Η μύτη των σκύλων έχει απίστευτη ακρίβεια στην ανίχνευση του καρκίνουΠηγή

Reuters


Οι σκύλοι, οι μέλισσες και οι μύγες των φρούτων είναι μερικά ζώα που μπορούν κυριολεκτικά να μυρίσουν...τον καρκίνο! Υπάρχει η ελπίδα ότι οι επιστήμονες, κατανοώντας τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα ζώα μπορούν να κάνουν αυτές τις ανιχνεύσεις, θα μπορέσουν να αναπτύξουν μια "ηλεκτρονική μύτη", η οποία θα παρέχει μια γρήγορη, μη επεμβατική εξέταση για τους καρκίνους. Μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής συντάκτη Gian Luigi Taverna του ερευνητικού νοσοκομείου Humanitas στο Μιλάνο, έδωσε στοιχεία για δύο σκυλιά που μπορούν να μυρίσουν τον καρκίνο του προστάτη με εξαιρετική ακρίβεια. Όπως ανέφερε το Reuters, τα ευρήματα παρουσιάστηκαν την Κυριακή 18 Μαΐου στην Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας στο Ορλάντο.

Δεδομένου πως η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση του καρκίνου, είναι καλύτερο να ανακαλύπτονται οι ανωμαλίες προτού οι ασθενείς γίνουν συμπτωματικοί, κάτι που δεν είναι πάντοτε εφικτό. Ορισμένες ασθένειες, όπως ο καρκίνος του παγκρέατος ή των ωοθηκών, δεν εμφανίζουν συμπτώματα έως ότου τα ποσοστά επιβίωσης 5 ετών είναι σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα. Οι εξετάσεις αίματος ή ούρων είναι αργές και δαπανηρές, με αποτέλεσμα να αποτελούν κακή επιλογή για έναν έλεγχο ρουτίνας.

Ορισμένα ζώα έχουν ενισχυμένη όσφρηση, η οποία τους επιτρέπει να μυρίζουν και να αναγνωρίζουν τις πτητικές οργανικές ενώσεις που συνδέονται με ορισμένες μορφές καρκίνου, όταν αυτά εκτίθενται στην αναπνοή ή σε δείγματα ούρων. Ζώα, όπως τα σκυλιά, μπορούν να εκπαιδευτούν για να ανταποκρίνονται με ένα συγκεκριμένο τρόπο ώστε να δείχνουν την παρουσία της νόσου, ενώ κάποιες μύγες των φρούτων έχουν τροποποιηθεί γενετικά για να λάμπουν όταν βρίσκουν ορισμένες πτητικές οργανικές ενώσεις.

Οι Ιταλοί ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο γερμανικά ποιμενικά, τα οποία είχαν προηγουμένως εκπαιδευτεί να αναζητούν βόμβες. Μετά από πέντε μήνες εκπαίδευσης θετικής ενθάρρυνσης, τα σκυλιά δοκιμάστηκαν σε 430 δείγματα ούρων και τους ζητήθηκε να εντοπίσουν τον καρκίνο του προστάτη. Από τα 430 δείγματα, 200 προέρχονταν από ασθενείς με διαγνωσμένο καρκίνο του προστάτη, ενώ τα άλλα 230 χρησίμευσαν ως δείγματα ελέγχου. Ο ένας σκύλος κατάφερε να αναγνωρίσει τους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη με ακρίβεια 100 % και τα δείγματα ελέγχου με 98 %. Ο άλλος σκύλος τα πήγε επίσης αρκετά καλά, ανιχνεύοντας τη νόσο με ακρίβεια 98,6 % και απορρίπτοντας τα δείγματα ελέγχου σε ποσοστό 96,4 %. Θα χρειαστεί περαιτέρω μελέτη για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα, όπως η χρήση διαφορετικών εκπαιδευμένων σκύλων και διαφορετικών δειγμάτων.

Παρότι πιθανόν ο οικογενειακός σας γιατρός δεν θα φέρει κάποιο σκύλο για να σας μυρίσει κατά το ετήσιο check up σας, οι επιστήμονες έχουν πολλά να μάθουν για το πώς ανιχνεύονται αυτές οι πτητικές οργανικές ενώσεις. Τα σκυλιά έχουν περίπου 40 φορές περισσότερα οσφρητικά κύτταρα από ό,τι οι άνθρωποι, επιτρέποντάς μας να μάθουμε πολλά για το πώς αυτά τα ίχνη οσμών γίνονται αντιληπτά. Επί του παρόντος, διάφορα εργαστήρια σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν ζώα για να βοηθήσουν στον εντοπισμό καρκίνου της ουροδόχου κύστης, των ωοθηκών, του μαστού, του πνεύμονα και του προστάτη. Ο τελικός στόχος αυτού του τομέα έρευνας είναι να αναπτύξει μια συσκευή που να συνδυάζει φασματομετρία μάζας και αέρια χρωματογραφία, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του, η οποία θα μπορεί να αναλύει εργαστηριακά δείγματα γρήγορα και εύκολα.