Πηγή

Μια από τις βραβευμένες ερευνήτριες του 2010, η Δρ. Ελένη Μακαρώνα, είναι ομιλήτρια στο Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας 2011
Πραγματοποιήθηκε στη Γεννάδειο Σχολή, η απονομή των Ελληνικών βραβείων 2011 L’ORÉAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη από τη L'Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco. Το διεθνές πρόγραμμα «L’ORÉAL-UNESCO για τις γυναίκες στην Επιστήμη» εδώ και 13 χρόνια αναδεικνύει παγκοσμίως γυναίκες επιστήμονες, ενώ βραβεύει κάθε χρόνο τη συνεισφορά ορισμένων εξ αυτών και τις ενισχύει οικονομικά μέσω υποτροφιών για τη συνέχιση της ερευνητικής τους δραστηριότητας. Από το 1998 έχουν τιμηθεί 1086 Γυναίκες Επιστήμονες από τις 5 Ηπείρους. Οι γυναίκες αυτές επιλέγονται από Διεθνή Επιτροπή Κρίσης στην οποία προεδρεύει διακεκριμένος επιστήμονας, κάτοχος Βραβείου Νόμπελ. 2 Βραβευμένες με τα Διεθνή Βραβεία L'ORÉAL-UNESCO έχουν λάβει και την υπέρτατη διάκριση, το Νόμπελ 2009 Ιατρικής και Χημείας αντίστοιχα.
Τα Ελληνικά Βραβεία χορηγούνται σε Ελληνίδες Επιστήμονες οι οποίες ασχολούνται με την Επιστημονική Έρευνα στον τομέα των Βιοεπιστημών ή των Φυσικών Επιστημών και δραστηριοποιούνται σε Πανεπιστήμια ή Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας. Στην Ελλάδα από το 2006, που θεσμοθετήθηκαν τα “Ελληνικά Βραβεία L’ORÉAL‐UNESCO”, έχουν τιμηθεί 14 Ερευνήτριες για την επιστημονική τους αριστεία.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής της UNESCO οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν ένα ποσοστό που μόλις υπερβαίνει το 25% των ερευνητών σε όλο τον κόσμο. Ισότητα μεταξύ των δύο φύλων στις επιστήμες υπάρχει μόνο στο 18% των χωρών.
Τα φετινά Ελληνικά βραβεία απονεμήθηκαν στην Δρα. Μαγδαληνή Κροκίδα (Χημικό Μηχανικό, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Σχεδιασμού και ανάλυσης Διεργασιών της Σχολής Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ) για την έρευνά της στη Μηχανική τροφίμων και την ανάπτυξη νέων λειτουργικών τροφίμων με βελτιωμένες θερμοφυσικές ιδιότητες, στην Δρα. Φωτεινή Λάμαρη (Χημικό, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας & Χημείας Φυσικών Προϊόντων του τμήματος Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών) για την έρευνά της στην ανάλυση της δομής και των βιολογικών ιδιοτήτων φυσικών προϊόντων με απώτερο στόχο την ταυτοποίηση καινοτόμων βιοδραστικών ενώσεων με ενδεχόμενη φαρμακευτική εφαρμογή και, στην Δρα. Άλκηστη Μπονάνου (Φυσικό-Αστρονόμο, Ερευνήτρια Δ’ στο Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών) για την έρευνά της στην κατανόηση της εξέλιξης των αστέρων μεγάλης μάζας και την ακριβή μέτρηση των αποστάσεων κοντινών γαλαξίων.
Στην εκδήλωση μεταξύ άλων παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Κωνσταντίνος Κοκκινοπλίτης και ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής.