''Μια κοινωνία που παύει να εξερευνά είναι μια κοινωνία που παύει να προοδεύει'' - Frank De Winne


''Μια κοινωνία που παύει να εξερευνά είναι μια κοινωνία που παύει να προοδεύει'' - Frank De Winne

Ο Βέλγος Frank de Winne (γενν. 25 Απριλίου 1961), ο πρώτος αστροναύτης της ESA που ήταν επικεφαλής διαστημικής αποστολής, επέστρεψε μόλις ύστερα από έξι μήνες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Μίλησε στην EuroparlTV για τη ζωή πάνω στο ISS, την αποστολή του και τα πράγματα που μαθαίνει κανείς στο διάστημα. Συζητά επίσης το μέλλον των διαστημικών ταξιδιών και τη σημασία τους για την ανθρωπότητα. 

Ο de Winne προέρχεται από τη Βελγική πολεμική αεροπορία, ενώ έχει και μεταπτυχιακό δίπλωμα μηχανικού. Το Φεβρουάριο του 1997, το μαχητικό F16 που πετούσε αντιμετώπισε μηχανικά και υπολογιστικά προβλήματα και ο de Winne θα έπρεπε είτε να το εγκαταλείψει πάνω από κατοικημένη περιοχή, είτε να το κατευθύνει προς τη θάλασσα. Παρά τις βλάβες, ο πιλότος κατάφερε να το προσγειώσει με ασφάλεια σε αεροδρόμιο της Ολλανδίας - γι' αυτήν του την επιτυχία, του απονεμήθηκε το βραβείο Joe Bill Dryden Semper Viper Award. 

Η καριέρα του de Winne στο διάστημα ξεκίνησε το 1998, όταν επελέγη σαν υποψήφιος από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (European Space Agency - ESA). Η πρώτη του διαστημική πτήση ήταν το 2002, όταν επισκέφθηκε σαν μηχανικός πτήσης το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (International Space Station) πάνω σε σκάφη τύπου Soyuz, ενώ το 2008-09 έγινε ο πρώτος αστροναύτης της ESA που ηγήθηκε διαστημικής αποστολής (Expedition 21), καθώς και ο πρώτος Ευρωπαίος διοικητής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. 

Απαντώντας στην ερώτηση "γιατί πρέπει η Ευρώπη να ασχολείται με την εξερεύνηση του διαστήματος;", ο Frank de Winne λέει πώς "πρέπει να φέρουμε τις αρχές και αξίες της ΕΕ στην εξερεύνηση του διαστήματος. Οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι, οι Κινέζοι θα συνεχίσουν την εξερεύνηση. Αν θέλουμε οι ευρωπαϊκές αξίες να εκπροσωπούνται στην εξερεύνηση αυτή τότε πρέπει να φροντίσουμε να είμαστε παρόντες στο ανώτατο επίπεδο. Δεν γνωρίζω τι θα κάνουμε, αν θα φθάσουμε μέχρι τη Σελήνη, τον Άρη ή πιο μακριά, αλλά το βέβαιο είναι ότι πρέπει να είμαστε παρόντες, ότι η ΕΕ είναι παρούσα, να συμμετέχει ισότιμα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ευρωπαϊκή τεχνολογία θα ταξιδέψει μέχρι τον Άρη, ότι από την εξερεύνηση του διαστήματος δεν θα απουσιάζουν οι επιστήμονες και οι μηχανικοί μας."

Pin It