Φοιτητές ιατρικής παράγουν γνώση που την αξιοποιεί η Wikipedia και η Παγκόσμια Ιατρική ΚοινότηταΠηγή

auth.gr


Τη συμβολή τους στον εμπλουτισμό της Wikipedia προσφέρουν οι φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. καθώς στο πλαίσιο του μαθήματος Ιατρικής Εκπαίδευσης εφαρμόζεται μια καινοτόμος μέθοδος διδασκαλίας.

Φοιτητές του Α.Π.Θ. μαθαίνουν να αναλύουν και να εμπλουτίζουν τη Wikipedia. Περισσότερα από 70 άρθρα Ελλήνων φοιτητών του μαθήματος Ιατρικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. έχουν συμπεριληφθεί στην παγκόσμια βάση δεδομένων, την Wikipedia. Επίσης, στο πλαίσιο της εργασίας των φοιτητών γίνεται μετάφραση ιατρικών λημμάτων στα ελληνικά τα οποία στη συνέχεια ενσωματώνονται στην ελληνική ιατρική ορολογία. Οι φοιτητές σχηματίζουν ομάδες δύο-τριών ατόμων για να δουλέψουν στο ίδιο λήμμα, με αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα των μεταφρασμένων λημμάτων.

Η προσπάθεια ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές του Wikipedia Education Program και αποτελεί σημαντικό σταθμό για τη μελλοντική επέκταση και λειτουργία παρόμοιων προγραμμάτων και σε άλλες σχολές και πανεπιστήμια της Ελλάδας, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της εκπαίδευσης.

Σήμερα, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013 και ώρες 18.00 – 20.00, στο πλαίσιο του μαθήματος, θα πραγματοποιηθούν δύο ομιλίες, στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ. Αναλυτικά:

  • «Ιατρική εκπαίδευση και Wikipedia» με ομιλητή τον Διαχειριστή της Ελληνικής Wikipedia, Κώστα Σταμπούλη.
  • «Ιατρικές Εγκυκλοπαίδειες, στην εποχή του σημασιολογικού ιστού: το νόημα της DBpedia», με ομιλητή τον Δρ. Χαράλαμπο Μπράτσα, Σύμβουλο της Μονάδας Σημασιολογικού Ιστού του Α.Π.Θ. και Πρόεδρο του Open Knowledge Foundation - Greece.

Η πρόσβαση στο μάθημα θα είναι ελεύθερη για όλους τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι θα μπορούν να εγγραφούν στο μάθημα μέσω του συνδέσμου