Ο Lionel Messi γίνεται πρεσβευτής του Συνδρόμου Fragile XΠηγή

openscience.gr


Έχουμε πια συνηθίσει το θέαμα κορυφαίων αθλητών να φορούν φανέλες με γραμμένα μηνύματα κάτω από αυτήν της ομάδας τους και να τις εμφανίζουν μετά την επίτευξη ενός γκολ ή μετά από μια σημαντική επιτυχία. Τα μηνύματα αυτά συνήθως αφορούν τη θρησκευτική τους πίστη, όπως συχνά συμβαίνει με ποδοσφαιριστές από τη Βραζιλία, ή αποσκοπούν στο να ...πικάρουν τους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας, όπως στην περίπτωση του Samuel Eto'o πριν από λίγα χρόνια.

Ο πανηγυρισμός του Lionel Messi στη θριαμβευτική νίκη της Barcelona μέσα στην έδρα της μεγάλης αντιπάλου Real έκρυβε κάτι άλλο. Ο Αργεντίνος super star εμφάνισε μια φανέλα με το μήνυμα "Sindrome X Fragil" (Σύνδρομο Fragile X), δείχνοντας την υποστήριξή του σε όσους πάσχουν από το γενετικό αυτό σύνδρομο. Το σύνδρομο Martin-Bell, όπως είναι αλλιώς γνωστό, θεωρείται σαν η δεύτερη πιο συχνή αιτία νοητικής υστέρησης και συνδέεται με την επέκταση μιας αλληλουχίας γονιδίων στο Χ χρωμόσωμα που έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία έκφρασης της πρωτεΐνης FMR-1 που είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική νοητική εξέλιξη.

Εκτός από τη νοητική υστέρηση, το σύνδρομο εμφανίζεται και με μορφολογικά χαρακτηριστικά, όπως το υπερβολικά μακρόστενο πρόσωπο, τα μεγάλα ή προεξέχοντα αυτιά και η μειωμένη μυϊκή δύναμη. Σε ό,τι αφορά στη συμπεριφορά, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης και συγκέντρωσης, δυσκολία στις κοινωνικές επαφές και στην αναγνώριση και κατανόηση των προσώπων των άλλων. Ο Lionel Messi θεωρεί τον εαυτό του σαν πρεσβευτή του συνδρόμου, έχοντας επισκεφθεί παιδιά στη Βαρκελώνη που το έχουν εμφανίσει. Όπως αναφέρει και ο ίδιος, στην παιδική του ηλικία αντιμετώπισε ορμονικά προβλήματα και, αν δεν είχε λάβει την πρέπουσα ιατρική φροντίδα, δε θα είχε εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους σύγχρονους αθλητές.