Το ιστορικό των ιογενών σας λοιμώξεων σε μια σταγόνα αίματος



Πηγή

Science


Η νέα τεχνολογία που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Ιατρικού Ινστιτούτου Howard Hughes (HHMI) καθιστά δυνατή την εξέταση για τρέχουσες και παλαιότερες λοιμώξεις από οποιονδήποτε γνωστό ανθρώπινο ιό, αναλύοντας μονάχα μια σταγόνα αίματος ενός ατόμου. Η μέθοδος, η οποία ονομάζεται VirScan, συνιστά μια αποτελεσματική εναλλακτική στις υπάρχουσες διαγνωστικές εξετάσεις που ερευνούν συγκεκριμένους ιούς, έναν κάθε φορά.

Με τη VirScan, οι επιστήμονες μπορούν με ένα μόνο τεστ να καθορίσουν ποιοι ιοί έχουν μολύνει ένα άτομο, αντί να περιορίζουν την εξέτασή τους σε συγκεκριμένους ιούς. Αυτή η αμερόληπτη προσέγγιση θα μπορούσε να αποκαλύψει μη αναμενόμενους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του κάθε ασθενούς, ενώ παράλληλα επεκτείνει τις ευκαιρίες για ανάλυση και σύγκριση των ιογενών λοιμώξεων σε μεγάλους πληθυσμούς. Η πλήρης ανάλυση μπορεί να πραγματοποιηθεί με περίπου 25$ ανά δείγμα αίματος.

Η VirScan λειτουργεί με τον έλεγχο του αίματος για αντισώματα εναντίον οποιουδήποτε από τα 206 γνωστά είδη ιών που μολύνουν ανθρώπους. Το ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνει την παραγωγή αντισωμάτων έναντι συγκεκριμένων παθογόνων οργανισμών, όταν συναντά έναν ιό για πρώτη φορά και είναι δυνατόν να συνεχίσει να παράγει αυτά τα αντισώματα για χρόνια ή και δεκαετίες μετά την αντιμετώπιση μιας μόλυνσης. Αυτό σημαίνει ότι η VirScan όχι μόνο αναγνωρίζει τις ιογενείς λοιμώξεις που καταπολεμά ενεργά το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά παρέχει επίσης ένα ιστορικό των παλαιών λοιμώξεων ενός ατόμου.

Ο Stephen Elledge, ένας από τους ερευνητές του HHMI, ο οποίος και ηγήθηκε της ανάπτυξης της VirScan, σχολίασε πως η προσέγγιση που ανέπτυξε η ομάδα του, δεν περιορίζεται σε αντι-ιικά αντισώματα. Το εργαστήριό του το χρησιμοποιεί επίσης για την έρευνα αντισωμάτων που επιτίθενται στους ίδιους τους ιστούς ενός σώματος σε ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα που σχετίζονται με τον καρκίνο. Μια παρόμοια προσέγγιση θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο αντισωμάτων έναντι άλλων τύπων παθογόνων.