Πάνω από 20% των παιδιάτρων στις Η.Π.Α. αρνούνται να δεχτούν ως ασθενείς παιδιά οικογενειών που αποφεύγουν να εμβολιαστούνΠηγή

Boston Globe


Πάνω από 20% των παιδιάτρων στις Η.Π.Α. «πάντοτε» ή «συχνά» αρνούνται να δεχτούν ως ασθενείς παιδιά οικογενειών που αποφεύγουν να εμβολιαστούν, σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής. Αυτή η πρακτική πάντως, σύμφωνα με τους γιατρούς που συμμετείχαν στην έρευνα, δεν εφαρμόζεται και τόσο συχνά, καθώς ένα πολύ μικρό ποσοστό των ασθενών τους αρνούνται τον εμβολιασμό στα βρέφη.

Οι γιατροί στις βορειοανατολικές και νότιες περιοχές ήταν αυτοί που ήταν περισσότερο πιθανό να απορρίψουν κάποιον ασθενή που αρνείται τον εμβολιασμό, αναφέρει η έρευνα που θα δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος του περιοδικού Pediatrics. Η επιστημονική ένωση των παιδιάτρων, πάντως, αποτρέπει τους γιατρούς από τη χρήση αυτής της τακτικής.

Οι περισσότερες πολιτείες στις Η.Π.Α. επιτρέπουν στους γονείς να αρνηθούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους για ιατρικούς, θρησκευτικούς, ακόμα και φιλοσοφικούς λόγους. Κάποιες άλλες πάντως είναι πιο αυστηρές: στην πολιτεία της Καλιφόρνια ψηφίστηκε μέσα στη χρονιά ένας από τους πιο αυστηρούς νόμους, που επιτρέπει μόνο την εξαίρεση για ιατρικούς λόγους.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ήταν πιο πιθανό για τους γιατρούς να αρνηθούν τη θεραπεία μη εμβολιασμένων βρεφών στις πολιτείες που, έτσι κι αλλιώς, είναι πιο δύσκολο για τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά τους έξω από το σύστημα εμβολιασμών. Σύμφωνα με τον δρ. Sean O’Leary, ειδικό στα λοιμώδη νοσήματα στην πολιτεία του Κολοράντο, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι πιο αυστηροί νόμοι είναι πιθανό να καθορίζουν το τι είναι κοινωνικά αποδεκτό.

Η έρευνα κατέγραψε τις απόψεις από πάνω από 500 παιδιάτρους σε όλες τις Η.Π.Α. Σχεδόν όλοι ανέφεραν ότι είχαν συναντήσει γονείς που αρνούνταν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Η έρευνα αυτή έρχεται σαν συνέχεια μιας άλλης έρευνας που δημοσιοποιήθηκε τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την οποία οι Η.Π.Α απειλούνται με επιδημία ιλαράς εξαιτίας της μείωσης των παιδιών που λαμβάνουν όλους τους προβλεπόμενους εμβολιασμούς.