Τα συμπληρώματα ασβεστίου μεγαλώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολήςΠηγή

The Guardian


Τα συμπληρώματα ασβεστίου, τα οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν ότι δρουν προληπτικά ενάντια στις καρδιακές ασθένειες και τα εμφράγματα, φαίνεται ότι σχεδόν διπλασιάζουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Οι γιατροί τώρα προειδοποιούν ότι παρόμοια συμπληρώματα θα πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή και μόνο για να αντιμετωπίσουν σοβαρά ιατρικά περιστατικά.

Τα νέα ευρήματα προέρχονται από μια μελέτη μεγάλης κλίμακας σε 23.980 άνδρες και γυναίκες στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας. Οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε μια μελέτη σχετικά με τον καρκίνο και τη διατροφή, αλλά τα αποτελέσματα έδωσαν τη δυνατότητα στους ερευνητές να αξιολογήσουν τη σύνδεση των συμπληρώματων ασβεστίου με τις ασθένειες της καρδιάς. Η ομάδα των μελετητών από το Ινστιτούτο κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης βρήκε ότι οι άνθρωποι που έπαιρναν συμπληρώματα ασβεστίου συστηματικά είχαν 86% μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν καρδιακή προσβολή σε σχέση με τους υπόλοιπους, ενώ όσοι λάμβαναν ασβέστιο μόνο από συμπληρώματα είχαν 2.7 φορές περισσότερες πιθανότητες από τους υπόλοιπους. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Heart.

Αν και το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών, χρησιμοποιείται και από άλλα όργανα, όπως η καρδιά. Αν και υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι κάποια συμπληρώματα ασβεστίου πρέπει να λαμβάνονται για να προστατεύσουν τα οστά σε κάποιες περιπτώσεις, η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει ότι αυτό πρέπει να γίνεται μόνο μετά από τις σαφείς εντολές των γιατρών. Η Δρ. Claire Bowring, από την Βρετανική Εταιρία Οστεοπόρωσης ανέφερε στον Guardian: «Αυτή η μελέτη επισημαίνει την ανάγκη προσοχής κατά τη λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου. Αν λαμβάνετε όλο το αναγκαίο ασβέστιο από τη διατροφή σας, τα συμπληρώματα δεν είναι απαραίτητα. Η περαιτέρω ενίσχυση των επιπέδων ασβεστίου πέρα από τα συνιστώμενα επίπεδα δεν ευνοεί περισσότερο τα οστά» και ότι «τα συμπληρώματα μπορεί να δικαιολογούνται αν δεν είναι δυνατό να λάβετε αρκετό ασβέστιο από τη διατροφή, αλλά πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή».