16ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής 2011Πηγή

Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων


Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος προκηρύσσει τον 16ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής 2011. Ο Διαγωνισμός Αστρονομίας διεξάγεται ήδη από την περσινή χρονιά όχι μόνο στα Λύκεια, αλλά και στα Γυμνάσια της χώρας, με διαφορετικά θέματα. Ας σημειωθεί, ότι στις φάσεις του διαγωνισμού που αφορούν στους μαθητές Λυκείου, εκτός από γνώσεις Αστρονομίας, απαιτούνται επιπλέον γνώσεις Μαθηματικών και Φυσικής. Επίσης, στα Λύκεια προστίθεται μια επιπλέον φάση, όπως περιγράφεται στη συνέχεια. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η περαιτέρω ενασχόληση και εμβάθυνση των μαθητών στην επιστήμη της Αστρονομίας και της Διαστημικής, η εξοικείωσή τους με τις τελευταίες ανακαλύψεις των τεχνητών δορυφόρων και άλλων παρατηρητηρίων και η επιβράβευση της ενδόμυχης και διερευνητικής τους προσπάθειας.

Η ύλη του διαγωνισμού είναι ενδεικτικά αυτή που περιλαμβάνεται στα εξής βιβλία:

Για το Γυμνάσιο (κατά σειρά προτεραιότητας): το σχολικό βιβλίο της Β΄ Λυκείου, χωρίς τα κεφάλαια που απαιτούν γνώσεις μαθηματικών και φυσικής του Λυκείου, Αυγολούπη Σταύρου: Ιστορία, τεχνολογία και επιστήμη της Αστρονομίας, εκδόσεις «Πλανητάριο-Θεσσαλονίκης», 2009 και Μαυρομμάτη Κωνσταντίνου: «Λεξικό Αστρονομίας», έκδοση Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, 2006.

Για το Λύκειο (κατά σειρά προτεραιότητας): το σχολικό βιβλίο της Β΄ Λυκείου, Μαυρομμάτη Κωνσταντίνου: «Λεξικό Αστρονομίας», έκδοση Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, 2006, «Θέματα και Απαντήσεις Διαγωνισμών Αστρονομίας», έκδοση Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, 2006, Αυγολούπη Σταύρου: Ιστορία, τεχνολογία και επιστήμη της Αστρονομίας, Εκδόσεις «Πλανητάριο-Θεσσαλονίκης», 2009, Δανέζη Μάνου – Θεοδοσίου Στράτου: «Το Σύμπαν που αγάπησα», Τόμοι Α´& Β´, Εκδόσεις ΔΙΑΥΛΟΣ, 1999, Βάρβογλη Χάρη & Σειραδάκη Ιωάννη: «Εισαγωγή στη σύγχρονη αστρονομία», Θεσσαλονίκη, 1994 και Shu, Frank: «Αστροφυσική», Τόμοι Α´ & Β´, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2004.

Η πρώτη (1η ) φάση με το όνομα «ΕΥΔΟΞΟΣ» διεξήχθη ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος από την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010 μέχρι και τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010.  Στη δεύτερη (2η ) φάση του Διαγωνισμού, μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι μαθητές Λυκείου και Γυμνασίου της χώρας ανεξάρτητα εάν συμμετείχαν ή όχι στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. Η 2η φάση με το όνομα «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 9.00 π.μ. Στη φάση αυτή  μπορούν να λάβουν μέρος, όλοι οι μαθητές των τριών τάξεων των Λυκείων και, παράλληλα, όλοι οι μαθητές των τριών τάξεων των Γυμνασίων της χώρας, με διαφορετικά θέματα. Η διάρκεια του διαγωνισμού είναι τρεις (3) ώρες και θα διενεργηθεί με την ευθύνη της Τοπικής Επιτροπής Καθηγητών που θα ορίσει ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της κάθε περιοχής, οι οποίοι εθελοντικά θα προσφέρουν την υπηρεσία τους στο διαγωνισμό.

Δηλώσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό μπορούν να υποβάλουν οι μαθητές στους Διευθυντές των Γυμνασίων και των Λυκείων τους μέχρι την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011. Τα θέματα του διαγωνισμού θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστημικής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.astronomos.gr στις 8:15 π.μ., το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011 και θα βρίσκονται σε εμφανέστατο σημείο (στο άνω μέρος της ιστοσελίδας) όπου θα απαιτείται απλά ένα κλικ στον συγκεκριμένο σύνδεσμο για να αρχίσει αυτόματα το κατέβασμα στον Η/Υ.