Σκωτσέζοι ετοιμάζουν μια νόστιμη πίτσα που κάνει καλό στην υγείαΠηγή

BBC News


Ένας Σκωτσέζος διατροφολόγος κι ένας επιχειρηματίας υπόσχονται να δημιουργήσουν την πρώτη διατροφικά ισορροπημένη πίτσα – η πίτσα αυτή θα περιέχει το 30% από τη συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση βιταμινών και ιχνοστοιχείων, αλλά και το ένα τρίτο της συνιστώμενης ποσότητας θερμίδων, πρωτεϊνών και υδατανθράκων.

Ο Mike Lean, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, ο οποίος δημιουργεί τις «μαγικές» πίτσες μαζί με τον επιχειρηματία Donnie Maclean, ανέφερε ότι η ιδέα γεννήθηκε εξαιτίας της απελπισίας σχετικά με τα διατροφικά χαρακτηριστικά των γευμάτων που αγοράζει κανείς σε ένα εστιατόριο ή ένα super market. Η έρευνα του καθ. Lean για τα γεύματα που πωλούνται στα πέντε μεγαλύτερα super markets της Σκωτίας έδειξε ότι πρόκειται για εξαιρετικά μη ισορροπημένα προϊόντα διατροφής, αφού περιέχουν όλη την ποσότητα αλατιού και κορεσμένων λιπαρών που πρέπει να καταναλώνει ένας άνθρωπος σε μια ημέρα, ενώ οι θρεπτικές ουσίες είναι σχεδόν απούσες.

Από την πλευρά του, ο Maclean βοήθησε στην εισαγωγή των θρεπτικών ουσιών στην πίτσα με μάλλον ασυνήθιστους τρόπους, όπως η χρήση φυκιών σε σπιτικό ψωμί. Έτσι, μειώθηκε σημαντικά η ποσότητα αλατιού που περιέχεται στο τελικό προϊόν, αφού τα φύκια περιέχουν νάτριο σε ποσοστό μόλις 3.5%, αντί για 40% που περιέχεται στο αλάτι, ενώ περιέχουν και ιώδιο και βιταμίνη Β12. Ακόμα, η βάση σάλτσας ντομάτας περιέχει κόκκινη πιπεριά, ενισχύοντας την ποσότητα βιταμίνης C που περιέχεται στην πίτσα, ενώ αντίστοιχα ενισχυμένα είναι και τα επίπεδα μαγνησίου, καλίου, φολικού οξέος και βιταμίνης Α.

Ο Maclean ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες διατροφής, 20% των θρεπτικών ουσιών και των θερμίδων πρέπει να προέρχονται από το πρωινό, 30% από το γεύμα, 30% από το δείπνο και το υπόλοιπο 20% από ενδιάμεσα μικρά γεύματα (σνακ). Αν μια πίτσα παίζει το ρόλο του μεσημεριανού ή του βραδινού γεύματος, θα πρέπει να αποτελεί ένα πλήρες γεύμα, με το 30% των θρεπτικών ουσιών για μια μέρα. Μια έρευνα της εταιρίας έρευνας αγοράς Mintel αναφέρει ότι 7 στους 10 ενήλικες Βρετανούς τρώνε πίτσα, ενώ η πρόβλεψη της σχετικής αγοράς για το 2016 ανέρχεται στο 1 δισ. στερλίνες.

Ο καθ. Lean ανέφερε ότι ο πιο εύκολος τρόπος να ακολουθήσει κάποιος μια ισορροπημένη διατροφή είναι να καταναλώνει τρία ισορροπημένα γεύματα ημερησίως, αλλά δυστυχώς, τα γεύματα που είναι διαθέσιμα στα καταστήματα δεν ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.

Ένα από τα μεγάλα Βρετανικά super markets πάντως ήδη συμφώνησε να διαθέσει αυτές τις υγιεινές πίτσες, ενώ ο Maclean συζητά και με άλλες αλυσίδες και προμηθευτές. Οι πίτσες θα διατίθενται κατεψυγμένες, ώστε να διατηρούνται καλύτερα τα θρεπτικά τους στοιχεία, ενώ η τιμή τους θα είναι μεν μεγαλύτερη από τις συνηθισμένες κατεψυγμένες πίτσες, αλλά όχι από τις φρέσκιες. Τα επόμενα σχέδια των δύο Σκωτσέζων περιλαμβάνουν μια διατροφικά ισορροπημένη σύνθεση για κάρυ, αλλά και μια πιο υγιεινή έκδοση του παραδοσιακού Βρετανικού γρήγορου γεύματος, των fish and chips.