Το Βρετανικό Σύστημα Υγείας δημιουργεί πόλεις όπου τα fast food είναι μακριά από τα σχολείαΠηγή

NHS


Ο επικεφαλής του Βρετανικού συστήματος υγείας (National Health Service - NHS) ανακοίνωση την πρόθεση του οργανισμού να δημιουργήσει δέκα καινούριες πόλεις που θα προωθούν την υγεία των περίπου 170.000 κατοίκων τους. Με τη βοήθεια γιατρών, σχεδιαστών, μηχανικών και ειδικών της τεχνολογίας, το NHS θέλει να δημιουργήσει πόλεις που θα αντιμετωπίζουν προκλήσεις του 21ου αιώνα στον τομέα της υγείας, όπως την παχυσαρκία ή την άνοια, αλλά και κοινωνικές προκλήσεις, όπως η συνοχή του κοινωνικού ιστού.

Σύμφωνα με τον Simon Stevens, κορυφαίο στέλεχος του NHS, η δημιουργία αυτών των πόλεων είναι μια χρυσή ευκαιρία, την οποία θα μετανιώσουμε εντός δέκα ετών, αν δεν την εκμεταλλευτούμε. "Θέλουμε τα παιδιά να έχουν μέρη στα οποία να μπορούν να παίξουν με τους φίλους τους και να γυρίσουν με ασφάλεια στο σπίτι, περπατώντας ή με το ποδήλατο, αντί να 'ασκούν' τα δάκτυλά τους με ψηφιακά παιχνίδια. Θέλουμε να δούμε γειτονιές και σχέδια προσαρμοζόμενων σπιτιών που θα διευκολύνουν τους ηλικιωμένους να συνεχίσουν να ζουν αυτόνομα για όσο το δυνατόν περισσότερο. Και θέλουμε τρόπους να προσφέρουμε τοπικές υπηρεσίες υγείας, ψηφιακά ενισχυμένες, που μοιράζονται τις κτιριακές τους υποδομές και το προσωπικό με σχολεία και κοινότητες".

Μετά την πρόσκληση για υποβολή ενδιαφέροντος, που έγινε κατά το προηγούμενο καλοκαίρι, 114 τοπικές αρχές, οικιστικοί συνεταιρισμοί, και δομές του NHS ανταποκρίθηκαν, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις. Μετά από μια εξαντλητική διαδικασία επιλογής, το NHS κατέληξε σε δέκα τοποθεσίες, στις οποίες θα δοκιμαστούν αρκετές πιθανές παρεμβάσεις, όπως η απομάκρυνση των εστιατορίων fast food από τις γειτονιές όπου υπάρχουν σχολεία, ο σχεδιασμός υποδομών και δρόμων που θα υποστηρίζουν ασθενείς με άνοια, η σχεδίαση πράσινων ζωνών που θα προσφέρουν ψυχαγωγία, αλλά και ασφάλεια - στις τοποθεσίες αυτές, οι κάτοικοι θα μπορούν να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες γενικών γιατρών χρησιμοποιώντας συσκευές και υποδομές υψηλής τεχνολογίας. Με αυτήν την οργανωμένη παρέμβαση, το NHS θέλει να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα του Βρετανικού πληθυσμού, όπως το 19% των παιδιών 10-11 ετών που πάσχουν από παχυσαρκία, το μόλις 21% των παιδιών που παίζουν εκτός σπιτιού, και τα 7.4 λίρες Αγγλίας που στοιχίζουν οι θάνατοι που οφείλονται σε έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.