Η ηλιοφάνεια μπορεί να επιβραδύνει την αύξηση του σωματικού βάρους και την εμφάνιση διαβήτηΠηγή

Diabetes


Η έκθεση σε μέτρια ποσά ηλιοφάνειας μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη της παχυσαρκίας και του διαβήτη, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Diabetes. Οι επιστήμονες που εξέτασαν την επίδραση του ηλιακού φωτός σε ποντίκια, λένε πως θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί αν έχει την ίδια επίδραση στους ανθρώπους. Οι ερευνητές έδειξαν ότι η εκπομπή υπεριώδους φωτός προς καλά ταϊσμένα ποντίκια επιβράδυνε την αύξηση του σωματικού τους βάρους. Οι ποντικοί εμφάνισαν λιγότερα προειδοποιητικά σημάδια από κείνα που συνδέονται με το διαβήτη, όπως μη φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα της χρήσης υπεριωδών ακτίνων συνδέθηκαν με μια ένωση που ονομάζεται οξείδιο του αζώτου, το οποίο απελευθερώνεται από το δέρμα μετά από έκθεση στο ηλιακό φως. Αλείφοντας μια κρέμα που περιείχε οξείδιο του αζώτου στο δέρμα των καλά ταϊσμένων ποντικών, η ομάδα βρήκε ότι προέκυψε το ίδιο αποτέλεσμα του περιορισμού της αύξησης του βάρους, όπως και με την έκθεση σε υπεριώδες φως. Η βιταμίνη D - η οποία παράγεται από το σώμα ως απόκριση στο φως του ήλιου και συχνά επαινείται για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία - δεν έπαιξε κάποιο ρόλο, σύμφωνα με τη μελέτη. 

Η ομάδα λέει ότι τα νέα ευρήματα έρχονται να προστεθούν στον αυξανόμενο αριθμό στοιχείων που υποστηρίζουν τα οφέλη για την υγεία από τη μέτρια έκθεση στις ακτίνες του ήλιου. Προηγούμενες μελέτες σε ανθρώπους έδειξαν ότι το οξείδιο του αζώτου μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος μετά την έκθεση σε λαμπτήρες υπεριώδους φωτός. Τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή, αναφέρουν οι ερευνητές, καθώς τα ποντίκια είναι νυκτόβια ζώα που καλύπτονται με γούνα και συνήθως δεν εκτίθενται σε πολύ ηλιακό φως. Χρειάζονται μελέτες για να επιβεβαιωθεί εάν η έκθεση σε ηλιοφάνεια έχει την ίδια επίδραση στην αύξηση του σωματικού βάρους και τον κίνδυνο του διαβήτη σε ανθρώπους.

Η δρ. Shelley Gorman του Ινστιτούτο Telethon για Παιδιά, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, δήλωσε: "Τα ευρήματά μας είναι σημαντικά, καθώς δείχνουν ότι η περιστασιακή έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία, σε συνδυασμό με άφθονη άσκηση και μια υγιεινή διατροφή, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης της παχυσαρκίας σε παιδιά".

"Αυτές οι παρατηρήσεις δείχνουν περαιτέρω ότι οι ποσότητες του οξειδίου του αζώτου που απελευθερώνονται από το δέρμα μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα όχι μόνο στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας ρυθμίζει το μεταβολισμό", προσέθεσε ο Δρ. Martin Feelisch, καθηγητής Πειραματικής Ιατρικής και Ενοποιητικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Southampton. Ο Δρ. Richard Weller, Λέκτορας Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε: "Γνωρίζουμε από επιδημιολογικές μελέτες ότι όσοι ψάχνουν τον ήλιο, ζουν περισσότερο από εκείνους που περνούν τη ζωή τους στη σκιά. Μελέτες όπως αυτή, μας βοηθούν να κατανοήσουμε πώς ο ήλιος μπορεί να είναι καλός για εμάς. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο καρκίνος του δέρματος δεν είναι η μόνη ασθένεια που μπορεί να μας σκοτώσει και θα πρέπει ίσως να ξανασκεφτούμε τις συμβουλές μας για την έκθεση στον ήλιο".