Πηγή

Η εκτενής χρήση καλλυντικών από τις εγκύους ίσως σχετίζεται με προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδια που θα γεννήσουν, σύμφωνα με έρευνα
Τα παιδιά που, όσο βρίσκονταν στη μήτρα της μητέρας τους, είχαν εκτεθεί σε χημικές ουσίες που βρίσκονται στα καλλυντικά και τα αρώματα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν προβλήματα συμπεριφοράς και έλλειψης προσοχής, σύμφωνα με μια μελέτη σε μαθητές σχολείου στη Νέα Υόρκη. Επιστήμονες της Ιατρικής σχολής του Mount Sinai αναφέρουν ότι οι μητέρες που εμφάνισαν υψηλά επίπεδα φθαλικών εστέρων, ουσιών που προστίθενται στα πλαστικά, τις κάψουλες εντεροδιαλυτών φαρμάκων και στα καλλυντικά, μπορεί να κάνουν παιδιά με χαμηλότερες επιδόσεις στους τομείς της συγκέντρωσης και της επιθετικότητας – η πιθανότητα να παρατηρηθούν κλινικά αυτά τα προβλήματα είναι 2.5 φορές μεγαλύτερη για τις μητέρες με υψηλές τιμές σε αυτές τις χημικές ουσίες, αναφέρει η Stephanie Engel, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Mount Sinai και κύρια συγγραφέας της μελέτης, για να προσθέσει ότι όσο αυξανόταν η έκθεση στα χημικά, αντίστοιχα αυξανόταν η συχνότητα, αλλά και η ένταση του προβλήματος.
Η μελέτη περιελάμβανε τις χημικές ενώσεις που απαντώνται στα σαμπουάν, τα βερνίκια νυχιών, τα αποσμητικά, τα σπρέι μαλλιών και άλλα προϊόντα προσωπικής υγιεινής, αλλά όχι αυτές που προστίθενται στα πλαστικά παιχνίδια, καθώς η χρήση τους εκεί απαγορεύεται δια νόμου στις Η.Π.Α. Μέχρι τώρα, η σχετική έρευνα περιοριζόταν στο αν αυτές οι ουσίες μπλοκάρουν τις ανδρικές ορμόνες ή συνεισφέρουν στα προβλήματα αναπαραγωγής στους άνδρες – μετά από αυτά τα αποτελέσματα πάντως, φαίνεται ότι οι χημικές αυτές ενώσεις μπορεί να επηρεάζουν και τη διαδικασία ανάπτυξης του εγκεφάλου στα έμβρυα. Η Δρ. Engel παραδέχθηκε ότι, αν και οι τοξικές ουσίες αποδεδειγμένα παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος των παιδιών, οι συγκεκριμένες ενώσεις δεν έχουν μελετηθεί αρκετά σε αυτόν τον τομέα.
Η μελέτη περιελάμβανε 188 παιδιά ηλικίας 4 ως 9 ετών, γεννημένα ανάμεσα στο 1998 και το 2002 και δημοσιεύτηκε στο κορυφαίο περιοδικό Environmental Health Perspectives. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά προέρχονταν από το Harlem ή το Manhattan, ενώ 3 στα 4 από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Οι μητέρες που συμμετείχαν απάντησαν σε 130 ερωτήσεις σχετικά με τυχόν προβληματικές συμπεριφορές και σε άλλες 86 σχετικά με τη μέτρηση γνωσιακών ικανοτήτων, όπως η μνήμη. Κάποια αποτελέσματα των ουσιών ήταν πιο έντονα στα αγόρια, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι ήταν αμελητέα και στα κορίτσια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποτίμηση της συμπεριφοράς των παιδιών δεν έγινε από κάποιο γιατρό ή ψυχολόγο, αλλά από τους γονείς τους, καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές, η γνώμη των γονιών, αν και υποκειμενική, είναι ιδιαίτερα ακριβής στην αξιολόγηση της κακής συμπεριφοράς.
Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας είναι σε αντιστοιχία με αυτά μιας άλλης έρευνας από Κορεάτες ερευνητές, η οποία συνέδεε τους φθαλικούς εστέρες με το σύνδρομο υπερκινητικότητας και έλλειψης προσοχής (Attention-deficit hyperactivity disorder – ADHD). Η ομάδα του Mount Sinai είχε μελετήσει τη συμπεριφορά των ίδιων παιδιών και όταν αυτά ήταν νεογέννητα: σε εκείνη τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurotoxicology, τα κορίτσια ήταν αυτά που είχαν επηρεαστεί περισσότερο, εμφανίζοντας διαφορές στην ικανότητα εγρήγορσης και προσανατολισμού, ενδείξεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος στα βρέφη. Αν και ο μηχανισμός με τον οποίο οι φθαλικοί εστέρες επηρεάζουν τη νοητική ανάπτυξη δεν έχει ακόμα ανιχνευθεί, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σχετίζεται με την έκκριση ορμονών από το θυρεοειδή, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο για τα βρέφη.