Βιο-café με θέμα: "Ο παράδοξος κόσμος των φυτών"Πηγή

People & Ideas


Η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων και το People & Ideas σας προσκαλούν στη δεύτερη συνάντηση του βιο-café με θέμα “Ο παράδοξος κόσμος των φυτών” (Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013, 19:00 – 21:00, στο βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone, Σκουφά 64 & Γριβαίων, Αθήνα – τηλ: 210 – 3617461). Οι συναντήσεις αυτές αποσκοπούν στη διάχυση των προόδων της Βιολογίας και της σημασίας τους για την κοινωνία, την επιστήμη, το περιβάλλον και την εκπαίδευση.

Προσκεκλημένοι: Ιωάννης Μανέτας, Καθηγητής Φυσιολογίας Φυτών, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πάτρας, Δημήτρης Μπουράνης, Καθηγητής Φυσιολογίας Φυτών, Τομέας Βιολογίας Φυτών , Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ανδρέας Ρούσσης, Επίκουρος Καθηγητής Μοριακής Φυσιολογίας Φυτών, Τμήμα Βιολογίας Ε.Κ.Π.Α.

Λίγα λόγια για το θέμα

Κατακλύζουν τον πλανήτη, αποτελώντας το 99% της έμβιας μάζας του. Χωρίς αυτά δεν θα υπήρχε τροφή και ζωή όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Κι” όμως τα φυτά παραμένουν σε ένα μεγάλο μέρος άγνωστα.

Ευθύνονται γι’αυτό οι ρυθμοί τους; Αργοί, συγκρινόμενοι με τους δικούς μας, μας δυσκολεύουν να αντιληφθούμε τη ζωή που σφύζει μέσα στις σιωπηλές υπάρξεις τους. Αυτή όμως εξασφαλίζει την αναπαραγωγή, την «αντίληψη» και την επικοινωνία με το περιβάλλον, την άμυνα απέναντι στους εχθρούς τους, τη διεύρυνση των ορίων της εξάπλωσής τους. Ίσως όμως και να ευθύνεται μια ριζωμένη προκατάληψη στα εκπαιδευτικά συστήματα που εννοεί να δίνει το προβάδισμα στη μελέτη των ζώων, παρά των φυτών, τόσο στο επίπεδο των δομών όσο και των λειτουργιών.

Ό,τι και να ισχύει, ελπίζουμε πως η δεύτερη συνάντηση του βιο-café θα βοηθήσει να «δούμε» καλύτερα ό,τι προσπερνάμε από τον θαυμαστό, απροσδόκητο, και εν τούτοις παραγνωρισμένο, κόσμο των φυτών. Στην προσπάθεια μας αυτή, οδηγούς θα έχουμε τρεις εξαίρετους πανεπιστημιακούς δασκάλους, οι οποίοι μέσα από μια ανοικτή και χωρίς ατζέντα συζήτηση, θα μας ξεναγήσουν στον σιωπηλό αλλά εύγλωττο κόσμο των φυτών.

Συμμετοχή: 10 €, 5 € (για τα μέλη της ΠΕΒ). Η είσοδος περιλαμβάνει καφέ ή αναψυκτικό. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση την προσέλευση. Επικοινωνία: biocafegr@gmail.com