Το κλείσιμο της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Η.Π.Α. σταματά και τις εργασίες της NASAΠηγή

Space News


Σχεδόν κάθε δραστηριότητα της NASA, εκτός από τις εργασίες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), θα διακοπούν απότομα μετά την αποτυχία του Κογκρέσου να αποτρέψει τη διακοπή λειτουργίας της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης . Οι τρέχουσες ρομποτικές αποστολές, όπως η Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE) που είναι τώρα στο δρόμο προς τη Σελήνη, όπως και δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, όπως η συστάδα Tracking and Data Relay, θα συντηρούνται από προσωπικό ασφαλείας , όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της NASA Allard Beutel στις 30 Σεπτεμβρίου. Η NASA θα φροντίσει ώστε τα δεδομένα να συνεχίσουν να διοχετεύονται από την πιο μακρινή γωνιά του Ηλιακού συστήματος, αλλά δε θα επιτραπεί στους επιστήμονες και τους μηχανικούς να τα χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια της διακοπής λειτουργίας.

Συνολικά, μόνο περίπου 549 πλήρους και μερικής απασχόλησης εργαζόμενοι στη NASA - περίπου 3% των πάνω από 18.000 εργαζομένων - θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως απαραίτητο προσωπικό και να απαλλάσσονται από την άδεια απουσίας κατά το κλείσιμο, είπε ο Beutel.

"Ο εκτιμώμενος χρόνος για την ολοκλήρωση του κλεισίματος για τις συνήθεις δραστηριότητες του Οργανισμού, οι οποίες περιλαμβάνουν τη συντριπτική πλειονότητα των υπαλλήλων της NASA, των συνεργατών και των εγκαταστάσεων, είναι λιγότερο από μισή ημέρα", όπως έγραψε η Οικονομική Διευθύντρια της NASA Elizabeth Robinson στις 27 Σεπτέμβρη, σε μια επιστολή προς τη Sally Ericsson, την αναπληρώτρια Διευθύντρια του προγράμματος στο Γραφείο διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου.
Μερικά προγράμματα της NASA θα πρέπει να εξαιρεθούν από την άμεση διακοπή λειτουργίας , όπως αυτά στα οποία ήδη έχουν ξεκινήσει δοκιμές, ανέφερε ο Beutel. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι το James Webb Space Telescope , μια αποστολή ναυαρχίδα της αστροφυσικής που, με εκτιμώμενο κόστος περίπου 8.8 δισεκατομμύρια δολλάρια για τη κατασκευή, την εκτόξευση και λειτουργία για πέντε χρόνια, ήδη μαστίζεται από τις δαπανηρές καθυστερήσεις . Μερικά από τα όργανα του JWST υποβάλλονται τώρα σε κρυογονικές δοκιμές κενού στο Goddard Space Flight Center στο Greenbelt του Μέριλαντ. Έχει επιτραπεί στις δοκιμές αυτές να συνεχιστούν, γιατί η διακοπή τους θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της NASA. Αυτές οι δοκιμές ήταν προγραμματισμένο να συνεχιστούν για περίπου δύο ακόμη μήνες.

Άλλα προγράμματα δε θα πάρουν καμία αναστολή, ανεξάρτητα από το αν ακολουθούν αυστηρό χρονοδιάγραμμα ή όχι. Για παράδειγμα, οι προετοιμασίες του σκάφους MAVEN που θα μελετήσει την ατμόσφαιρα του Άρη θα σταματήσουν, ματαιώνοντας την εκτόξευση που ήταν προγραμματισμένη για τις 18 Νοεμβρίου - η αποστολή ήταν, μέχρι τώρα, υπόδειγμα τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων και η καθυστέρηση θα είναι ιδιαίτερα καταστροφική, μια που οι ευκαιρίες να ξεκινήσει μια αποστολή για τον Άρη είναι διαθέσιμες μόλις κάθε 26 μήνες.