι Στόχοι

Το Θερινό Σχολείο αποσκοπεί στην ανάδειξη των πολύπλευρων συνιστωσών που συνδιαμορφώνουν τη διατροφική αξία των μεσογειακών τροφίμων. Ένα πλήθος από διακριτές ή/και ετερόκλητες παραμέτρους (μεσογειακός χώρος, βιοποικιλότητα, τοπικά προϊόντα και παραγωγική διαδικασία, μεσογειακή διατροφή και υγεία του ανθρώπου) αποτελούν κομμάτια ενός διεπιστημονικού “παζλ” το οποίο στην πράξη προσδίδει μοναδική ποιότητα στα προϊόντα της Μεσογείου.

Κυρίαρχος στόχος του Θερινού Σχολείου αποτελεί στο να φέρει τους συμμετέχοντες σε επαφή με πλήθος επιστημόνων, διακεκριμένων στο γνωστικό τους αντικείμενο διεθνώς, από την Επιστήμη του Περιβάλλοντος, των Τροφίμων, της Διατροφής και της Υγείας. Αυτή η διεπιστημονική συνύπαρξη και εκπαίδευση των συμμετεχόντων, συμπληρώνεται με την παράλληλη επαφή τους με πραγματικά, επιτυχημένα παραδείγματα παραγωγής μεσογειακών διατροφικών προϊόντων της Λημνιακής γης.

Το σύνολο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Θερινού Σχολείου θα προσφέρει μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία στους συμμετέχοντες, όπου μέσα από μια σταδιακή διαδικασία αποδόμησης, μελέτης και σύνθεσης των χαρακτηριστικών των μεσογειακών τροφίμων, θα αναδειχθεί η διατροφική τους αξία, τεκμηριώνοντας την ανάγκη μιας ολιστικής προσέγγισης για τη διασφάλιση της. Αυτή η γνώση, προσφέρει μια σημαντική προστιθέμενη εκπαιδευτική αξία προς όλους τους συμμετέχοντες (εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές) και αποτελεί την καινοτομία του Θερινού Σχολείου.

Προσωρινό Πρόγραμμα Θερινού Σχολείου (Το πρόγραμμα είναι ενδεικτικό και θα οριστικοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες)

Κυριακή 26/8/2012: Άφιξη: Συνάντηση γνωριμίας και καλωσόρισμα, Νυχτερινή βόλτα και ξενάγηση στην Μύρινα

Δευτέρα 27/8/2012 - 1η ΘΕ: Το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Μεσογείου γενέτειρα αξιών, αγαθών και υπηρεσιών
- Εισαγωγική ενημέρωση και παραλαβή εκπαιδευτικού υλικού (9.30-10.30)
- Ξενάγηση στους εκπαιδευτικούς χώρους και τα εργαστήρια του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής (10.30-11.30)
- Εκπαιδευτική Δραστηριότητα: Τροφικές Αλυσίδες και Συστημική Ανάλυση (11.30-13.00)

- Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής κ. Σουλακέλλη, Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου (15.00-15.15) Μεσόγειος - Αβιοτικό Περιβάλλον και Επίδραση στη Βιοποικιλότητα (15.15-16.00)
- Βιοτικοί Πόροι και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας (16.00-16.45)
- Αγροτική Ανάπτυξη της Ύπαιθρο Χώρας (16.45-17.30)

- Φυσικά Οικοσυστήματα της Μεσογείου και Παραγωγικότητα (17.45-18.30)
- Θαλάσσια Οικοσυστήματα και Διαχείριση Αποθεμάτων Αλιείας (18.30-19.15)
- Συζήτηση (19.15-19.45)

Τρίτη 28/8/2012 - 2η ΘΕ: Μεσογειακά τρόφιμα: παραγωγή, διατροφική αξία και ποιότητα προϊόντων
- Ελαιόλαδο: Η βασική λιπαρή ύλη της Μεσογειακής Διατροφής και η διατροφική της αξία (9.30-10.15)
- Ενδογενής Μικροχλωρίδα των Ελληνικών Παραδοσιακών Τροφίμων - Ένα Θησαυροφυλάκιο Προβιοτικών και Προστατευτικών (10.15-11.00)
- Φρούτα & Λαχανικά: Φυσικά Λειτουργικά Τρόφιμα της Μεσογειακής Διατροφής (11.15-12.15)
- Βότανα και μπαχαρικά μεσογειακής χλωρίδας: Aιθέρια έλαια και ενεργά συστατικά αυτών ως φυσικές αντιμικροβιακές ουσίες στα τρόφιμα (12.15-13.00)
- Συζήτηση (13.00-13.30)
- Επεξεργασία και Αξιοποίηση Παραπροϊόντων Βιομηχανιών Τροφίμων: Το παράδειγμα της Ελιάς (15.30-16.15)
- Έλεγχος Ποιότητας HACCP-ISO 2200, ISO 9001 (16-15-17.00)
- Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Πράσινη Επιχειρηματικότητα στον Τομέα των Τροφίμων (17.00-17.45)
- Συζήτηση (17.45-18.15)
Επίσημη Τελετή Έναρξης Θερινού Σχολείου (18.30-21.00)

Τετάρτη, 29/8/2012 - 2η ΘΕ: Mεσογειακά Τρόφιμα: παραγωγή, διατροφική αξία και ποιότητα προϊόντων
Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες
- Επίσκεψη σε εργοστάσιο παρασκευής παραδοσιακών παξιμαδιών (09.30-12.00)
- Επίσκεψη σε βιολογικό αμπελώνα και διάλεξη για κρασί/προϊόντα αμπέλου (12.00-15.00)
Κοινωνική Δραστηριότητα

Πέμπτη, 30/8/2012 - 3η ΘΕ: Μεσογειακή Διατροφή: ένα πολύτιμο εργαλείο για την προστασία της υγείας του σύγχρονου ανθρώπου
- Μεσογειακή Διατροφή και Αθηροσκλήρωση: Σύγχρονες Προσεγγίσεις (9.30-10.15)
- Ο ρόλος της ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής στην υγεία του σύγχρονου ανθρώπου (10.15-11.00)
- Η Μεσογειακή Διατροφή: Πηγή Φλαβονοειδών Υψηλής Βιολογικής Δράσης (11.15-12.00)
- Μεσογειακή Διατροφή και Αθηροθρόμβωση (Τσελέπης, 12.00-12.45)
- Συζήτηση (12.45-13.30)
- Φυσιολογία και Παθοφυσιολογία Ορμονών Λιπώδους Ιστού-Σύγχρονες Θεραπευτικές Προσεγγίσεις (15.30-16.15)
- Μεσογειακή Διατροφή και Μεταβολικό Σύνδρομο (16:30-17.15)
- Μεσογειακή Διατροφή και Παχυσαρκία (17.15-18.00)
- Μεσογειακή Διατροφή και Καρκίνος: Σύγχρονα Πειραματικά Δεδομένα (18.00-18.45)
- Συζήτηση (18.45-19.15)

Παρασκευή, 31/8/2012 - 3η ΘΕ: Μεσογειακή Διατροφή: ένα πολύτιμο εργαλείο στην προστασία της υγείας του σύγχρονου ανθρώπου
- Άσκηση, Υγειά, Ποιότητα Ζωής Ατόμων με Αναπηρία και ο Ρόλος της Διατροφής (9.30-10.15)
- Μεσογειακή Διατροφή και Υψηλός Αθλητισμός (10.15-11.00)
- Συζήτηση (11.00-11.30)
Εκπαιδευτική Δραστηριότητα
- Συγγραφή επιστημονικών εργασιών (11.30-13.00)
- Εξέταση και Αξιολόγηση συμμετεχόντων (16.00-18.00)
- Εκδήλωση ολοκλήρωσης του Θ.Σ. (20.00-21.00)

Σάββατο και Κυριακή, 1-2/9/2012: Προαιρετική διήμερη εκδρομή στον Αη-Στράτη