Ελπιδοφόρα ανακάλυψη στον αγώνα κατά των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίωνΠηγή

PLOS Pathogens


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της British Columbia εντόπισαν ένα μικρό μόριο που εμποδίζει τα βακτήρια να σχηματίζουν βιοφίλμ, τα οποία συνιστούν συχνή αιτία των λοιμώξεων. Το πεπτίδιο ενάντια στα βιοφίλμ δρα σε ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων πολλών που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά.

"Επί του παρόντος υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με τους ανθεκτικούς στα αντιβιοτικά οργανισμούς", λέει ο Bob Hancock, καθηγητής του Τμήματος Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της British Columbia και επικεφαλής συντάκτης της μελέτης που δημοσιεύθηκε στις 22 Μαΐου στο περιοδικό PLΟS Pathogens. Και συμπληρώνει: "Ολόκληρο το οπλοστάσιο των αντιβιοτικών μας χάνει σταδιακά την αποτελεσματικότητα του".

Πολλά βακτήρια που αναπτύσσονται στο δέρμα, τους πνεύμονες, την καρδιά και άλλες επιφάνειες ανθρώπινου ιστού σχηματίζουν βιοφίλμ, δηλαδή υψηλά δομημένες κοινότητες βακτηρίων που είναι υπεύθυνες για τα δύο τρίτα όλων των ανθρώπινων λοιμώξεων. Δεν υπάρχουν επί του παρόντος εγκεκριμένες θεραπείες για τις λοιμώξεις των βιοφίλμ και τα βακτήρια σε αυτά είναι σημαντικά πιο ανθεκτικά στα κλασικά αντιβιοτικά.

Ο Hancock και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι το πεπτίδιο που είναι γνωστό ως 1018 - αποτελούμενο από μόνο 12 αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών - κατέστρεψε βιοφίλμ και τα εμπόδισε να σχηματιστούν.

Τα βακτήρια γενικά διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, τα Gram-θετικά και τα Gram-αρνητικά, και οι διαφορές στις δομές του κυτταρικού τοιχώματός τους τα καθιστούν ευπαθή σε διάφορα αντιβιοτικά. Το πεπτίδιο 1018 έδρασε και στις δύο κατηγορίες των βακτηρίων καθώς και σε αρκετά κύρια, ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, παθογόνα, συμπεριλαμβανομένων των Pseudomonas aeruginosa, E. coli και MRSA (ένα ισχυρό είδος σταφυλόκοκκου).

"Τα αντιβιοτικά είναι τα πιο επιτυχημένα φάρμακα στον πλανήτη. Η έλλειψη αποτελεσματικών αντιβιοτικών θα οδηγούσε σε σοβαρές δυσκολίες σε μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις, ορισμένες χημειοθεραπείες, μεταμοσχεύσεις, ακόμη και ελαφρά τραύματα", αναφέρει ο Hancock και καταλήγει: "Η στρατηγική μας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου στην αναζήτηση νέων παραγόντων που στοχεύουν ειδικά τα βακτηριακά βιοφίλμ".