Μελέτη δείχνει ότι οι κοντοί άνδρες ζουν περισσότερο



Πηγή

Plos One


Το μικρό ύψος και η μεγάλη διάρκεια ζωής παρουσιάζουν άμεση σύνδεση στους Ιάπωνες, σύμφωνα με νέα έρευνα που βασίζεται στο πρόγραμμα Kuakini Honolulu Heart Program (HHP) και τη Μελέτη Γήρανσης Kuakini Honolulu-Asia (HAAS).

ωρίσαμε τους ανθρώπους σε δύο ομάδες - εκείνους που ήταν 1,57 m και κοντύτεροι και εκείνους 1,63 m και ψηλότεροι" δήλωσε ο Δρ. Bradley Willcox, ένας από τους ερευνητές της μελέτης και καθηγητής στο Τμήμα Γηριατρικής της Ιατρικής Σχολής John A. Burns του Πανεπιστημίου της Hawaii (UH). "Οι άντρες που ήταν 1,57 m και κοντύτεροι έζησαν περισσότερο. Το εύρος του ύψους κυμαινόταν από 1,52 m ως 1,83 m ύψος. Όσο πιο ψηλός είσαι, τόσο λιγότερο ζεις".

Οι ερευνητές έδειξαν ότι οι κοντύτεροι άνδρες ήταν πιο πιθανό να έχουν μια προστατευτική μορφή του γονιδίου της μακροζωίας FOXO3, που οδηγεί σε μικρότερο μέγεθος σώματος κατά τη διάρκεια της πρώιμης ανάπτυξης και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Οι κοντύτεροι άνδρες είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα και λιγότερο καρκίνο.

"Αυτή η μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι το μέγεθος του σώματος συνδέεται με αυτό το γονίδιο" ανέφερε ο Δρ Willcox. "Το γνωρίζαμε αυτό σε μοντέλα γήρανσης ζώων. Δεν το ξέραμε όμως στους ανθρώπους . Έχουμε την ίδια ή μια ελαφρώς διαφορετική εκδοχή σε ποντίκια, ασκαρίδες, μύγες, ακόμη και η μαγιά έχει μια εκδοχή αυτού του γονιδίου. Το γονίδιο αυτό είναι σημαντικό για τη μακροζωία σε όλα αυτά τα είδη".

Ο Δρ Willcox σημείωσε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο ύψος ή εύρος ηλικίας που θα έπρεπε να στοχευθεί ως όριο στη μελέτη, εν μέρει διότι "άσχετα με το πόσο ψηλός είσαι, μπορείς να ζήσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής" για να αντισταθμιστεί η παρουσία ενός τυπικού γονοτύπου FOXO3 αντί της ενισχυτικής της μακροζωίας μορφής του γονιδίου αυτού .

Το πρόγραμμα Kuakini HHP ξεκίνησε το 1965 με 8.006 Αμερικανούς άνδρες ιαπωνικής καταγωγής που γεννήθηκαν μεταξύ των ετών 1900 και 1919. Ο τρόπος ζωής και οι συνθήκες υγείας των ανδρών αυτών παρακολουθήθηκαν στενά και μελετήθηκαν από τους ερευνητές με τα χρόνια. Το πρόγραμμα Kuakini HHP είναι η μόνη διαχρονική μελέτη Αμερικανο-ιαπώνων ανδρών που περιέλαβε επιδημιολογικά και κλινικά δεδομένα από τις ομάδες για σχεδόν 50 χρόνια. Από μια παγκόσμια προοπτική, είναι το μοναδικό ερευνητικό πρόγραμμα που διατηρεί μια ολοκληρωμένη, μακροχρόνια βάση δεδομένων των δημογραφικών, τρόπου ζωής και ιατρικών πληροφοριών, καθώς και συλλογή βιολογικών δειγμάτων, από μια τέτοια μεγάλη ομάδα γηρασκόμενων ανδρών.

"Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Χονολουλού είναι τέλεια για αυτό το είδος μελέτης είναι ότι έχουμε τη μακροβιότερη πολιτεία στη χώρα, σε συνδυασμό με έναν πληθυσμό που έχει παραμείνει, ως επί το πλείστον, στη Χαβάη. Αυτό μας βοήθησε να διατηρήσουμε μια από τις μακροβιότερες και μεγαλύτερες μελέτες γηρασκόμενων ανδρών στον κόσμο, στο πρόγραμμα Kuakini Honolulu Heart Program" συμπλήρωσε ο Δρ Willcox.

Περίπου 1.200 άνδρες από τη μελέτη έζησαν μέχρι τα ενενήντα και τα εκατό τους χρόνια και περίπου 250 από αυτούς τους άνδρες ζουν ακόμη και σήμερα.