Kτίρια που καταβροχθίζουν τη ρύπανση και καθαρίζουν τον αέραΠηγή

CNN


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε πρόσφατα ότι το αποτέλεσμα της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν επτά εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι μέσα σε ένα χρόνο. Αυτό μεταφράζεται σε έναν στους οκτώ του συνόλου των παγκόσμιων θανάτων το 2012. Αυτή η νέα ανακοίνωση διπλασιάζει τις προηγούμενες εκτιμήσεις, επιβεβαιώνοντας ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πλέον ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός κίνδυνος για την υγεία στον κόσμο. Οι πόλεις σε όλο τον κόσμο στρέφονται όλο και περισσότερο στην τεχνολογία για να βρουν λύσεις. Ορίστε λοιπόν μερικά από τα πιο καινοτόμα σχέδια.

Palazzo Italia στο Μιλάνο. Θα κατασκευαστεί μια πρόσοψη για το υπόστεγο με τη χρήση "βιοδυναμικού" τσιμέντου, το οποίο απομακρύνει τους ρύπους από τον αέρα και τους μετατρέπει σε αδρανή άλατα. Κατά τα φαινόμενα, το υλικό από την Italcementi προσθέτει μόνο 4-5 % στο κόστος κατασκευής. Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Nemesi & Partners, το εμπνευσμένο από τη ζούγκλα κέλυφος θα καλύπτει 13.000 τετραγωνικά μέτρα σε έξι ορόφους και είναι έτοιμο να παρουσιαστεί στην έκθεση 2015 Milan Expo. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι επιστήμονες στην Ολλανδία έχουν προσαρμόσει φωτοκαταλυτικό υλικό σε δρόμους, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να μειώσει τις συγκεντρώσεις μονοξειδίου του αζώτου κατά 45 %.

Νοσοκομείο Manuel Gea González, στην Πόλη του Μεξικό. Πέρυσι, το νοσοκομείο παρουσίασε μια πρόσοψη που "τρώει την αιθαλομίχλη", η οποία καλύπτει 2.500 τετραγωνικά μέτρα. Η επίστρωση διοξειδίου του τιτανίου αντιδρά με υπεριώδες φως του περιβάλλοντος για να εξουδετερώσει στοιχεία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, διασπώντας τα σε λιγότερο επιβλαβή συστατικά, όπως το νερό. Αυτή ήταν η πρώτη εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας της Elegant Embellishment με έδρα το Βερολίνο, οι σχεδιαστές της οποίας ισχυρίζονται ότι η πρόσοψη εξουδετερώνει τις επιβλαβείς εκπομπές 1.000 αυτοκινήτων καθημερινά. Με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας του Μεξικό, το έργο αποτελεί μέρος τριετούς επένδυσης αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές υγείας της χώρας.

In Praise of Air, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή η γιγαντιαία αφίσα διαστάσεων 10x20 μέτρων, με το ποίημα του Simon Armitage, απορροφά την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ο Tony Ryan του Πανεπιστημίου του Sheffield και οι συνεργάτες του δημιούργησαν την αφίσα, η οποία περιέχει μικροσκοπικά νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου, τα οποία μπορούν να απορροφήσουν ποσότητα μονοξειδίου του αζώτου περίπου 20 αυτοκινήτων την ημέρα. Το υλικό αυτό θα προσέθετε λιγότερο από 200 δολλάρια στο κόστος μιας γιγάντιας διαφήμισης. Η ομάδα οραματίζεται πινακίδες κατασκευασμένες από το ίδιο υλικό, να τοποθετούνται κατά μήκος αυτοκινητοδρόμων και δρόμων μεγάλης συμφόρησης.

Καταλυτικά Ενδύματα. Το ποίημα είναι στην πραγματικότητα ένα παρακλάδι της συνεργασίας μεταξύ της σχεδιάστριας Helen Storey και του Ryan. Ο στόχος τους είναι να ενσωματώσουν τα νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου σε απορρυπαντικά πλυντηρίου ώστε να επικαλύπτουν τα ρούχα. Σύμφωνα με τον Ryan, ένα άτομο φορώντας πλυμένα με νανοσωματίδια ρούχα, θα μπορούσε να απομακρύνει 5 έως 6 γραμμάρια διοξειδίου του αζώτου από τον αέρα την ημέρα, ενώ δύο ζεύγη παντελονιού τζιν θα μπορούσαν να καθαρίσουν το διοξείδιο του αζώτου από ένα αυτοκίνητο.

Συνθετικός ιστός αράχνης. Σύμφωνα με τον Fritz Vollrath της Οξφόρδης, η λεπτότητα και το ηλεκτρικό φορτίο των ινών μεταξιού της αράχνης, σε συνάρτηση με την κολλοειδή υγρή επίστρωση, επιτρέπει σε αυτές να πιάσουν όποιο σωματίδιο πετά στον αέρα. Αυτοί οι συνθετικοί ιστοί μεταξιού θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν ένα πλέγμα που θα συλλαμβάνει ρύπους - συμπεριλαμβανομένων των αερομεταφερόμενων σωματιδίων, χημικών, φυτοφαρμάκων ή βαρέων μετάλλων - που προέρχονται από τις καμινάδες ή ακόμα και από ζώνες καταστροφών.

Θα μπορούσαμε εδώ να αναφέρουμε και δύο ακόμη ιδέες. Οι συγκεκριμένες δε βοηθούν στον καθαρισμό του αέρα. Αντ' αυτού, συνιστούν τρόπους που μπορεί κανείς να μετρήσει τον προσωπικό του κίνδυνο ρύπανσης του αέρα.

Float. Αυτοί οι χαρταετοί ανίχνευσης της ρύπανσης λαμβάνουν μετρήσεις της ποιότητας του αέρα - μετρώντας πτητικές οργανικές ενώσεις, μονοξείδιο του άνθρακα και αιωρούμενα σωματίδια. Τα μικρά φώτα LED που φέρουν, ανάβουν πράσινο, κίτρινο ή κόκκινο χρώμα ανάλογα με τα επίπεδα των ρύπων. Τα αποτελέσματά τους υποβάλλονται σε μια βάση δεδομένων που μπορεί να διαμοιραστεί μεταξύ άλλων επιστημόνων. Κατασκευασμένοι από ερευνητές του Harvard και του Carnegie Mellon, αυτοί οι χαρταετοί πετούν πάνω από το Πεκίνο και παρόμοιες πολιτικές συμμαχίες θα τους φέρουν στο Λονδίνο και τη Φιλαδέλφεια.

MicroPEM. Σχεδιασμένη από το Ινστιτούτο Research Triangle, αυτή η προσωπική συσκευή παρακολούθησης της ρύπανσης συλλέγει μια σειρά από δεδομένα έκθεσης, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες της να διαχειριστούν τους κινδύνους εισπνοής αερολυμάτων συγκεκριμένων μεγεθών. Οι πρώτες δοκιμές για τον αισθητήρα επικεντρώθηκαν στη ρύπανση εσωτερικών χώρων (από ξυλόσομπες), ωστόσο τώρα η συσκευή μπορεί να φορεθεί από ενήλικες και παιδιά σε μια σειρά από περιβάλλοντα. Μέχρι στιγμής, οι κινητές μονάδες κοστίζουν περίπου 2.000 δολλάρια, αν και το κόστος θα μπορούσε να μειωθεί, καθώς οδεύουν προς την αγορά.