"Κυριακάτικα Πρωινά" στο Εθνικό Ίδρυμα ΕρευνώνΠηγή

EIE


Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών σε συνεργασία με το British Council διοργανώνει τα «Κυριακάτικα Πρωινά», μια σειρά από διαδραστικά, θεατρικά δρώμενα και πειράματα που σκοπό έχουν να μεταφέρουν στο ευρύτερο κοινό την ομορφιά και φαντασία της επιστημονικής σκέψης, όπως αυτή παράγεται σήμερα από τις θετικές επιστήμες και να ανακαλύψουν τα μυστικά τους. 

Οι συμμετέχοντες στα Κυριακάτικα Πρωινά του Μαΐου-Ιουνίου 2010, θα λάβουν μέρος σε απλά πειράματα φυσικής, χημείας, βιολογίας και να έρθουν σε άμεση επαφή με επιστήμονες και «επικοινωνιακούς» της επιστήμης που προσπαθούν να αναδείξουν ότι η εξειδικευμένη επιστημονική γνώση είναι προσιτή σε όλους. Παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε προηγμένα συστήματα βάσεων δεδομένων και πληροφορικής καθώς και στις υπηρεσίες της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης που παρέχει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης του ΕΙΕ.

Ο καθηγητής Frank Burnet με την ελληνική ομάδα του Famelab, νέοι ερευνητές από τα Ινστιτούτα Θετικών Επιστημών του ΕΙΕ και του ΕΚΤ, τα ΤΕΙ της Αθήνας, την Εταιρεία "Αnachem Diagnostics", την Ιωνίδειο Σχολή, η Ομάδα Θεατρολόγων "2Act" αλλά και μικροί μαθητές από το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο Αργολίδας-ΙΔΕΑ θα βοηθήσουν μικρούς και μεγάλους να κατανοήσουν με τον πιο δημιουργικό τρόπο τις εφαρμογές των θετικών επιστημών στην καθημερινή μας ζωή. 

Ενδεικτικά:

 • Το μπαλόνι... φακίρης
 • Χρωματογραφία με καραμέλες
 • Ανατομία ενός υπολογιστή
 • Φυσαλίδες που αλλάζουν χρώμα, ένα πολύχρωμο πείραμα
 • Το λυχνάρι του Αλαντίν
 • Ουσίες και οινοπνεύματα
 • Χορεύοντας το DNA
 • Ο αστρικός μας κόσμος (παράθυρο στον ουρανό)

Επίσης στη σειρά αυτή των εκδηλώσεων έχει ενταχθεί και o διεθνής διαγωνισμός FameLab που διοργανώνει επί σειρά ετών το British Council και βασίζεται στο πολύ επιτυχημένο βρετανικό μοντέλο FameLab, με σκοπό την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης. Τα εικαστικά των φυλλαδίων και των posters σχεδίασαν σπουδαστές της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών Ορνεράκη.

Πρόγραμμα

Κυριακή 09/5/2010: Παιχνίδια επιστήμης ...in silico και in vitro

 • Σειρά πειραμάτων από τον χώρο των θετικών επιστημών με τη συμμετοχή των παιδιών
 • Παρουσίαση του διαθέσιμου περιεχομένου, των υπηρεσιών και των υποδομών της Βιβλιοθήκης Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΚΤ/ΕΙΕ.
 • Hands-on αναζήτηση και εντοπισμός επιστημονικών πληροφοριών από βάσεις δεδομένων της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης.
 • Ξενάγηση στα υπολογιστικά συστήματα (computer room) του ΕΚΤ/ΕΙΕ.

H εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά Γυμνασίου.

Κυριακή 16/5/2010: Μικροί επιστήμονες...εν δράσει

Σειρά πειραμάτων από τον χώρο των θετικών επιστημών με τη συμμετοχή των παιδιών. Τα πειράματα απευθύνονται σε παιδιά Δημοτικού.

Κυριακή 30/05/2010: Why and how to take science directly to people*

Ο Φρανκ Μπερνέτ είναι ο πρώτος καθηγητής Επικοινωνίας της Επιστήμης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πλαισιωμένος από την ελληνική ομάδα του FameLab θα μυήσει τους ενδιαφερόμενους (νέους επιστήμονες, δασκάλους, καθηγητές, δημοσιογράφους) σε ευρηματικούς τρόπους «ανοίγματος» της επιστήμης προς το ευρύτερο κοινό. Συμμετέχουν: Τάνια Βαλεοντή, Σταύρος Δημητρακούδης, Εύα Καραταΐρη, Κώστας Καρπούζης και Έλλη Κωβαίου.

 • Παρουσίαση του περιεχομένου, των υπηρεσιών και των διαθέσιμων υποδομών της Βιβλιοθήκης Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΚΤ/ΕΙΕ.
 • Hands-on αναζήτηση και εντοπισμός επιστημονικών πληροφοριών από βάσεις δεδομένων της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης.
 • Ξενάγηση στα υπολογιστικά συστήματα (computer room) του ΕΚΤ.

Η εκδήλωση απευθύνεται κυρίως σε νέους ερευνητές και επιστήμονες, δασκάλους, καθηγητές και δημοσιογράφους. 

* Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση

Κυριακή 06/06/2010: Παίζοντας μαθαίνω και παρατηρώ

H Ομάδα Θεατρολόγων «2Αct» καλεί τους μικρούς μας φίλους να εξερευνήσουν τον καταπληκτικό κόσμο της Αστρονομίας και της Βιολογίας συμμετέχοντας σε θεατρο-παιχνίδια που αφορούν τις δύο θεματικές ενότητες:

 • Κτίζοντας το DNA / Zoooooom στο Κύτταρο
 • Τί είναι το DNA; Τί είναι το κύτταρο; Πώς συνεργάζονται τα μέρη του για να σχηματίσουν την υπέροχη αυτή μονάδα ζωής; Ας δώσουμε τα χέρια και ας νιώσουμε και εμείς κομμάτι ενός κυττάρου!
 • O αστρικός μας κόσμος / Σερφάροντας στον κόσμο των πλανητών
 • Τι είναι ένας πλανήτης και πώς πλανιέται; Πώς είναι φτιαγμένο το ηλιακό μας σύστημα; Από πού πήραν οι πλανήτες τα ονόματά τους; Ελάτε να χορέψουμε παρέα τις τροχιές τους!

Θα ακολουθήσουν βιωματικά παιχνίδια! Στον εξωτερικό χώρο του Ιδρύματος τα παιδιά μέσα από τηλεσκόπια θα παρατηρήσουν τη φωτόσφαιρα και χρωμόσφαιρα του Ήλιου. Η παρουσίαση γίνεται από την Ελληνική Αστρονομική Ένωση. Οι δραστηριότητες απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.

Στο ισόγειο του ΕΙΕ θα προβάλλονται τα επιστημονικά ντοκιμαντέρ It's a Gas και The Chemistry of Light (υποτιτλισμένα), τα οποία ευγενώς παραχώρησε στο ΕΙΕ ο Dr Peter Wothers, Department of Chemistry, University of Cambridge.

Οι εκδηλώσεις θα γίνονται κάθε Κυριακή στο Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας», τις Αίθουσες Σεμιναρίων και στον ισόγειο χώρο του ΕΙΕ, Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου 48.