Το επιστημονικό σινεμά στο κέντρο του ενδιαφέροντος για το 2009Πηγή

Athenaweb, openscience.gr


Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη γέννηση του Κ. Δαρβίνου, ενώ παράλληλα το 2009 έχει ανακηρυχθεί σαν Διεθνές Έτος Αστρονομίας (International Year of Astronomy - ΙΥΑ), μια που συμπληρώνονται 400 χρόνια από τις πρώτες αστρονομικές παρατηρήσεις του Γαλιλαίου μέσω τηλεσκοπίου. Η βιολογία και η αστρονομία αποτελούν δύο από τα πιο αγαπημένα θέματα όσων ασχολούνται με το επιστημονικό σινεμά, τόσο πίσω από τις κάμερες, όσο και σαν θεατές. Τα φεστιβάλ επιστημονικών ταινιών αποτελούν θεσμό ανά την Ευρώπη, εδώ και αρκετά χρόνια, με την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί χάρη στο φεστιβάλ που διοργανώνεται από το CAID.

Το πλήρες πρόγραμμα των φεστιβάλ επιστημονικών ταινιών στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α.:

Πάνω από 25.000 θεατές παρακολούθησαν το φεστιβάλ πέρυσι και το ενδιαφέρον αναμένεται αμείωτο και κατά το 2009.

  • Techfilm, Πράγα - 16-20 March 2009

Φέτος το φεστιβάλ ασχολείται με τον εκμοντερνισμό της αστικής ζωής, τις εξελίξεις στην τεχνολογία, τις τηλεπικοινωνίες και τις ψηφιακές βιβλιοθήκες, και τις υποδομές στη βιομηχανία και τις πόλεις.

Το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στις δύο μεγάλες επετείους κι έτσι η έμφαση θα δοθεί στη Βιολογία και την Αστρονομία.

Με πάνω από 50.000 θεατές κάθε χρόνο, το φεστιβάλ του Εδιμβούργο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και ξεχωρίζει για το πρόγραμμα επισκέψεων στα σχολεία (Generation Science) με σκοπό να μυήσει τους νεαρούς μαθητές σε όσα θαυμαστά εξιστορούνται στις ταινίες του.

Φέτος το φεστιβάλ αλλάζει χώρο και μεταφέρεται στο συνεδριακό κέντρο της πόλης, με σκοπό να προσεγγίσει ταινίες και από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

  • Envirofilm, Banská Bystrica, Zvolen, Banská Štiavnica και Kremnica (Σλοβακία), 11-16 Μαΐου 2009

Το φετινό φεστιβάλ έχει στο επίκεντρό του το περιβάλλον και την προστασία του και συμπεριλαμβάνει και τηλεοπτικά προγράμματα, εκτός από ταινίες.

  • EKOFILM- Πράγα, 5 - 11 Οκτωβρίου 2009

Κάθε χρόνο πάνω από 140 ταινίες από τριάντα χώρες διαγωνίζονται στο φεστιβάλ που ασχολείται περισσότερο με τη σχέση του Ανθρώπου με το περιβάλλον και τη φυσική και πολιτιστική του κληρονομιά.

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να ξεπεράσει τον αστρονομικό αριθμό των 250.000 επισκεπτών που συγκέντρωσε πέρυσι, ανοίγοντας σημαντικά τη θεματολογία του.

  • CAID - International Science Film Festival, Αθήνα, Οκτώβριος 2009

Η κορυφαία Ελληνική εκδήλωση για την επικοινωνία της επιστήμης είναι ανοικτή σε συμμετοχές μέχρι τις 15 Μαρτίου. Πέρυσι, η ταινία που κέρδισε το πρώτο βραβείο ήταν το ‘Human Ape', μια ματιά στις ομοιότητες στο γενετικό κώδικα και τη συμπεριφορά ανάμεσα στα θηλαστικά, ενώ η ταινία "The Great Global Warming Swindle" συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον χάρη στην προσπάθειά της να απεμπλέξει τις ανθρώπινες δραστηριότητες από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Περισσότερες πληροφορίες για τις παλιότερες συμμετοχές στο blog του φεστιβάλ.

Φέτος το φεστιβάλ επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στις καλύτερες επιστημονικές αφηγήσεις και σε μυθοπλασίες με κεντρικό ήρωα έναν επιστήμονα. Μεγάλος χορηγός είναι το περιοδικό Nature που προσφέρει το βραβείο επιστημονικής αρτιότητας και το βραβείο κοινού.

Ένα σχετικά καινούριο, αλλά ανερχόμενο φεστιβάλ επιστημονικών ταινιών και ταινιών φαντασίας