Πηγή

Η ομιλία γίνεται στο πλαίσιο του αφιερώματος στις Νευροεπιστήμες
Ο εγκέφαλός μας είναι το όργανο που μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε το εξωτερικό και εσωτερικό μας περιβάλλον, τους συνανθρώπους μας, αλλά και να αντιδρούμε κατάλληλα σε διάφορα ερεθίσματα. Παράλληλα, είναι ένα πολύ ευαίσθητο όργανο και προκειμένου να προστατεύεται είναι κλεισμένος μέσα στο οστέινο κρανίο και περιβάλλεται από προστατευτικούς υμένες, που ονομάζονται μήνιγγες. Για την προστασία του υπάρχει επίσης ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός, ο οποίος δεν επιτρέπει στις διάφορες τοξικές ουσίες που κυκλοφορούν στο αίμα να έρχονται σε επαφή με τους νευρώνες. Η φύση έχει κάνει τη δουλειά της και έχει δημιουργήσει τις «δομές» (τους ιστούς) που προστατεύουν τον εγκέφαλο, πρέπει όμως κι εμείς να κάνουμε τη δική μας (π.χ. να αποφεύγουμε τους τραυματισμούς). Ο εγκέφαλος έχει πολύ έντονο μεταβολισμό για να παράγει την ενέργεια που απαιτείται, για να μπορεί να επεξεργάζεται σωστά τις πληροφορίες που δέχεται, αλλά και να παίρνει τις σωστές αποφάσεις. Ο εγκέφαλος κουράζεται ιδιαίτερα όταν οι μαθητές προσπαθούν να κατανοήσουν τα μαθήματά τους, αλλά και όταν «σερφάρουν» στο διαδίκτυο.
Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον εγκέφαλό μας; Πώς «ξεκουράζεται» ο εγκέφαλος και πώς μπορούμε να τον βοηθήσουμε να αποβάλει τις τοξικές ουσίες που παράγονται κατά τη λειτουργία του; Μπορεί ο εγκέφαλος να αλλάζει και να γίνεται καλύτερος; Αυτά και άλλα πολλά θα ακούσουν οι επισκέπτες της Διαδραστικής Έκθεσης, στην ομιλία "Είμαστε ο εγκέφαλός μας", του Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Σπύρου Ευθυμιόπουλου (Κυριακή 4 Μαρτίου, ώρα 18:00).
Σημείωση: Η ομιλία προτείνεται για παιδιά άνω των 11 ετών και ενήλικες. Για την ομιλία δεν γίνεται κράτηση, μπορούν να την παρακολουθήσουν οι επισκέπτες με το εισιτήριο της Διαδραστική Έκθεσης. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.