Πηγή
Η ευεργετική επίδραση του γέλιου αυξάνεται σημαντικά σε μια παρέα
Η καλή παρέα και το γέλιο με φίλους βοηθούν στην έκκριση χημικών ουσιών που ανακουφίζουν από τον πόνο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences. Μέχρι τώρα, η έκκριση των ενδορφινών είχε συνδεθεί με τη φυσική δραστηριότητα, αλλά δεν είχε αποδειχθεί η σχέση της με το γέλιο. Σύμφωνα με τον Robin Dunbar, καθηγητή Εξελικτικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το γιατί γελάμε και ο ρόλος που το γέλιο παίζει στην κοινωνία έχουν ερευνηθεί ελάχιστα, ενώ ο ρόλος της ευεξίας που προκαλεί η ενδορφίνη μπορεί να εξηγεί τη σημαντική θέση του γέλιου στην κοινωνική μας ζωή.
Ο Dunbar και η ερευνητική του ομάδα μελέτησαν την παλιά, αλλά όχι δοκιμασμένη θεωρία ότι το γέλιο προκαλεί την έκκριση νευροδιαβιβαστών, όπως συμβαίνει με την άσκηση, τη διέγερση, την ερωτική δραστηριότητα, αλλά και τα καυτερά φαγητά. Εκτός από αυτό, οι ουσίες αυτές ενισχύουν την ικανότητά μας να αγνοούμε τον πόνο – για να δοκιμάσουν αν ισχύει αυτό και στην περίπτωση του γέλιου, οι επιστήμονες μέτρησαν την αντοχή των συμμετεχόντων στον πόνο, τους προκάλεσαν γέλιο και μέτρησαν εκ νέου τα επίπεδα αντοχής στον πόνο. Για να κάνουν τους συμμετέχοντες να γελάσουν, οι ερευνητές πρόβαλλαν στιγμιότυπα από τις εκπομπές "Mr. Bean" και τα "Φιλαράκια", καθώς και μια ζωντανή παράσταση από το Fringe Festival του Εδιμβούργου. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούσαν τις εκπομπές σε παρέες, καθώς το γέλιο είναι 30 φορές πιο πιθανό να προκληθεί σε ένα κοινωνικό πλαίσιο. Για τα τεστ αντοχής στον πόνο, οι ερευνητές τύλιξαν το χέρι των συμμετεχόντων σε ένα παγωμένο cooler κρασιού ή σε ένα φουσκωμένο πιεσόμετρο και το κράτησαν έτσι μέχρι ο συμμετέχων να μην αντέχει άλλο. Στις ζωντανές δοκιμές, οι ερευνητές μέτρησαν τον πόνο των συμμετεχόντων, βάζοντάς τους να σταθούν σε βαθύ κάθισμα μέχρι να πέσουν.
Μελετώντας όλα τα τεστ, η ικανότητα των συμμετεχόντων να αντέξουν τον πόνο βελτιώθηκε σημαντικά μετά το γέλιο. Κατά μέσο όρο, η παρακολούθηση μιας δεκαπεντάλεπτης χιουμοριστικής εκπομπής αύξησε την αντοχή στον πόνο κατά 10%, ενώ οι συμμετέχοντες που πέρασαν μόνοι τους τη διαδικασία είχαν μικρότερη βελτίωση, ενώ στο δείγμα ελέγχου (οι συμμετέχοντες παρακολουθούσαν εκπομπές που δεν προκαλούσαν γέλιο) η αντοχή στον πόνο έμεινε αμετάβλητη ή και μειώθηκε. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι συχνές εκπνοές που συνοδεύουν το αυθόρμητο γέλιο προκαλούν φυσική εξάντληση των κοιλιακών μυών, προκαλώντας την έκκριση ενδορφίνης, που συνήθως σχετίζεται με τη φυσική δραστηριότητα ή την επαφή, όπως το μασάζ.