Λη Κρόνιν: Εκτυπώστε τα δικά σας φάρμακα


Λη Κρόνιν: Εκτυπώστε τα δικά σας φάρμακα

Ο χημικός Λη Κρόνιν δουλεύει πάνω σε έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή που, αντί για αντικείμενα, μπορεί να εκτυπώνει μόρια. Μια συναρπαστική μακροπρόθεσμη εφαρμογή: εκτυπώστε τα δικά σας φάρμακα χρησιμοποιώντας χημικά μελάνια.

Το εργαστήριο του Λη Κρόνιν στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης ερευνά πώς πολύπλοκα χημικά συστήματα, δημιουργημένα από μη βιολογικά "τουβλάκια", μπορούν να έχουν εφαρμογές στον πραγματικό κόσμο και με μεγάλο αντίκτυπο. Στο TEDGlobal 2012, ο Κρόνιν μοιράστηκε με το κοινό ένα τμήμα της πρόσφατης δουλειάς του εργαστηρίου του: έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή για μόρια. Η συσκευή αυτή έχει τη δυνατότητα να κατεβάσει σχέδια μορίων και να τα εκτυπώσει, με την ίδια λογική που ένας 3Δ εκτυπωτής δημιουργεί αντικείμενα. Ο Κρόνιν θεωρεί ότι αυτή η τεχνολογία στο μέλλον θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εκτυπώσει φάρμακα, με χαμηλό κόστος και κατ' απαίτηση. Όπως λέει ο ίδιος: "Ό,τι έκανε η Apple για τη μουσική, θα ήθελα να κάνω κι εγώ για την ανακάλυψη και διανομή συνταγογραφούμενων φαρμάκων".

Η ομιλία δόθηκε στο πλαίσιο του TEDGlobal 2012 (Εδιμβούργο, 25-29 Ιουνίου 2012) και μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Κώστα Καρπούζη και το Μάνο Μπαλτζάκη.

Pin It