Νέα μελέτη απορρίπτει τα ευρήματα για σωματίδια που κινούνται γρηγορότερα από την ταχύτητα του φωτόςΠηγή

Reuters


Μια διεθνής ομάδα ερευνητών που εργάζεται στην Ιταλία, και μελετά τα ίδια σωματίδια που άλλοι ερευνητές θεωρούν ότι κινούνται με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή του φωτός, απορρίπτει τα αρχικά ευρήματα και αναφέρει ότι οι πρώτες δοκιμές πρέπει να είναι λανθασμένες. Η αρχική ανακοίνωση, που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο και ενισχύθηκε από πρόσφατες ανακοινώσεις, έφερε σημαντικές αναταράξεις στον επιστημονικό κόσμο, καθώς αμφισβήτησε τη βάση για τη θεωρία περί Σχετικότητας που διατυπώθηκε από τον Αϊνστάιν και στηρίζει το μεγαλύτερο τμήμα της σύγχρονης Φυσικής. Τα μέλη του πειράματος OPERA στο εργαστήριο Gran Sasso, νότια της Ρώμης, ανέφεραν ότι ανίχνευσαν νετρίνα που προέρχονται από το ερευνητικό κέντρο του CERN σε χρόνο 60 nsec νωρίτερο από αυτό που θα αντιστοιχούσε στην ταχύτητα του φωτός.

Ένα άλλο πείραμα στο ίδιο εργαστήριο πάντως, αναφέρει ότι οι μετρήσεις σχετικά με την ενέργεια των νετρίνων κατά την άφιξή τους στην πράξη αντικρούουν αυτό το συμπέρασμα. Στην ανακοίνωσή τους, οι ερευνητές αναφέρουν ότι αν η αρχική παρατήρηση ήταν σωστή, τα σωματίδια θα έπρεπε να έχουν απωλέσει το μεγαλύτερο τμήμα της ενέργειάς τους, ενώ το ενεργειακό φάσμα που μετρήθηκε από τα μέλη του πειράματος ICARUS αντιστοιχεί σε αυτό που αναμένεται για σωματίδια που ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός και όχι περισσότερο. Ο Tomasso Dorigo που εργάζεται στο CERN και το αμερικανικό Fermilab αναφέρει ότι η ανακοίνωση του πειράματος ICARUS είναι «πολύ απλή και σαφής» και ότι «η διαφορά ανάμεσα στην ταχύτητα των νετρίνων και αυτή του φωτός δε μπορεί να είναι τόσο μεγάλη όσο αυτή που μετρήθηκε από το OPERA και είναι σίγουρα μικρότερη κατά τρεις τάξεις μεγέθους και ίσως και μηδενική».

Σύμφωνα με τη θεωρία που διατύπωσε ο Αϊνστάιν το 1905, τίποτα δε μπορεί να ταξιδέψει πιο γρήγορα από το φως. Έτσι, τα πρώτα αποτελέσματα του OPERA συνάντησαν την αμφιβολία της επιστημονικής κοινότητας, ενώ οι υπεύθυνοι του πειράματος ανέφεραν ότι απλά μιλούσαν για μετρήσεις και όχι για μια νέα ανακάλυψη. Αν και την περασμένη Παρασκευή, οι ίδιοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι επιβεβαίωσαν τα πρώτα αποτελέσματα με πείραμα με διαφορετικά χαρακτηριστικά (μικρότερη απόσταση διέλευσης για τα σωματίδια και μεγαλύτερα κενά), ανεξάρτητοι ερευνητές συνέχιζαν να ισχυρίζονται ότι αυτό δεν αποδεικνύει κάτι.

Παρόμοια πειράματα προετοιμάζονται στο Fermilab, καθώς και στο εργαστήριο KEK στην Ιαπωνία για να αναπαράγουν τα αποτελέσματα του OPERA, ανοίγοντας το δρόμο για την επιβεβαίωση της αρχικής θεωρίας.