Το Discovery Science παρουσιάζει την πράσινη πόλη του μέλλοντος: EcopolisΠηγή

openscience.gr


Παρακολουθήστε την εκπομπή Ecopolis κάθε Σαββατοκύριακο του Μαρτίου στις 18.30 στο κανάλι Discovery Science και στο κανάλι Discovery από το Σάββατο 7 Μαρτίου στις 23.00.

Στα μέσα του αιώνα που διανύουμε, το 75 % του πληθυσμού παγκοσμίως θα ζει στις πόλεις. Οι κάτοικοι των υπεραναπτυγμένων, τεραστίων μητροπόλεων θα υπολείπονται πόρων διαβίωσης όπως τροφή, νερό και ενέργεια σε ρυθμό που θα ξεπεράσει εκείνο των κατοίκων σε μη αστικές περιοχές. Αυτή η μαζική κατανάλωση θα έχει ως αποτέλεσμα τη διόγκωση του ενεργειακού αποτυπώματος και των ποσοτήτων απορριμμάτων, για τα οποία οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι θα επιταχύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και θα μολύνουν τις πόλεις σε σημείο που θα γίνουν ακατάλληλες για κατοίκηση.

Αλλά η επιστήμη έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το μέλλον των πόλεων. Μια ματιά στο έτος 2050 με το κανάλι Discovery Science θα σας δώσει την ευκαιρία να βιώσετε την ζωή στην πράσινη πόλη του Ecopolis. Φανταστείτε ένα τόπο όπου τα αυτοκίνητα θα κινούνται με έλαιο φύκου, ψυγεία θα λειτουργούν με τον ήχο, οροφές θα καλύπτονται με φυτά, ενώ τα σκουπίδια θα συλλέγονται σε συγκεκριμένους ανεξάρτητους χώρους-νησιά. Παρακολουθήστε και ανακαλύψτε πως οι πράσινες τεχνολογίες του σήμερα μπορούν να σώσουν τις πόλεις και να δημιουργήσουν το βιώσιμο αστικό περιβάλλον του αύριο.

Στη σειρά έξι επεισοδίων του καναλιού Discovery Science Ecopolis, ο νομπελίστας επιστήμονας Δρ. Daniel Kammen χρησιμοποιεί το Ecopolis για να δοκιμάσει νέες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να αναμορφώσουν τις περιβαλλοντικές συνθήκες της μελλοντικής μεγαλούπολης. Κάθε επεισόδιο εξετάζει πολλές διαφορετικές και διορατικές λύσεις τεχνολογίας σε συγκεκριμένες προκλήσεις των μελλοντικών μεγαλουπόλεων, όπως: παραγωγή αρκετής τροφής και νερού, εύρεση καθαρών και αξιόπιστων πηγών ενέργειας, μείωση της αναγκαιότητας σε πετρέλαιο για τις μεταφορές, ανακάλυψη νέων τρόπων διαχείρισης απορριμμάτων και αύξηση της ενεργειακής επάρκειας των κτηρίων.

Ο Δρ. Kammen αξιολογεί κάθε πρωτοποριακή λύση που βασίζεται στην ευελιξία και στην ικανότητα μείωσης των επιβλαβών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Επιλέγει σε κάθε επεισόδιο τεχνολογίες, σύμφωνα με την αποτελεσματικότητά τους, ενώ στο τελευταίο επεισόδιο, βαθμολογεί τις πέντε προηγούμενες ιδέες, έτσι ώστε να καθορίσει ποια από αυτές είναι πιο απαραίτητη, συμβάλλοντας στην τεχνολογική επανάσταση και δημιουργώντας την οικολογική πόλη του μέλλοντος.

Ο Δρ Daniel M. Kammen είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Berkeley, όπου εργάζεται στον Τομέα Ενέργειας και Πόρων, στο Goldman School of Public Policy και στο Τμήμα Πυρηνικής Μηχανολογίας.
Είναι ο ιδρυτής και διευθυντής του Εργαστηρίου Ανανεώσιμης και Κατάλληλης Ενέργειας (Renewable and Appropriate Energy Laboratory). Ο Δρ Kammen λειτουργεί επίσης ως σύμβουλος για τα Αμερικανικά και Σουηδικά πρακτορεία για Διεθνή Ανάπτυξη, τη Διεθνή Τράπεζα, τη Συμβουλευτική Επιτροπή του Προέδρου για Επιστήμη και Τεχνολογία, την Αμερικάνικη Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών και την Αφρικάνικη Ακαδημία Επιστημών.

Είναι μέλος του Διακυβερνητικού Συμβουλίου για Αλλαγές Κλίματος και ήταν ένας από τους κύριους συγγραφείς του "Special Report on Technology Transfer" του IPCC. Επιπρόσθετα, ο Δρ Kammen υπηρετεί στην τεχνική αναθεωρητική επιτροπή για το Global Environment Facility.

Η Discovery Communications είναι η κορυφαία εταιρία nonfiction media παγκοσμίως με περισσότερους από 1.5 δισεκατομμύρια συνδρομητές αθροιστικά σε 170 χώρες. Το Discovery παρακινεί τον κόσμο να εξερευνήσουν και να ικανοποιήσουν την περιέργεια τους μέσω των 100 και πλέον δικτύων παγκοσμίως, τα οποία είναι προσβάσιμα από τα Discovery Channel, Animal Planet, Discovery Science και Discovery HD, διαθέτοντας κορυφαία καταναλωτικά και εκπαιδευτικά προϊόντα και υπηρεσίες και ένα διευρυμένο portfolio ψηφιακών υπηρεσιών media συμπεριλαμβανομένου και του HowStuffWorks.com. Στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, 12 Discovery brands προσεγγίζουν 199 εκατομμύρια συνδρομητές σε 103 χώρες με προγράμματα προσαρμοσμένα σε 24 γλώσσες.