Ο κορωναϊός MERS μπορεί να μεταδοθεί από την καμήλα στους ανθρώπουςΠηγή

The Lancet


Ο κορωναϊός αναπνευστικού συνδρόμου Μέσης Ανατολής ή όπως τον ακούμε τις τελευταίες εβδομάδες MERS, βρέθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2012, σε έναν ασθενή από τη Σαουδική Αραβία, ο οποίος έπασχε από σοβαρή πνευμονία. Από κείνη τη στιγμή, περισσότερα από 300 άτομα έχουν αναπτύξει κάποια λοίμωξη, εκ των οποίων περίπου το ένα τρίτο πέθανε. Το γεγονός ότι η αραβική καμήλα είναι η πηγή της μολυσματικής ασθένειας επιβεβαιώθηκε μόλις πρόσφατα. Οι οδοί μετάδοσης των ιών, ωστόσο, δεν έχουν αποσαφηνιστεί μέχρι τώρα.

Οι ιολόγοι Norbert Nowotny και Jolanta Kolodziejek από το Ινστιτούτο Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κτηνιατρικής στη Βιέννη, διερευνούν τις οδούς μετάδοσης του κορωναϊού MERS. Βρήκαν λοιπόν ότι οι ιοί από ανθρώπους που μολύνθηκαν και από αραβικές καμήλες από την ίδια γεωγραφική περιοχή έχουν σχεδόν ταυτόσημες αλληλουχίες RNA. "Αυτό υποδεικνύει τη μετάδοση μεταξύ ζώων και ανθρώπου. Η διαδικασία αυτή αναφέρεται ως ζωονοσία. Με αυτή τη γνώση μπορούμε να αντιδράσουμε εξειδικευμένα στην εξάπλωση του ιού. Γίνονται συζητήσεις επί του παρόντος για εμβολιασμούς των καμήλων. Θα μπορέσουμε έτσι να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού", δήλωσε ο Nowotny.

Οι επιστήμονες εξέτασαν επιχρίσματα ρινικά και του επιπεφυκότα, από 76 καμήλες στο Ομάν. Σε πέντε καμήλες εντόπισαν τον κορωναϊό MERS και συνέκριναν το RNA του με εκείνους τους κορωναϊούς MERS από το Κατάρ και την Αίγυπτο. Η ανάλυση έδειξε ότι οι ιοί διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. "Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο "στέλεχος κορωναϊού MERS της καμήλας", αλλά ότι ένας ιός μολύνει και τους δύο, καμήλες και ανθρώπους", λέει ο συντονιστής της μελέτης Norbert Nowotny.

Τα επίπεδα του ιού ήταν εκπληκτικά υψηλά στο ρινικό βλεννογόνο και τον επιπεφυκότα των καμήλων. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η μετάδοση από τα ζώα στον άνθρωπο πιθανότατα συμβαίνει μέσω αυτών των θέσεων επαφής, ιδίως μέσω της ρινικής καταρροής.

Στον άνθρωπο ο ιός προκαλεί σοβαρή πνευμονία και νεφρική ανεπάρκεια, ενώ οι καμήλες παρουσιάζουν ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα (σε ορισμένες περιπτώσεις ρινική καταρροή). Μέχρι στιγμής, όλες οι λοιμώξεις σε ανθρώπους έχουν συμβεί στην Αραβική χερσόνησο. Ωστόσο, ορισμένοι εκδήλωσαν την ασθένεια μετά την επιστροφή τους στη χώρα καταγωγής τους, εκ των οποίων έντεκα ήταν από την Ευρώπη. Ο κορωναϊός MERS μεταδίδεται επίσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, για παράδειγμα, σε οικογένειες, στην κοινότητα, ή μέσω της επαφής μεταξύ των ασθενών και του ιατρικού προσωπικού.

Ο κορωναϊός MERS συνδέεται στενά με τον SARS. Ο SARS προήλθε από την Κίνα και στοίχισε τη ζωή σε 800 άτομα σε όλο τον κόσμο το 2002 και το 2003. "Ενώ ο κορωναϊός SARS πιθανότατα πέρασε το φράγμα των ειδών μόνο μία φορά, περνώντας από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο κορωναϊός MERS μεταδίδεται συνεχώς από τις καμήλες στους ανθρώπους", εξηγεί ο Nowotny.

Σε μια προηγούμενη μελέτη δείχθηκε, από τον Nowotny και τους συνεργάτες του, ότι οι κορωναϊοί MERS μολύνουν τις καμήλες, όταν οι επιστήμονες ανίχνευσαν αντισώματα κατά του ιού στα ζώα. Η σημερινή γενετική ανάλυση των κορωναϊών MERS επιτρέπει πιο ακριβή συμπεράσματα.

Το νου σας λοιπόν ποιος κυκλοφορεί με καμήλες στην πόλη! Κατά τ'άλλα, τα γνωστά μέτρα προστασίας για την αποφυγή των ιών: πλυσιματάκι τα χεράκια κλπ.