Η ευτυχία της συζύγου είναι κρισιμότερη από του άντρα της στη διατήρηση του γάμουΠηγή

Journal of Marriage and Family


Αναρωτιέστε τι να κάνετε για να έχετε έναν ευτυχισμένο γάμο;

Μια νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο Rutgers διαπιστώνει ότι όσο πιο ευχαριστημένη είναι η σύζυγος με τη μακροχρόνια συμβίωση, τόσο πιο ευτυχισμένος είναι ο σύζυγος με τη ζωή του, ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεται για το γάμο τους.

"Νομίζω ότι έχει να κάνει με το γεγονός ότι όταν μια γυναίκα είναι ικανοποιημένη με το γάμο της, έχει την τάση να κάνει πολύ περισσότερα για το σύζυγό της, κάτι το οποίο έχει θετική επίδραση στη ζωή του", δήλωσε η Deborah Carr, καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας της Σχολής Τεχνών και Επιστημών. "Οι άνδρες έχουν την τάση να εκφράζονται λιγότερο λεκτικά για τις σχέσεις τους και το επίπεδο της οικογενειακής τους δυστυχίας μπορεί να μην είναι ξεκάθαρο στις συζύγους τους".

Η Carr και η Vicki Freedman, καθηγήτρια έρευνας στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Michigan, συνέγραψαν μια ερευνητική μελέτη που δημοσιεύεται στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού Journal of Marriage and Family σχετικά με την ποιότητα του γάμου και την ευτυχία μεταξύ των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας.

Η μελέτη, που διεξήχθη από τα δύο πανεπιστήμια Big Ten, διαφέρει από προηγούμενες έρευνες, σύμφωνα με την Carr, επειδή εξετάζει τα προσωπικά συναισθήματα και των δύο συζύγων για να καθορίσει πώς αυτές οι συζυγικές εκτιμήσεις επηρεάζουν την ψυχολογική ευημερία των μεγαλυτέρων σε ηλικία ενηλίκων. Οι ερευνήτριες ανέλυσαν στοιχεία από 394 ζευγάρια που έλαβαν μέρος σε μια εθνική μελέτη για το εισόδημα, την υγεία και την αναπηρία το 2009. Τουλάχιστον ένας εκ των συζύγων ήταν 60 ετών και άνω και, κατά μέσο όρο, τα ζευγάρια ήταν παντρεμένα για 39 χρόνια.

Προκειμένου να αξιολογηθεί η ποιότητα του γάμου, στους συμμετέχοντες στη μελέτη έγιναν αρκετές ερωτήσεις, όπως αν ο σύζυγός τους τους εκτιμά, αν τσακώνεται μαζί τους, αν κατανοεί τα συναισθήματά τους ή αν τους νευριάζει. Τους ζητήθηκε επίσης να τηρούν λεπτομερή ημερολόγια σχετικά με το πόσο χαρούμενοι ήταν τις προηγούμενες 24 ώρες κάνοντας επιλεγμένες δραστηριότητες, όπως ψώνια, δουλειές του σπιτιού και βλέποντας τηλεόραση.

Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη, κατά μέσο όρο, βαθμολόγησαν τη γενική τους ικανοποίηση από τη ζωή τους ως υψηλή, συνήθως με πέντε στους έξι πόντους - με τους συζύγους να βαθμολογούν το γάμο τους ελαφρώς πιο θετικά από ό,τι οι γυναίκες τους.

"Και για τους δύο συζύγους, το να βρίσκονται σε ένα γάμο με καλύτερη βαθμολογία συνδέθηκε με μεγαλύτερη ευτυχία και ικανοποίηση από τη ζωή", σημείωσε η Carr.

Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ενώ οι γυναίκες ήταν λιγότερο ευτυχείς εάν ο σύζυγος τους αρρώσταινε, το επίπεδο ευτυχίας των συζύγων δεν άλλαξε ούτε φανέρωσε το ίδιο αποτέλεσμα αν οι γυναίκες τους ασθενούσαν.

"Γνωρίζουμε ότι όταν ο ένας σύντροφος είναι άρρωστος, συχνά την παροχή φροντίδας την αναλαμβάνει η γυναίκα, κάτι το οποίο μπορεί να είναι μια αγχωτική εμπειρία", δήλωσε η Carr. "Όμως, συχνά, όταν μία γυναίκα αρρωσταίνει, δε στηρίζεται στον άντρα της, αλλά στην κόρη της".

Η μελέτη είναι σημαντική, σύμφωνα με τις ερευνήτριες, διότι η ποιότητα ενός γάμου μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την ευημερία των μεγαλυτέρων σε ηλικία ατόμων, καθώς συνεχίζουν να μεγαλώνουν.

"Η ποιότητα ενός γάμου είναι σημαντική, διότι παρέχει μια ασπίδα κατά των επιπτώσεων στην υγεία που επιφέρουν οι στρεσογόνοι παράγοντες της πορείας της ζωής και βοηθά τα ζευγάρια να διαχειρίζονται δύσκολες αποφάσεις σχετικά με την υγεία και τη διαδικασία λήψης ιατρικών αποφάσεων", κατέληξε η Carr.